vineri, 2 martie 2012

Montreal, Habitat 67

Lista tuturor postarilor despre Montreal, o gasiti aici:
http://vulpitacalatoare.blogspot.ro/p/montreal.html

Cand am vazut-o in Montreal, nu stiam de unde o stiu. Dar mi-am amintit: circula la un moment dat pe internet in diverse topuri ale celor mai ciudate cladiri din lume.
Habitat 67 (H67) este un complex rezidential construit in Montreal pe o limba artificiala de pamant (Cheiul Cite-du-Havre, Marc-Drouin Quay), amenajata pe fluviul Saint Lawrence si menita sa apere portul de curenti si de gheata.
Cel mai bine poate fi admirat din zona Portului Vechi insa este vizibil si din alte zone ale orasului.

Cel care a creat aceasta constructie este canadianul MOSHE SAFDIE (evreu de origine) care avea doar 23 de ani la data realizarii acestui proiect. H67 are la baza teza de masterat a lui Moshe Safdie care a absolvit Universitatea McGill din Montreal in 1961 ca arhitect.

Complexul rezidential a fost denumit Habitat 67 intrucat a fost construit in cadrul Expozitiei Universale din 1967 (Expo 67) care a fost organizata de orasul Montreal pentru a celebra pentru a 100-a oara ziua de nastere a tarii.

Cu aceasta ocazie Montrealul s-a imbogatit cu multe dintre realizarile sale arhitecturale remarcabile: insula complet artificiala Notre-Dame, metroul, pista de Formula 1, Cladirea Cazinoului (fostul pavilion al Frantei si Quebecului la Expo 67), Biosfera (fostul pavilion al S.U.A. la Expo 67) s.a.
Expozitia Universala (Expo) a aparut urmare procesului de industrializare, ca o necesitate de expunere a produselor in vederea cunoasterii si vanzarii lor pe piata mondiala.

Prima editie a Expozitiei Universale a avut loc in 1851, in Hyde Park, la Londra.
Cateva dintre orasele care au gazduit sau vor gazdui Expozitia Mondiala: 
Paris (1867), 
Viena (1873), 
Berlin (1879), 
Montreal (1967),
 Plovdiv-Bulgaria (1985 si 1991), 
Shanghai-China (2010, cand Romania a avut pavilionul acela in forma de mar), 
Yeosu-Coreea de Sud (2012), 
Milano (2015), 
Antalya-Turcia (2016), 
Liege-Belgia sau Edmonton-Canada (2017).

Expo 67, una dintre cele mai grandioase expozitii mondiale, s-a numit “Omul si lumea lui”, numele fiind inspirat de filozofia cartii “Terre des Hommes/Man and His World” a scriitorului francez Antoine de Saint-Exupery.


Astfel, in cadrul acestei editii a Expozitiei Universale, care a atras in jur de 50 de milioane de vizitatori, locuinta a fost una dintre temele principale ale expozitiei.


Prin complexul rezidential Habitat 67 Moshe Safdie a incercat sa redefineasca conceptul de locuinta urbana oferind un exemplu de case private cu economie de spatiu. Spatiul era gandit sa gazduiasca un numar mare de persoane carora li se oferea intimitate dar si posibilitatea unui spatiu verde individual. Fiecare apartament este prevazut cu un spatiu verde amenajat pe terasa apartamentului de dedesubt.

  
Complexul H67 a fost proiectat cu 1000 de unitati de cazare care sa fie folosite in timpul Expo 67 ca resedinta temporara pentru demnitarii care vizitau expozitia.

Din pacate, proiectul a fost realizat cu doar 158 de unitati, fara scoala si magazine, asa cum era conceput.

Apartamentele care alcatuiesc complexul rezidential sunt construite din module prefabricate. Pentru a reduce cat mai mult costurile de productie si pentru ca apartamentele sa fie, astfel, cat mai accesibile, modulele erau construite intr-o fabrica amenajata chiar in mijlocul santierului.

Constructia H67 a inceput in 1966. Acesta contine 354 blocuri de beton care alcatuiesc cele 158 de unitati de cazare. S-au construit 15 tipuri diferite de locuinte, pentru a raspunde necesitatilor diferitelor tipuri de familii si pentru a crea o comunitate diversa.

In final, proiectul nu a fost atat de ieftin pe cat si-a dorit tanarul arhitect. Complexul a costat 22.195.920$, respectiv, aproximativ 140.000$ pentru o locuinta.

In plus, la momentul realizarii lui, complexul rezidential nu era foarte bine conectat cu centrul orasului (fiind situat pe o peninsula in sudul extrem al orasului).

Se pare ca si in prezent proiectul arhitectural Habitat 67 constituie un bun obiect de studiu pentru cei ce doresc sa dezvolte proiecte similare.

Mie mi s-a parut o aglomerare haotica de spatii de locuit, prea patratoase si cu prea mult beton si nu prea m-a atras ca si locuinta, cel putin vazuta din exterior. Se pare totusi ca de pe terasele acelor alveole de beton privelistea spre fluviu si spre oras este foarte frumoasa.
  




 





  


























8 comentarii:

  1. Mie imi place foarte mult. Imi aminteste de arhitectura de pe cheiul insulei Procida sau din Cinque Terre, fireste, intr-o cheie moderna. Singurul lucru care nu-mi place: ferestrele mi se par prea mici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E interesant ca proiect arhitectural insa pe mine ma sufoca betonul ala .... Poate am ramas cu sechele din perioada comunista cand la noi se folosea betonul exagerat de mult si fara discernamant.

      Ștergere
  2. ce interesant , nu vazusem niciodata asta...de departe pare urat , dar de aproape este fantastic !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-ar fi placut sa vad cum arata si interiorul unui apartament acolo...

      Ștergere
  3. Foarte interesanta arhitectura! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Diverse, ma bucur ca ai gasit ceva interesant pe la mine!
      Toate cele bune!

      Ștergere
  4. Tare ciudat, ca un joc cu cuburi... Blocuri a la Picasso:). Imi plac si pozele, si sa aflu lucruri noi, multumesc de prezentare! Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut vizita pe la mine, te mai astept!
      Toate cele bune!

      Ștergere

Condica de sugestii si reclamatii: