duminică, 27 aprilie 2014

Caraibe, insula Grenada: "Fish Friday" in oraselul Gouyave din regiunea Saint John

Lista cu toate postarile despre vacanta in Caraibe, pe insula Grenada:

Informatii despre insula Grenada:



Daca e vineri, pe insula Grenada este "Fish Friday". Aceasta este un targ saptamanal care se tine in oraselul pescaresc Gouyave de pe coasta de NV a insulei. 
Festivalul saptamanal reprezinta un proiect comunitar, demarat in anul 2004, menit sa genereze venituri pentru populatia greu incercata de uraganul Ivan care, in acel an, a omorat 12 oameni si a lasat fara acoperisuri aproape 90% dintre cladirile de pe insula. 
Nu este o piata de peste proaspat cum mi-am inchipuit eu cand mi s-a spus ca mergem la "fish market" intr-un orasel pescaresc ci o serbare cu pronuntat caracter local cu muzica si mancaruri specifice insulei. Ai ocazia sa incerci o multime de feluri de mancare, in special din peste si fructe de mare precum si sa asculti grupuri de localnici cantand la diverse instrumente, majoritatea de percutie.  


Numele oraselului (Gouyave) provine de la cel al pomilor ce produc fructele de guava si mai este cunoscut si ca "Fishing Capital of Gouyave" (Gouyave - capitala pestelui). Se afla in reginuea St. John, una dintre cele 6 regiuni in care este impartita insula din punct de vedere administrativ, si se numara printre cele mai importante orase pescaresti de pe insula. Datorita festivalului de vinerea seara, este celebru si ca oras al distractiei.


Din SE-ul insulei, de la complexul Grenadian by Rex Resorts am mers cam 30 de km spre nord, de-a lungul tarmului marii, pe drumul ingust, sinuos si cu multe urcusuri si coborasuri, care ne-a oferit privelisti de vis.
Festivalul incepe imediat dupa lasarea intunericului asa ca am plecat de la hotel in jurul orei 6 dupa amiaza. Fac o paranteza ca sa va spun ca la inceputul lunii martie, in Grenada ziua este egala cu noaptea asa ca, de pe la ora 6.30 - 7 este deja bezna. Cum atmosfera era una de vara in toata regula, cu soare din belsug si temperaturi de 30 de grade inca de la primele ore ale diminetii, a fost un pic neobisnuit cand am observat ca se intuneca atat de devreme. pentru mine, zilele de vara sunt lungi, se lumineaza devreme in zori si se intuneca tarziu in noapte. In Grenada, la inceputul lunii martie, la 7 seara era bezna! Gata, am inchis paranteza. :-)


Pe partea stanga a drumului, marea oferea peisaje superbe insa eu, avand locul pe partea dreapta, eram fascinata de cum merg masinile "pe contrasens" :-) (v-am spus in postarile anterioare ca in Grenada se circula pe stanga) A fost, de asemenea, prima data cand am luat contact cu atmosfera de pe insula, dincolo de domeniul resortului nostru.



Excursia la piata de peste am luat-o cu un intreprinzator particular, Dexter – “the Man with the Plan” :-), cum se recomanda el insusi, si a costat 45 dolari canadieni pentru 2 persoane. Am mers cu un microbuz de vreo 15 locuri. Dexter nu conduce, el e doar ghid. :-) Tipul e haios si prietenos, ne-a dus si ne-a intors in siguranta si pe bani mai putini decat ne-ar fi dus cei de la agentia Sunsation Tours care organizau excursiile la hotel. Totusi, fata de cei de la agentie, cu care am luat 2 excursii, este o oarecare diferenta la capitolul profesionalism, si nu in favoarea lui Dexter. Daca o sa mergeti la complexul Grenadian by Rex Resorts, sigur o sa-l cunoasteti pe Dexter pe plaja. Ramane sa apreciati cu cine va luati excursiile.

In zona capitalei St. George's, Dexter ne-a recomandat un loc perfect pentru admirarea unui apus ca de acuarela:



Dupa aproape o ora de curbe, urcusuri si coborasuri, am ajuns in oraselul Gouyave, am parcat microbuzul la intrarea pe stradutele pietonale foarte inguste unde era organizata petrecerea si, impreuna cu ceilalti turisti, am pornit-o curiosi spre "locul faptei". Era deja bezna, stadutele erau luminate prost de becuri slabe (am aflat ulterior de la o localnica faptul ca pe insula costul energiei electrice este destul de ridicat si atunci mi-am explicat de ce faceau economie la lumina).
Strazile erau pline de turisti dar si de localnici deopotriva. Noaptea, desi aproape neagra ca smoala, era foarte calda. Atmosfera se dorea a fi una cat mai placuta, de distractie.
Desi intunericul si stradutele slab luminate te faceau sa fii un pic mai atent la felul cum iti tii geanta si la cine se mai perinda pe langa tine, cred, totusi ca zona era sigura, avand in vedere cati politisti patrulau pe acele stradute, ca nu cred ca misiunea lor se rezuma doar la a face poze cu turistii.

  



Cativa turisti din grupul nostru aflasera ca la acest targ se gasesc homari foarte buni si la preturi avantajoase asa ca, au mers direct la tarabele cu homari si pareau destul de incantati de oferta.
Ca sa-ti stingi setea dupa mancarurile delicioase, puteai sa optezi pentru o bere Carib la draft, o bere foarte buna, singura facuta pe insula.  

Berea Carib, varianta la sticla

Gouyave este si orasul unde s-a nascut atletul olimpic Kirani Jones cel care in 6 august 2012, la Olimpiada de vara de la Londra, a castigat medalia de aur la proba de 400m. Grenadezii vorbesc cu mare mandrie despre el. In imaginea de mai jos am fotografiat un panou amplasat pe marginea drumului, la intrarea in orasul Gouyave.


La Gouyave am vizitat si Cooperativa de procesat nucsoara, a carei cladire a fost, pentru mult timp, cea mai mare cladire de pe insula. Despre aceasta, insa, "intr-o emisiune viitoare". :-) 

Pe scurt, ce am invatat cu ocazia excursiei la piata de peste de vinerea seara:
- ca, la inceputul lui martie, pe insula se intuneca foarte devreme, dupa 7 seara totul fiind cufundat intr-o bezna deasa,
- ca nivelul de trai nu este foarte ridicat pe insula,
- ca infrastructura electrica este destul de slab dezvoltata,
- ca locuintele localnicilor sunt cam saracacioase chiar si in zonele urbane si ca poarta inca urme serioase ale uraganului Ivan din 2004,
- ca, pe langa muzica si mancarea buna, localnicilor le place sa si bea (doar sunt celebri pentru romul lor) si chiar sa fumeze un pic de "ierburi",
- ca mancarurile caraibiene sunt excelente si foarte variate,
- ca, in mare parte, turistii canadieni inteleg printr-o vacanta pe o insula exotica, la un hotel all inclusive, un prilej pentru a manca si, mai ales, pentru a bea fara masura (am vazut femei care mi-au lasat impresia ca aveau lipit de mana un pahar de bere; nu va mai spun cum erau in microbuz la intoarcere :-))  

Acum va las cu imaginile de la targul de peste.


Fata asta mi-a placut asa de mult!
 Era un copil ce-si ajuta parintii in mica lor afacere de familie

In tava din stanga erau banane prajite (delicioase dar pline de calorii :-)),
 de gogosele parca ziceau ca sunt facute cu nuca de cocos sau ceva




Taiteii caraibieni sunt deliciosi!







Rosu, galben si verde, culorile nationale ale grenadezilor.
Doamna are desenat pe tricou steagul Grenadei


Veau si eu ceva buuuuun!





Foarte curiosi sa ne varam nasul intr-un bar local,
frumos pictat pe dinafara



18 comentarii:

  1. Imi plac aceste calatorii virtuale pe care ni le oferi gratis.Sunt numai ochi si urechi.Frumos si deosebit pentru mine.Cred ca a fost o vacanta minunata.Astept sa ne mai povestesti.Cu drag,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur mult ca ma urmariti! A fost, intr-adevar, o vacanta foarte frumoasa la care, nu cu mult timp in urma, nici nu visam. Nu pot sa tin doar pentru mine toate lucrurile interesante pe care le-am aflat si le-am vazut pe aceasta insula, o sa urmeze, cu siguranta, si alte povesti.
      Calde salutari pentru bunica de la tagoviste! :-)

      Ștergere
  2. foarte frumoase fotografii ! mulţumesc frumos pentru toate informaţiile date - nu ştiam prea multe despre această zonă!
    îţi doresc o săptămână frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare bine ca ti-a placut materialul meu! Sa stii ca, pana nu demult, nici eu nu stiam prea multe lucruri despre aceasta insula.
      Toate cele bune si tie, Micuta japoneza! :-)

      Ștergere
  3. Am o foame in mine acum! :)) De fapt mai mult pofta de un peste!
    Foarte reusite fotografiile tale culinare! . Si banuiesc ca si excursia a fost excelenta!
    O zi buna , draga Vulpita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper ca intre timp ti-ai astamparat pofta de peste! :-)
      Excursia a fost, intr-adevar foarte interesanta desi, tre' sa recunosc ca pe stadutele acelea inguste si intunecate, pline de localnici negri "afumati" de rom, bere si ceva "ierburi" am avut un oarecare sentiment de nesiguranta. Ne-am linistit cand am vazut afluxul mare de turisti si politistii care patrulau peste tot.
      Numai bine si tie, draga Ileana!

      Ștergere
  4. Minunat! Targul asta cu peste si fructe de mare este exact ce imi place mie. Yum!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt sigura ca ti-ar fi placut, mancarurile caraibiene sunt foarte bune. Mie mi-a placut tot ce am mancat cat am stat pe insula.
      Toate cele bune, Ducesa! :-)

      Ștergere
  5. Fotografiile cu apusul sunt extraordinare! Multe apusuri spectaculoase ai fotografiat! :)
    Desigur, mi-au placut si fotografiile cu mancaruri, cele in care apar turisti si sau localnici, dar am intarziat mai mult la cele cu "bijuterii". ;) Dar nu mai mult decat la cele cu apusul. :)
    Zile fericite sa ai!
    P.S. Catelusul, banuiesc, a primit si el ceva bun-bun. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand am hotarat sa mergem pe o insula din Caraibe, mi-am propus sa nu ratez niciun apus! :-) In fiecare seara, intre ora 6.15 si 6.40 eram pe plaja ca sa pozez apusul. Unele dintre poze au iesit, intr-adevar, superbe desi cred ca in perioada in care am fost noi acolo, nu au fost cele mai spectaculoase apusuri pe insula).
      Am incercat sa surprind cat mai mult in imagini atmosfera locala, oamenii, locurile, cladirile, tot ce tine de traditiile si felul lor de a fi si de a trai.
      Si mie imi plac accesoriile "hand made" de genul celor pe care le-am fotografiat la targ (multe dintre ele pareau a fi originale).
      Catelul, si eu cred ca a primit ceva bun pentru ca era simpatic si avea priza la turisti. :-)
      Toate cele bune si tie, Diana, draga!

      Ștergere
  6. Atractiv post... iar targul (toate detaliile plus apusul)... super!! Multe feluri/preparate, pareau delicioase, bine aranjate si prezentate... si atitudinea fff relaxata, oameni surazatori! Minunat sa descoperi astfel de privelisti! trebuie sa revin pentru a observa mai bine! Cred ca asa o calatorie este una mai mult decat deosebita, iar locatia fiind atat de indepartata... mii de multumiri pentru tot ceea ce ne-ai impartasit! Am fost prinsa la sfarsit de saptamana, dar recuperez si revin sa vad/revad instanturile tale de poveste... O saptamana fff buna iti doresc si plina de optimism!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alexa, imi pare bine ca ti-a placut, intentionez sa revin si cu alte povestiri din aceasta vacanta pentru ca am vazut o multime de lucruri interesante si mai putin obisnuite pentru noi europenii si nu vreau sa le tin doar pentru mine! :-)
      Te astept cu drag pe aici oricand doresti, usa este tot timpul deschisa! :-)
      Toate cele bune si tie!

      Ștergere
  7. superbe toate imaginile! fascinanta experienta ta!
    cel mai si cel mai mult imi place fotografia cu posterul, la marginea oceanului, dar si cea cu fototapetul marin si usa centrala care duce spre bar! wow... ai un ochi de artist!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Carmen, ma bucur mult ca-ti plac pozele mele! :-)
      Experienta a fost, intr-adevar, foarte interesanta, eram foarte curioasa sa cunosc cat mai multe aspecte ale vietii pe insula. Desi petrecerea cu peste a fost un pic sub asteptarile pe care ni le-au creat cei care ne-au vandut excursia, a fost, totusi, un bun prilej sa aflu si sa vad multe lucruri legate de acest colt de lume.
      Numai bine iti doresc!

      Ștergere
  8. Frumoasa excursie.Expui foarte bine amanunte , prin comentarii si imagini.

    RăspundețiȘtergere
  9. Asa o prezentare poate fi rere...revazuta.Asa expunere de bunatati,te face sa uiti de cantar.

    RăspundețiȘtergere

Condica de sugestii si reclamatii: