miercuri, 1 februarie 2012

Praga, Biserica Sfanta Maria din Tyn (Church of Our Lady before Tyn)

Este inca unul dintre simbolurile Pragai. Se afla in Piata cea Veche (Staromestske namesti), aproape de Primaria Veche cu celebrul ei ceas astronomic. Iti atrage atentia, insa, din mai toate zonele orasului.
Nu ai cum sa nu o remarci, cu cele doua turnuri de clopotnite, inalte de 80 de m, terminate cu turnuletele acelea cum au castelele din povesti.
Spre marele meu regret, nici pe aceasta nu am vizitat-o, insa acesta este inca un motiv pentru care sa mai merg si alta data la Praga.
Am inteles ca interiorul este decorat in stil baroc. Arhitectura exterioara apartine stilului gotic tarziu. Am citit ca biserica reprezinta unul dintre cele mai importante exemple ale stilului gotic in Praga.
Cele doua turnuri-clopotnite au aceeasi inaltime insa nu sunt la fel de mari, cel din dreapta este un pic mai mare. Acest lucru nu este intamplator, este o reprezentare atat a laturii masculine (turnul mai mare) cat si a celei feminine (turnul mai mic) a lumii. Acesta era un aspect caracteristic arhitecturii gotice din vremea cand a fost construita biserica.

Biserica a fost construita in anul 1365 pe locul unde, de-a lungul timpului, au fost nu mai putin de trei biserici, prima dintre ele fiind o bisericuta modesta pentru locuitorii zonei comerciale a orasului.

Aceata cladire foarte frumoasa din Praga iti atrage atentia atat ziua cat si noaptea prin felul in care este luminata. Se numara printre cladirile care imi plac foarte mult in Praga, daca nu, chiar, cel mai mult.

Cele mai bune informatii turistice despre Praga le-am gasit aici: http://www.prague-guide.co.uk/





5 comentarii:

  1. Biserica a cărei intrare nu am găsit-o! E pe listă pentru următoarea vizită în Cehia!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu-mi aduc aminte sa o fi vizitat, desi tin minte ca am remarcat-o :-(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu aveai cum sa nu o remarci, iti atrage atentia! Nici noi nu am vizitat-o :-(
      Multumesc pentru vizita, Ioana, o zi buna!

      Ștergere
  3. Din partea aceluias "anonim"...

    Inteleg ca ati fost de Craciun, la Praga. Pozele nocturne, luate din P-ta Jan Hus (fosta P-ta a Primariei, pana in 1921), sunt superbe, chiar in clar-obscur, cu ceata, contralumina, etc.

    O intrebare: ati trecut pe ulita din stanga bisericii, cea care da in strada Capucinilor? Daca, da, nu ati vazut un "cersetor oficial", al parohiei centrale, singurul care are dreptul sa cerseasca langa parohia bisericii Sf. Maria din arondismentul 1. al orasului Praga? Daca, nu, iti voi povesti despre acest cersetor, fost leader de grup rock din urbea de pe malul "Mold"-vei (pe ceheste: Vltava).

    Cele bune,...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Despre ulita care da in strada Capucinilor nu-mi mai amintesc, despre "cersetorul oficial", nici atat! :-(

      Ștergere

Condica de sugestii si reclamatii: