marți, 24 ianuarie 2012

Viena, Incineratorul de gunoi proiectat de Hundertwasser


Spittelau, Ferenwarme Wein, in traducere libera, Incineratorul de gunoi de la Viena - Spittelau (unul dintre ele, cel a carui constructie  a fost proiectata de F. Hundertwasser).


N-am vizitat la Viena celebrele lucrari ale arhitectului austriac Friedensreich Hundertwasser (“Hundertwasserhaus” sau “Kunsthaus”) insa am admirat (din masina, ce-i drept) incineratorul de gunoi proiectat de celebrul artist.
Cladirea este, intr-adevar foarte interesanta, asa, abstracta si bizara cum e. Cu formele ciudate pentru o constructie si cu coloritul ei viu, e ca o uriasa jucarie pentru copii.
Desi proceseaza gunoaie, acest incinerator nu produce aceeasi reactie de respingere pe care o provoaca, in general, astfel de instalatii. Din contra, acesta este chiar un obiectiv turistic al Vienei.

Din cate am putut sa-mi dau seama, se afla pe undeva pe la marginea orasului, pe malul Dunarii.
Caldura rezultata aici din arderea deseurilor este folosita pentru incalzirea apei si a spatiilor de locuit in zone mari din oras. Reteau sa de conducte este considerata a fi una dintre cele mai mari din Europa.
Instalatia crematoriului de gunoi este proiectata sa arda anual o cantitate de 250.000 de tone de gunoi. Zilnic, 250 de camioane aduc gunoi aici.

Incineratorul este proiectat sa-si genereze singur electricitatea de care are nevoie pentru a functiona. De asemenea, acesta respecta standarde foarte stricte privind protectia mediului inconjurator.  


4 comentarii:

  1. Eu le-am vazut, cele 2 cladiri din centrul Vienei. Totusi, privind acum in urma si vazand si coloanele multicolore ale incineratorului, parca nu prea imi place ca toate-s cam la fel, preferam sa nu se repete.

    Vulpito, m-ai dat de gol ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Aratå ca dracu' aceastå "arhitecturå", dar e excelent cå isi face treaba. Interesant :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt curioasa de ce zici ca arata ca dracu? Mie mi se pare interesanta.

      Ștergere

Condica de sugestii si reclamatii: