miercuri, 29 februarie 2012

Salzburg, Casa natala a lui Wolfgang Amadeus Mozart

Cred ca oricine ajunge la Salzburg si are un pic de timp, viziteaza casa in care s-a nascut Wolfgang Amadeus Mozat, cel care a facut ca acest oras sa devina atat de cunoscut.  
 

... si cealalta fatada a casei:
Casa se afla pe Getreidegassse nr. 9, este transformata in muzeu si gazduieste expozitia permanenta ``Mozart: mit si reverenta``.

Wolfgang Amadeus Mozart s-a nascut in data de 27.01.1756 si, la 250 de ani de la nasterea sa, in 2006, in data de 27 ianuarie, casa sa, transformata in muzeu, a primit vizia ununi numar record de peste 4000 de vizitatori.
 
Nici eu nu am stiut pana nu demult, faptul ca Mozart a avut 2 fii.
Acestia au donat multe dintre obiectele personale ale tatalui lor, dintre care, unele sunt expuse in muzeul din casa natala.

In contrast cu obiectele vechi expuse in casa lui Mozart, exista o camera denumita ``Mozart Online`` dotata cu computere, unde vizitatorii pot citi manuscrise, pot asculta muzica si se pot pune la curent cu cele mai recente descoperiri despre viata compozitorului (eu nu am avut timp sa zabovesc in aceasta camera).

De asemenea, in casa in care s-a nascut Mozart exista un stand de unde se pot cumpara CD-uri si DVD-uri cu muzica lui Mozart, precum si alte suveniruri.

In Salzburg mai exista un muzeu dedicat lui Mozart, in casa in care acesta a locuit in Markartplatz. Casa se numeste Tanzmeisterhaus (casa profesorului de dans). Din pacate, pe aceasta nu am apucat sa o vizitez.
Vanzator de castane coapte, in fata casei lui Mozart:
Cealalta fatada a casei lui Mozart:
Interiorul casei:




Camera in care s-a nascut compozitorul:
  













Pandant care se presupune ca a fost confectionat cu o suvita din parul compozitorului:
O suvita din parul compozitorului:













7 comentarii:

  1. Aici n-am mai intrat. Pur si simplu era prea mare imbulzeala de turisti... Ui ca nici n-am ratat nimic, ca pretutindeni in Salzburg auzi Mozart!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi am fost mai norocosi, era destul de liber. Eu mi-am dorit sa-l vad, din curiozitate.
      E drept ca nu e altceva de cat o casa memoriala, amenajata un pic mai original pe alocuri ...da' daca nu intram... si-acu' m-as fi intrebat cum arata camera in care s-a nascut marele compozitor?! :-)

      Ștergere
    2. Da, ştiu ce zici... Uitându-mă în fotografiile tale, parcă nu regret că n-am intrat. Mi se pare că am început să nu mai apreciez atât de mult muzeele, casele memoriale, decât dacă chiar sunt fascinată de omul respectiv. Cu Motzart nu e cazul :).

      Ștergere
  2. Merci de plimbare ! Ai fotografiat totul in amanunt. E intotdeauna fascinant, sa treci prin astfel de muzee. Eu as fi plecat de-acolo cu citeva CD-uri ... si bineinteles cu o cutie de ciocolata asortata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am luat CD-uri chiar din casa-muzeu, pentru cei apropiati. Crezi ca nu am luat si bomboane?! Eu le zic "mozardele" celor care au poza lui Mozart pe ele :-) Pe acelea le-am luat din oras ca erau peste tot.
      O zi frumoasa de Martisor, Dani!

      Ștergere
  3. Foarte frumos..
    .Nu stiu daca ti-am zis caci am obiceiul acesta sa sfatuiesc pe toti sa isi personalizeze fotografiile.Este munca ta si e normal sa te semnezi pe ele...De ce sa ti le vezi copiate nu stiu pe unde caci e la moda copy paste...Asta e parerea mea dar tu desigur faci cum doresti :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Angela!
      Stiu ce zici si ai ai dreptate dar, crede-ma ca nu mai am rabdare sa personalizez fiecare poza! Mi-am mai gasit poze pa unele site-uri insa mai mult m-a deranjat cand mi-am gasit texte folosite pe site-uri de turism. Mie nu-mi place sa copiez texte, muncesc destul de mult ca sa pot posta materiale originale, mai bune sau mai putin bune, dupa cum ma pricep si eu iar informatiile mi le adun din tot felul de surse, unele nefiind in romana. Aia m-a deranjat, ca site-ul ala de turism nu publica acolo gratis, luau bani din trafic si publicitate iar eu am muncit pentru textele acelea pe care ei le-au luat, pur si simplu, cuvant cu cuvant, articole intregi.
      Pentru o vreme am blocat tasta din dreapta a mouse-ului insa nici asa nu mi-a placut, ma enerva chiar pe mine la unele operatiuni.
      Le mai las asa, deocamdata, inca n-a reusit nimeni sa ma supere atat de rau incat sa iau masuri mai serioase. :-)
      Numai bine iti doresc!

      Ștergere

Condica de sugestii si reclamatii: