marți, 13 martie 2012

Primaria din Dresda (Das Neues Rathaus, The New Town Hall)

Este, intr-adevar, vorba de o cladire noua a Primariei din Dresda, care a trebuit sa fie construita atunci cand cladirea veche devenise prea mica pentru orasul in continua dezvoltare.
Noul sediu al primariei a fost construit in perioada 1905 – 1910. Cea veche (Alte Rathaus) a fost construita in anul 1744 insa in prezent nu mai exista intrucat a fost distrusa complet in timpul bombardamentelor din februarie 1945.

Si aceasta noua cladire a Primariei a fost serios avariata de bombardamentele din 1945 insa a fost restaurata destul de repede, in perioada 1948 – 1952.

Primaria din Dresda este un mare complex de cladiri in stil neo renascentist cu un turn baroc inalt de 98 de metri si 5 curti interioare, totul acoperind o suprafata de 13.000 m patrati.
Turnul primariei, un simbol al orasului, este foarte frumos si iti atrage atentia. Eu l-am admirat din turnul Bisericii Maicii Domnului (Frauenkirche) si nu-mi dadeam seama carei cladiri ii apartine. Asa innegrit si afumat, construit in stilul baroc, difera foarte mult de corpurile de cladire ce-l inconjoara. Si vazut din fata intrarii principale in primarie (dinspre est), pare cumva ca nu apartine acelei aripi de cladire, ci unei cladiri aflata mai in spate.
 
Curand, insa, am aflat si explicatia pentru acest fapt: dupa bombardamentele din 1945, turnul a fost singurul care a fost restaurat cu acuratete, restul aripilor de cladire fiind reconstruite intr-o forma simplificata.
Astfel, turnul nu prea mai pare de-acolo, s-a cam pierdut armonia dintre el si principalele corpuri de cladire.

In Dresda este legiferat ca nicio cladire nu poate fi mai inalta decat Turnul Primariei, adica mai inalta de 98 de m.

In lunile de vara se poate urca in turn pana la inaltimea de 68 de metri unde se afla o platforma circulara de belvedere, decorata cu statui.
Aceasta reprezinta unul dintre cele mai bune locuri din oras de unde se poate admira centrul istoric.
 
Pe domul din cupru al turnului se afla o statuie aurie, inalta de 5 metri, cunoscuta drept “Omul de Aur” sau Rathausmann (Town Hall Man).
Statuia, creata de Richard Guhr, il reprezinta pe Hercule imprastiind peste oras din continutul cornului abundentei. Asadar, un simbol al prosperitatii.

In fata “portilor de aur” ale aripii de est a Primariei (unde pare sa fie  intrarea principala), exista 2 lei din bronz, creatia sculptorului german Georg Wrba.

Primaria din Dresda se afla pe Dr.-Kulz-Ring, la sud-est de Altmarkt, cea mai mare piata publica din Dresda. In apropiere se afla Biserica Sfintei Cruci (Kreuzkirche).

 

 

 

 

 

 

 

 

6 comentarii:

  1. foarte frumos...:)
    dintotdeauna mi-am dorit sa vizitez Germania, in special zona Saxoniei...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur daca ti-a placut! Multumesc pentru vizita si te mai astept!

      Ștergere
  2. ce minunate fotografii faci :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumoase poze! Ai surprins cu aparatul ceea ce se pare ca era interesant. Curat oras!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Georgeta! Pe unde am mai fost eu prin Germania, peste tot era foarte curat si ingrijit, acesta este unul dintre motivele pentru care imi place foarte mult sa-mi petrec vacantele in Germania.
      Toate cele bune!

      Ștergere

Condica de sugestii si reclamatii: