sâmbătă, 13 februarie 2016

Bata Shoe Museum Toronto, cel mai mare muzeu din lume destinat incaltamintei

Dupa cum vam spus in articolul anterior, Bata Shoe Museum din Toronto pretinde ca este cel mai mare muzeu din lume, dedicat istoriei incaltamintei.
Muzeul a fost fondat de Sonja Bata, femeie de afaceri si arhitecta elvetiana, sotia cehului Tomas Jan Bata, cel care a condus compania de incaltaminte BATA din anii '40 pana in anii '80.
Constructia cladirii a fost finalizata si muzeul deschis in anul 1995, colectia sa principala fiind cea care a apartinut Sonjei Bata.



Nascuta in 1926, Sonja Bata traieste in prezent in Toronto, fiind adesea invitata sa tina discursuri la evenimentele ce au loc in cadrul muzeului. Apartamentul sau dintr-o zona scumpa a orasului, este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase din Toronto.
Fondatoarea Muzeului Bata din Toronto a indeplinit si functia de director al AGA (Art Gallery of Ontario), un alt muzeu valoros din Toronto, despre care o sa scriu intr-o postare viitoare.

Apartamentul din Toronto al Sonjei Bata








2012, Sonja Bata la Bata Shoe Museum:

2010, Sonja Bata la Bata Shoe Museum:



Am gasit cateva informatii interesante despre muzeu si colectiile sale in pliantele puse la dispozitie vizitatorilor:

De ce pantofi?
Desi picioarele sunt la fel in intreaga lume, ceea ce oamenii aleg sa incalte, este incredibil de divers!
In aceasta diversitate se regasesc unele dintre cele mai interesante aspecte culturale.
Muzeul Bata si propune sa impataseasca aceste aspecte culturale convingatoare folosind incaltamintea drept punct de intrare in culturile lumii.
Printre atractiile forte ale colectiei muzeului se numara importante piese de incaltaminte din zona Cercului Polar, din Europa secolului XVIII, de la indigenii nord-americani si locuitorii din Asia. 

Istoria muzeului
In 1979 a fost creata Fundatia Muzeul Bata cu scopul de a administra in mod profesional colectia din ce in ce mai mare de incaltaminte a Sonjei Bata si pentru a sponsoriza si publica cercetari privind rolul pe care incaltamintea l-a jucat in istoria umanitatii.
In 1995 Muzeul Bata si-a deschis portile pentru public intr-o cladire creata special si premiata pentru arhitectura sa originala in forma de cutie de pantofi.
In prezent muzeul se lauda cu o colectie de clasa internationala ce numara mai mult de 13.000 de artefacte care acopera 4.500 de ani de istorie. Muzeul si-a luat in serios rolul de cercetare, expozitie si publicare de informatii despre valoarea culturala, istorica si sociologica a incaltamintei.
Colectia Sonjei Bata este unica in lume.

Arhitectura
Cand celebrul arhitect canadian, de renume internetional, Raymond Moriyama a fost angajat ca sa creeze "o bijuterie de muzeu", acesta a raspuns prin proiectarea unuia dintre cele mai speciale si inovative structuri din Toronto.
Inspirat de ideea unei cutii de pantofi, Moriyama a creat o structura de 5 nivele, care combina spatii de expunere si depozitare de ultima ora pentru artefacte, cu spatii dinamice si atractive prin iluminat si texturi. Cladirea, ce se remarca prin arhitectura contemporana distincta, se afla in plin centrul orasului, nu departe de Royal Ontario Museum si Gardiner Museum, alte doua muzee extraordinare din acest oras. (despre Royal Ontario Museum am scris deja, despre Gardiner, in curand).
Impresioneaza in mod deosebit scara ce pare ca pluteste (the floating staircase) precum si peretele de sticla, in forma de prisma.
Arhitectura muzeului este cel putin la fel de impresionanata ca si colectiile pe care acesta le gazduieste.



Expozitiile:
Pe langa deja populara expozitie semi-permanenta All About Shoes: Footwear through the Ages, la Bata Shoe Museum Toronto sunt inca 4 expozitii temporare. Aceasta pentru a asigura vizitatorii ca fiecare vizita la muzeu ofera o experienta noua.
Prin felul in care a conceput expozitiile sale inovative, muzeul incearca sa culturalizeze si sa binedispuna in acelasi timp, vizitatorii de toate varstele.

In 2014, am vazut urmatoarele expozitii:
1. La subsol, expozitia semi-permanenta All About Shoes: Footwear through the Ages (Totul despre pantofi: incaltamintea de-a lungul timpului),
2. La parter (ei il considera nivelul 1), expozitia Star Turns: Footprints on the World Stage (Amprente pe scena lumii),
La etajul 1 (nivelul 2, la ei), erau doua expozitii: 
3. Beauty, Identity, Pride: Native North Americam Footwear (Frumusete, identitate, mandrie: intcaltemintea bastinasilor nord-americani),
4. Collected in the Field: Shoemaking Traditions Around the World (Traditii de confectionare a incaltamintei din lumea intreaga),
5. La etajul 2 (nivelul 3, la ei), expozitia Fashion Victims: The Pleasures and Perills of Dress in the 19th Century (Victimele modei: Placeri si pericole in moda din secolul 19).

Pe langa aceste expozitii, la Bata Shoe Museum mai au loc conferinte, spectacole, evenimente speciale, programe destinate familiilor etc. 
Pasind in incantatoarele galerii ale muzeului e ca si cum ai intra in alta lume, una in care maiestria si creativitatea pe care le denota obiectele expuse, sunt puse armonios in valoare de un spatiu special creat.
Varietatea exponatelor acoprea mii de ani de istorie, 6 continentesi multe povesti despre viata. Incaltamintea este prezentata ca o cheie pentru intelegerea culturilor.
Dezvaluind atitudinea fata de munca, viata sociala, copilarie, casatorie, timp liber, credinta si multe altele, muzeul va va spori aprecierea fata de ingeniozitatea umana si va va captiva imaginatia.

Muzeul se poate vizita lunea, martea, miercurea, vinerea si sambata in intervalul orar 10-17, joia intre 10 si 20 si duminica intre 12 si 17.
Preturi pentru intrare:
- adulti: 14$
- pensionari (seniori): 12$
- studenti: 8$
- copii intre 5 si 17 ani: 5$
- copii sub 5 ani: gratuit.
- Family Pass1, pentru 1 adult si pana la 4 copii sub 18 ani: 24$
- Family Pass2, pentru 2 adulti si pana la 4 copii sub 18 ani: 35$.

La Bata Shoe Museum Toronto se ajunge usor cu metroul pana la statia St. George de care este foarte aproape.
Cu biletul de intrare de la Bata, in termen de 7 zile, puteai sa vizitezi, 2 persoane la pret de 1, la alegere, unul dintre urmatoarele muzee: Design Excange (muzeu de design), Gardiner Museum (muzeu de ceramica) sau Museum of Inuit Art (arta inuita).
Eu si prietena mea am optat pentru Gardiner Museum, despre care o sa va povestesc in articolele urmatoare.
Pentru informatii actuale despre Bata Shoe Museum Toronto, accesati site-ul lor:  

Biletul de intrare cu mentiunea posibilitatii vizitarii unui alt muzeu la pret redus

Despre expozitii:
1. All About Shoes: Footwear through the Ages (Totul despre pantofi: incaltamintea de-a lungul timpului)
O calatorie fascinanta ce-ti da posibilitatea sa cunosti multe aspecte legate de incaltaminte: evolutia si simbolistica ei de-a lungul timpului, metodele si materialele folosite pentru producerea ei, locul incaltamintei in viata si imaginatia noastra.
Aceasta expozitie semi-permanenta ofera, de asemenea, o imagine despre cum a evoluat moda incaltamintei.

2. Star Turns: Footprints on the World Stage (Amprente pe scena lumii)
Este o colectie de obiecte de incaltaminte ce au apartinut unor persoane notabile (actori, atleti, politicieni, balerini), purtate in momente de glorie.
Este expozitia despre care v-am povestit in articolul anterior:
Contine incaltari purtate de regina Victoria a Marii Britanii, de premierul Marii Britanii, Winston Churchill, de Dalai Lama, de Marilyn Monroe, de Elizabeth Taylor, de Judy Garland, de Jimmy Stewart. de balerina Margot Fonteyn, de balerinul Rudolf Nureyev, de basketbalistul Shaquille O'Neal, de atleta canadiana Perdita Felicien, de agentul 007 Pierce Brosnan, de Robert Redford, tenismenii Roger Federer si Bjorn Borg, sosetele lui Napoleon Bonaparte, cataramele care au apartinut amiralului Horatio Nelson s.a. 

3. Beauty, Identity, Pride: Native North Americam Footwear (Frumusete, identitate, mandrie: intcaltemintea bastinasilor nord-americani): incaltaminte deosebit mestesugita de indigenii nord-americani.
Am vazut mocasini, cisme etc. Incaltari cu forme impresionante create prin metode meticuloase, decorate cu modele originale, inclusiv modele ce contin acele de porcupin ca si element estetic. 
Porcupinul este animalul acela dragut cu tepi, pe care o sa-l vedeti in imaginile urmatoare iar motivul decorativ cu ace de procupin este specific populatiilor nord-americane.

4Collected in the Field: Shoemaking Traditions Around the World (Traditii de confectionare a incaltamintei din lumea intreaga)
La scurt timp dupa ce s-a casatorit cu afaceristul ceh din domeniul incaltamintei, Thomas Jan Bata, Sonja Bata a incercat cu pasiune sa inteleaga afacerea privind fabricarea de incaltaminte.
Pe masura ce compania Bata se dezvolta la nivel international, cuplul calatorea din ce in ce mai mult si, cu fiecare destinatie indepartata in care ajungea, Sonja devenea tot mai fascinata de modul in care incaltamintea traditionala diferea de la o regiune la alta si cum aceste diferente reflectau o diversitate de nevoi atat fizice cat si culturale.
In aceasta expozitie avem ocazia sa o insotim pe presedinta fondatoare a muzeului intr-o calatorie personala de descoperire si imbogatire a intelegerii culturii mondiale, prin vocea  exponatelor, a mestesugarilor de pantofi, a imaginilor reprezentand procese de fabricatie. 

 5. Fashion Victims: The Pleasures and Perills of Dress in the 19th Century (Victimele modei: Placeri si pericole in moda din secolul 19)
Faceti un efort de imaginatie si transportati-va inapoi in secolul XIX unde frumoasele tinute create de croitorese si pantofari iscusiti erau furnizate celor privilegiati si invidiati.
Infasurati din cap pana in picioare de vestimnte expresive si incaltaminte delicata, femeile la moda intalnite pe bulevarde si sali de bal erau o aparitie plina de culoare. Companionii lor nu erau cu nimic mai prejos in materie de eleganta si stil.
Aceasta infatisare eleganta avea totusi dezavantajele, chiar pericolele ei: disconfortul corsetelor extrem de stranse, incaltamintea incredibil de ingusta, textilele vopsite in culori obtinute din substante otravitoare, materialele extrem de inflamabile.
De la provocarile la care trebuiau sa faca fata cei ce le creau si pana la riscurile pe care si le asumau cei ce le purtau, aceasta expozitie provoaca vizitatorii sa-si imagineze ce inseamna sa fi o "victima a modei".

La exterior, "cutia de pantofi" a lui Moriyama arata cam asa:









Mai multe imagini cu arhitectura exterioara a muzeului, aici:
https://picasaweb.google.com/109064765414930426143/BataShoeMuseumTorontoExteriorul


1. All About Shoes: Footwear through the Ages
 (Totul despre pantofi: incaltamintea de-a lungul timpului)

Mai jos am selectat cateva imagini cu exponate din aceasta expozitie precum si cateva in care am surprins arhitectura interioara a muzeului. Pentru setul complet de imagini, accesati link-ul urmator:

































             



2. Star Turns: Footprints on the World Stage (Amprente pe scena lumii)
Despre aceasta colectie v-am povestit in articolul precedent:
Intregul set de imagini de la aceasta expozitie, aici:



3. Beauty, Identity, Pride: Native North Americam Footwear
(Frumusete, identitate, mandrie: intcaltemintea bastinasilor nord-americani)
Intregul set de imagini cu aceasta expozitie, aici:










Simpaticii porcupini! 











4Collected in the Field: Shoemaking Traditions Around the World 
(Traditii de confectionare a incaltamintei din lumea intreaga)
Intregul set de imagini de la aceasta expozitie, aici:















 




 


 

Fashion Victims: The Pleasures and Perills of Dress in the 19th Century 
(Victimele modei: Placeri si pericole in moda din secolul 19)
Intregul set de imagini, aici







 








Magazinul de suvenire:









Si un album bonus, pentru cei care au rezistat pana aici:


   

Va astept sa vizitati si celelalte pagini ale blogului:

13 comentarii:

  1. Am urmarit cu atentie tot comentariul si am ramas impresionata.Cladirea,locul amplasarii si expunerea,merita felicitari.Multe multumiri pentru documentatul material.Astept cu interes urmatoarea prezentare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Lasa o pereche de pantofi in muzeu.Meriti,sa-ti ramana numele acolo,ca le-ai facut o reclama de apreciat.Bravo !

    RăspundețiȘtergere
  3. waaawww...super interesant!
    multumim!

    RăspundețiȘtergere
  4. Super-mega-fain muzeu! Pentru toate gusturile, pe alese! :)))

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce frumoase modele! O adevarata evolutie a modei.
    Imi plac ornamentele de pe ele. Cu totul deosebite.
    Multumesc de prezentare! :)
    Zile frumoase!

    RăspundețiȘtergere
  6. Interesanta vizita, am vazut prin intermediul tau cateva modele ciudate, dar si frumoase. O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce idee minunată de a face acest muzeu!
    Mi-au plăcut grozav mocasinii cu mărgele.

    Zi frumoasă, Vulpiță!

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte interesant ! Vad ca au si condurii Cenusaresei :) Bravo doamnei Bata pentru idee !

    RăspundețiȘtergere
  9. Am mai trecut pe aici sa iti spun o primavara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  10. Cate minuni in aceasta impozanta cladire! Fascinante exponate.
    Un An Nou cu sanatate si bucurii, Primavara minunata, La multi ani si de 8 Martie! Le-am scris toate, pe nerasuflate, pentru ca am cam intarziat. :)
    Zile senine iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  11. Impresionant muzeu! Mulţumim pentru vizita virtuală!
    O primăvară însorită îţi doresc!

    RăspundețiȘtergere

Condica de sugestii si reclamatii: