vineri, 3 februarie 2012

Montreal, Complexul Olimpic

Lista tuturor postarilor despre Montreal, o gasiti aici:
http://vulpitacalatoare.blogspot.ro/p/montreal.html



In 1970, Comitetul International Olimpic a desemnat orasul Montreal sa gazduiasca Jocurile Olimpice de Vara din 1976 (in cadrul carora Nadia Comaneci avea sa obtina, la varsta de 14 ani, prima nota de 10 din istoria gimnasticii si sa fie numita “Zeita de la Montreal”).
Concursul de gimnastica ce a facut-o celebra pe Nadia noastra a avut loc in alta locatie numita Montreal Forum, pe Saint Catherine Street West nr. 2313. Am locuit aproape doua luni pe aceasta strada si habar nu am avut cat de apoape am fost acest loc istoric, convinsa fiind ca zecele s-a luat undeva in Complexul Olimpic. :-(

Stadionul Olimpic si Turnul Olimpic sunt constructiile care se remarca in mod deosebit in cadrul Centrului Olimpic de la Montreal, reprezentand una dintre cele mai spectaculoase fantezii ahitectonice din lume.



STADIONUL OLIMPIC este opera architectului francez Roger Taillibert, angajat de celebrul primar al Montrealului, Jean Drapeau.  
Constructia lui a inceput in anul 1973 si  a mecesitat efortul a 10.000 de muncitori.
In ciuda unor probleme tehnice majore, ivite pe parcursul constructiei, pe data de 17 iulie 1976, exact la ora 3 dupa amiaza, cei 12.000 de atleti din toata lumea si 76.433 de spectatori, s-au adunat in interiorul stadionului pentru deschiderea oficiala a Jocurilor Olimpice.

Totusi, acoperisul mobil al stadionului precum si Turnul Olimpic, au fost finalizate in totalitate de-abia in 1987, la mai bine de 10 ani de la Jocurile Olimpice iar costurile au fost sportate de oras pana in anul 2006.



Acoperisul mobil al Stadionului Olimpic este facut din Kevlar, un material foarte special cu proprietati mecanice deosebite, folosit in industria aerospatiala si aeronautica (de 5 ori mai rezistent decat otelul, copmarat la o greutate egala). 


Machete reprezentand modul cum se poate rabata acoperisul:
  

TURNUL OLIMPIC (TURNUL MONTREAL) este cel mai inalt turn inclinat din lume. Are o inaltime de 175 de metri si o inclinatie de 45 de grade (pentru comparatie, Turnul din Pissa are o inclinatie de doar 5 grade).



In varful acestui turn este organizat un observator (un spatiu de unde turistii pot admira panorama orasului (si chiar mai departe de oras), de jur imprejur, existand fereste in toate directiile). La acest observator se poate ajunge cu un funicular dublu etajat, in care pot urca pana la 76 de persoane.



In noiembrie 1987 a avut loc deschiderea oficiala a funicularului si a Observatorului din turn.

Funicularul care urca practic pe “spinarea” turnului, este singurul din lume care functioneaza pe o suprafata atat inclinata cat si curba. Pentru a se mentine in permanenta in plan orizontal, cabina este ajutata de un sistem hidraulic.



Pana in varful turnului sunt 266 m de sine, cablurile masoara 600 m iar viteza funicularului este de 2 m/secunda. Calatoria pana sus la Observator dureaza aproximativ 2 minute.

In perioadele de varf, funicularul poate face aproximativ 100 de curse zilnic.



Secretul faptului ca turnul nu se prabuseste desi are o inclinatie atat de mare consta in faptul ca acesta are o infrastructura foarte solida care coboara cateva zeci de metri sub nivelul solului si care cantareste peste 150.000 de tone (fata de doar 8000 de tone cat cantareste partea de deasupra solului). In plus, primii 92 de metri (din cei 175) ai turnului sunt din beton iar restul structurii este din otel.

De la inaugurarea turnului, aproape 6 milioane de oameni s-au bucurat de privelistile spectaculoase asupra orasului, oferite de Observator.
Turnul a primit 3 stele (cea mai inalta cotatie) in Ghidul Verde Michelin, fiind considerat o locatie turistica de clasa internationala.



Imaginile acestea care par foarte miscate sunt, de fapt, imagini din cadrul expozitiei temporare organizata in Observator si unde se puteau admira cele mai cunoscute cladiri din Montreal, in varianta 3D (cu ochelarii speciali pusi la dispozitie gratuit din partea casei).



Mi-a atras atentia mocheta din observator care era decorata cu imagini stilizate ale turnului si stadionului olimpic:

 

Se spune ca, in zilele senine, din observator se poate admira privelistea pana la aproximativ 80 de Km.
Eu nu am fost asa de norocoasa. Cand am fost eu a fost foarte innorat si chiar a plouat. Pana la urma s-a oprit ploaia insa pozele facute de acolo de sus nu sunt asa cum mi-ar fi placut mie, oricum sunt frumoase.



Observatorul din turn ofera una dintre cele mai bune panorama asupra orasului. Prin ferestrele sale se poate admira intreg Montrealul. Se vad foarte bine Gradina botanica, Satul olimpic, Patinuarul “Maurice Richart” si Biodomul, care sunt situate in imediata apropiere a complexului olimpic dar si celelalte atractii ale orasului:
-         Muntele “Mont Royal” cu Oratoriul Sfantul Iosif si Crucea de pe munte;
-         Centrul orasului cu padurea de zgarie-nori;
-         Podul Jaques Cartier peste fluviul Saint Laurent;
-         Fluviul Saint Laurent;
-         Parcul de distractii “La Ronde” s.a.

Patinuarul “Maurice Richard” este un patinuar acoperit si poarta numele unui celebru hocheist local supranumit “Racheta”.



Biodomul este un muzeu unic si foarte special care reda intocmai 5 ecosisteme de pe continentul american. Constructia a servit initial drept velodrom pentru Jocurile Olimpice din 1976.





CENTRUL DE NATATIE cuprinde 7 piscine care contin in total 9,1 milioane litri de apa recirculata permanent.
Am si eu cateva imagini si un filmulet de la centrul de natatie.





In Turnul Olimpic exista 2 magazine de suveniruri de unde se pot lua pentru cei dragi lucruri destul de dragute care sa le aminteasca de Montreal, Quebec si Canada. Unul dintre magazine este la parterul turnului, in holul unde se afla si casa de bilete iar celalalt se afla chiar in Observator.





  



Am vazut aici tot felul de carti postale, tricouri cu inscriptii haioase, animale impaiate, cani, jucarii din plus, dulciuri din sirop de artar, nelipsitii magneti si alte obiecte decorate cu simbolurile locale: frunza de artar, floarea de crin, renul canadian (moose), ursul polar, castorul s.a.

Biletul pentru funicular a costat 15,25 dolari canadieni. 
La Complexul Olimpic se poate ajunge foarte usor intrucat este amplasat foarte aproape  de doua statii de metrou: Viau si Pie-IX. Eu am fost cu metroul insa exista si posibilitatea autobuzului. 



Planul Complexului Olimpic. Se poate observa cum sunt amplasate principalele atractii: Stadionul Olimpic, Turnul Olimpic, Biodomul s.a.

                 

Complexul Olimpic vazut din diferite puncte din oras:






  


               
  

  

  

  



            
  

Centrul cinematografic situat langa Turnul Olimpic:



Turnul Olimpic vazut din Gradina Botanica:








Complexul Olimpic vazut din Parcul Mont Royal situat la cativa km vest.






  

In Turnul Olimpic:
Casa de bilete:


  

  

  





Am ajuns sus, aici este observatorul:






  

Stadionul Olimpic vazut din Observator:


  

  







  

  

  



  









  

  



  







  



  

Gradina Botanica vazuta din Turnul Olimpic: 










Expozitia 3D:










  











Magazinul de suvenire:






  

Acum coboram. Imagini din funicular:


  







La parter, alta expozitie:






De la parterul turnului, se poate ajunge al centrul sportiv:



  











  







  








4 comentarii:

  1. Frumoase amintiri imi starnesti! In ce perioada ai fost? Eu am fost in oct-nov. si am prins zile de vara indiana incredibile, si acum ma mir ca am avut asa noroc :-) O sa vezi cand o sa scriu la randul meu despre asta...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am fost in iulie-august anul trecut. In general, vremea a fost frumoasa, am avut ghinion sa fie furtuna chiar cand eram sus in Turnul Olimpic :-(

      Ștergere
  2. Câte fotografii ai făcut...! Din toate „colţurile" şi din atâtea unghiuri..! Felicitări şi pentru poze, şi pentru excursie!
    Ce ştiu oamenii ăştia să îşi conserve istoria...
    La Montreal Forum, locul de istorie al gimnasticii din 1976, nu aţi ajuns? Acum nu mai e arenă sportivă, din păcate.
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cat de tare esti! Eram convinsa ca zecele s-a luat in Complexul Olimpic desi ma intrebam unde sa fi fost sala pentru ca eu n-am vazut acolo decat piscine olimpice! Plus ca nu am gasit in niciun material despre Complex informatii despre performanta Nadiei! Tre' sa fac mentiunile necesare in postare!
      Si culmea stii care e? Am locuit aproape 2 luni chiar pe Rue Saint Catherine West, strada pe care se afla si Forumul!
      Merci mult si te pup!

      Ștergere

Condica de sugestii si reclamatii: