duminică, 22 aprilie 2012

Wurzburg: Biserica Neumunster (Neumunsterkirche / New Minster Church)

Este o alta capodopera arhitecturala din Wurzburg. Se afla imediat langa Catedrala din Wurzburg (Domul Sfantul Kilian) despre care am scris deja.
Despre Wurzburg am mai scris si:


Privita de sus are forma de cruce (ca si Domul Sf. Kilian, de alfel). 
De sus se pot observa domul, turnul, fatada baroca precum si forma de cruce a bisericii:
Este o biserica romanica din secolul 11 (doar fatada este baroca). A fost construita in perioada 1058 – 1063 pe locul mormantului Sfantului Kilian care, impreuna cu cei doi insotitori ai sai, misionari irlandezi, a fost ucis aici in anul 689 d.H. Pe pardoseala, sub cupola, exista o inscriptie care marcheaza locul mortii acestora.

Misionarii martiri irlandezi Kilian, Kolonat si Totnan, care au adus crestinismul in Franconia in secolul 7, sunt in prezent cei mai importanti sfinti locali.
Doar privita dinspre partea cu intrarea pricipala, Biserica Neumunster pare o biserica baroca, celelate laturi au un vadi aspect romanic. Este interesant ca, privind separat fatada principala si celelalte laturi, poti avea impresia ca este vorba de o alta biserica.
Fatadele romanice ale Bisericii Neumunster (vedere din spate):
... si din lateral:

Bazele constructiei Bisericii Neumunster (Noua biserica de manastire) au fost puse de Sfantul Adalberto (pe atunci episcop de Wurzburg). 
Zona altarului si turnul bogat in decoratiuni dateaza din secolul 13.
In perioada 1710 – 1716 s-a adaugat domul imens si fatada baroca iar in 1788, fratii Zimmermann au decorat interiorul.
Dupa bombardamentul din 1945, biserica a luat foc. Desi elementele de rezistenta s-au pastrat, interiorul a fost distrus in mare parte. Cu toate acestea, o seama de lucrari de arta din perioada evului mediu, au rezistat.
Adaposteste multe lucrari de arta valoroase. Cele mai cunoscute sunt cele ale sculptorului originar chiar din Wurzburg, Tilman Rimenschneider, Madona (nu am poza) si busturile celor trei sfinti martiri Kilian, Kolonat si Totnan. In prezent, statuile reprezentand busturile martirilor sunt expuse in copie.  

Biserica Neumunster este locul unde se afla sarcofagele cu ramasitele pamantesti (moastele) ale Sfantului Kilian si ale celorlalti doi misionari irlandesi, Kolonat si Totnan.

Mai pot fi admirate sculpturi din perioada medievala, frescele baroce de pe bolti si de pe cupola domului precum si alte lucrari.




Adalberto de Wurzburg sau Sfantul Adalberto (cca. 1010 – 6.10.1090),  cel care a pus bazele construirii Bisericii Neumunster, a fost episcop de Wurzburg si conte de Lambach – Wels.
A fost declarat sfant in 1883 de catre Papa Leon al XIII-lea. Este inmormantat in Lambach (Austria) insa o parte a moastelor sale (o bucata din osul coapsei) au fost aduse, in 1948, la Wurzburg, la Biserica Neumunster, intr-o racla de sticla (care probabil se afla in racla metalica expusa in biserica).
Din cauza pozitiei in care este situata biserica, mi-a fost destul de greu sa o prind intreaga intr-o poza:






Turnurile Domului Sfantul Kilian (Catedrala din Wurzburg), in vecinatatea Bisericii Neumunster:
Domul Sfantul Kilian (Catedrala din Wurzburg) si Biserica Neumunster (cea mai mica, din partea de sus), vazute de sus:










Moastele Sfantului Adalberto, cel care a pus bazele construirii Bisericii Neumunster: 







  






































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Condica de sugestii si reclamatii: