marți, 17 ianuarie 2012

Viena, Catedrala (Domul) Sfantul Stefan (Stephansdom)


Nu puteam sa ajungem la Viena si sa nu o vizitam, este unul dintre simbolurile orasului, si, se spune ca ar fi chiar atractia turistica “number one” a Vienei, cu aproximativ 3 milioane de turisti anual!


Imaginea ei este reprodusa pe varianta austriaca a monedei de 10 eurocenti (am pastrat si eu una).




Imaginea catedralei pe banutul de 10 eurocenti:


Pentru ca, pe parcursul sederii noastre in Viena am avut ceva probleme cu parcarea in oras, ne-am hotarat sa exploram orasul si cu metroul.

Caterdala Sfantul Stefan se afla foarte aproape de statia de metrou “Stephansplatz”. Nici nu am urcat bine scarile de la metrou, ca am fost, pur si simplu, coplesiti de grandoarea cladirii care se inalta in fata noastra.
Este foarte mare, nu am putut sa-i fac o poza in intregime. M-am invartit si eu in jurul ei si a trebuit  sa ma multumesc cu franturi de imagini. Plus ca, spre ghinionul meu, era si in renovare!

Este construita in stil gotic si este inzestrata cu o dantelarie de detalii arhitecturale. Stilul gotic este destul de rar intalnit in oras, aici predominad arhitectura baroca.
Catedrala este unul dintre cele mai reprezentative constructii gotice din Europa.

Catedrala a fost construita in anul 1147 insa acoperisul din tigla taiata in forma de diamant a fost adaugat in 1952. Poarta numele Sfantului Stefan, primul martir crestin.




In cel de-al doilea razboi mondial a fost puternic afectata de un incendiu insa a fost reconstruita dupa razboi, ca simbol al recladirii Austriei.
Mi-ar fi placut sa urc macar in unul dintre turnurile catedralei (se poate urca atat in cel nordic cat si in cel sudic) si sa admir de sus panorama orasului insa nu a fost timp si pentru asta. Cred ca si catacombele catedralei erau interesant de vazut, am inteles ca  isi dorm acolo somnul vesnic multe personalitati austriece. Poate data viitoare...

Catedrala asta este renumita si pentru ca are unul dintre cele mai mari clopote din lume (daca am retinut bine, are cam 22 de tone). Acesta a fost turnat din fierul unui tun capturat de la turci in 1683, se afla in Turnul Nordic si este inca functional.






  

Catedrala vazuta din Roata Mare de la Prater 














  

  

  

  

  

4 comentarii:

  1. Noi am avut de ales intre Hoffburg si Catedrala, si am ales palatul ... Impresionanta !

    RăspundețiȘtergere
  2. Nici noi nu am stat prea bine cu timpul, din pacate am "bifat-o" cam in graba. Si Hofburg-ul a fost o alegere buna!
    Multumesc pentru vizita, toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  3. Din fericire am fost aici de 2 ori, odată în 2003 pe fugă și apoi din nou în toamna lui 2009 când am avut destul timp să admir și să pozez.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Dianora: Ma bucur pentru tine, sper sa mai am si eu ocazia sa o vad, mi-au ramas multe cotloane neexplorate :-)

    RăspundețiȘtergere

Condica de sugestii si reclamatii: