duminică, 11 octombrie 2015

Gradina Botanica din Bucuresti / Bucharest Botanical Garden



Sambata, 10.10.2015
Pentru ca nu mai fusesem de ani de zile si pentru ca se afla nu departe de zona in care locuim, sambata am mers la plimbare in Gradina Botanica din Bucuresti. Desi vremea era innorata iar temperatura destul de scazuta (cam 14 grade C), a fost o plimbare placuta pentru ca gradina are de oferit ceva frumos in fiecare anotimp.

















Pentru adulti, pretul de intrare, fara sere, este de 5 lei. Serele nu le-am mai prins deschise asa ca ne-am multumit cu exteriorul.
Lista completa a tarifelor percepute de Gradina Botanica, o gasiti aici:



In Rozarium inca erau o multime de trandafiri infloriti, imi inchipui cat de frumos trebuie sa fie primavara si vara!






          
          
          

De ratuste am uitat, asa ca nu le-am dus nimic de mancare. Ele sperau, totusi, ca avem ceva pentru ele si veneau cu viteza spre noi de cum ne-au vazut.
Am observat ca au adus si o rata Mandarin careia ingrijitorii ii zic "Mandarina". Nu intelegem la ce se refera cand i-am auzit: "Unde e Mandarina, a disparut Mandarina!" :-) Mandarina era bine-merci doar ca nu prea statea locului sa pot sa-i fac si eu o poza mai ca lumea.

  
   

 



Cum serele erau inchise, a trebuit sa ma multumesc cu cateva poze facute prin geam. :-(. Unele dintre sere sunt renovate si modernizate, unele par a fi nou construite iar altele arata ca niste ruine, gata sa cada.



 









Despre Gradina Botanica din Bucuresti am gasit informatii pe Wikipedia:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Gr%C4%83dina_Botanic%C4%83_din_Bucure%C8%99ti
Si pe site-ul Universitatii din Bucuresti am gasit ceva informatii:
"Prin însăşi structura sa, Grădina Botanică din Bucureşti - care poartă numele remarcabilului profesor Dimitrie Brândză - a împlinit venerabila vârstă de 149 de ani. Amplasată în apropiere de centrul Capitalei, aceasta reprezintă un centru de cultură şi educaţie, un factor activ în procesul general de conştientizare a relaţiei dintre om şi natură.
Aici sunt adăpostite importante colecţii de plante prin care vizitatorul să poată percepe amploarea diversităţii lumii vegetale, specialistul avînd posibilitatea să le folosească în activitatea de cercetare şi conservare a zestrei naturale a Terrei.

Situare
Amplasată în partea vestică a oraşului, pe malul drept al Dâmboviţei, Grădina Botanică “D. Brândză” beneficiază de o suprafaţă de 17,5 ha şi reflectă caracteristicile reliefului specific regiunii de câmpie.

Repere istorice
A fost înfiinţată ca instituţie în anul 1860, pe lîngă Facultatea de Medicină şi Farmacie, de către doctorul Carol Davila. Iniţial, ocupa o suprafaţă relativ mică (7 ha), iar amenajarea adecvată a acestui spațiu, ca bază didactică și de cercetare, a fost realizată sub conducerea priceputului botanist Ulrich Hoffmann, care a fost şi primul director al acestei instituții.
Începînd cu anul 1866 conducerea Grădinii Botanice a fost preluată de către profesorul dr. Dimitrie Grecescu, personalitate marcantă a botanicii românești.
După 1870 progresul Grădinii Botanice a fost brusc întrerupt, terenul fiind destinat amenajării unui parc de agrement pentru familia regală. În aceste condiții, în anul 1874 Grădina Botanică a fost mutată de pe vechiul amplasament, în centrul orașului pe terenurile palatului Vasile Șuțu situate în fața Universității. În același an, instituția a trecut în componența Universității din București, funcționînd pe lîngă Facultatea de Științe și avînd la conducere pe remarcabilul profesor dr. Dimitrie Brândză. Timp de zece ani acesta a făcut numeroase demersuri pentru acordarea unui spațiu adecvat acestei destinații. În anul 1884 acțiunile sale au fost încununate de succes, alocîndu-se în baza decretului nr. 659 din 28 Februarie terenul actual și fondurile necesare. Amenajarea noilor spații, care corespund amplasamentului actual al Grădinii Botanice, a presupus construirea și popularea primelor sere (utilizînd modelul serelor Grădinii Botanice din Liege), construirea Institutului Botanic în care au funcționat, pînă la bombardamentul din 4 Aprilie 1944, disciplinele de Biologie vegetală, Herbarul și Muzeul Botanic, ca și efectuarea principalelor plantații de arbori și arbuști.
Trecerea Grădinii Botanice, în anul 1932, sub administrarea Primăriei Municipiului București a condus, pentru un timp, la instrăinarea sa de la rosturile și menirea ei firească. Cel de-al doilea Război Mondial i-a adus de asemenea pagube substanțiale, afectînd puternic clădirile existente, colecțiile de plante, spațiile exterioare și implicit desfășurarea activităților didactice și științifice.
Situația Grădinii Botanice s-a schimbat însă radical începînd cu anul 1954, cînd a trecut în proprietatea Universității din București, poziție pe care și-o menține și în prezent.
Abia în anul 1994, odată cu prima Sesiune Națională de Comunicări Științifice Botanice, Grădina Botanică bucureșteană primește numele profesorului dr. Dimitrie Brândză, cel care s-a străduit atît de mult să o refacă pe amplasamentul său actual.
Sectoare în aer liber sunt populate cu plante anuale și perene (Sectorul Decorativ, Sectorul Plante Rare, Sectorul Flora mediteraneeană, Sectorul Flora Dobrogei, Sectorul Grădina Italiană, Rosariul, Colecția de Iriși, Sectorul Plante Utile și Sectorul Sistematic), sere de expoziție care adăpostesc compartimente speciale pentru plante din diferite regiuni ale planetei (Palmieri, Orhidee, Ferigi Exotice, Plante Tropicale și Subtropicale, Plante Suculente, Cactuși, Bromelii) și sere de producție.
Colecțiile de plante cuprind aproximativ 5.000 de taxoni. Instituția pune la dispoziția studenților, cercetătorilor și a vizitatorilor și un Muzeu Botanic organizat pe principii ecologice, un Herbar General (BUC) care cuprinde aproximativ 500.000 de coli și o Librărie Botanică cu mai mult de 9.000 de cărți. Grădina Botanică "Dimitrie Brândză" publică "Acta Horti Botanici Bucurestiensis", care în prezent a ajuns la volumul numărul 35 și "Delectus Seminum", publicație utilizată ca bază pentru schimbul național și internațional de semințe.
În perspectivă, strategia Grădinii Botanice din București, instituție cu caracter academic, vizează atît dezvoltarea valențelor sale educative și de informare a publicului larg cît și a celor de cercetare și conservare a diversității plantelor autohtone și alohtone.
În anul 2004 Grădinii botanice i-a fost conferit Premiul "FORD MOTOR COMPANY" pentru rezultatele deosebite obținute în cadrul proiectului internațional "Identificarea Importantelor Arii de protecție pentru plante în România". Un an mai tîrziu obţine Premiul special, conferit de către BGCI (Botanic Gardens Consortium International) pentru contribuția acesteia la conservarea plantelor, educație și informarea publicului privind importanța diversității plantelor.


Desi se indica adresa site-ului: www.gradina-botanica.ro, din pacate, nu am putut sa-l accesez. Am putut, in schimb, sa accesez pagina de facebook a gradinii:

Intregul set de fotografii de la Gradina Botanica din Bucuresti, care contine si cateva imagini de pe pasajul suprateran de la Basarab, cu celebrul sau pod hobanat, il gasiti aici:


Trandafirii din Rozarium, aici:


Pozele cu ratustele, aici:


Albumul cu serele, aici:

Alte postari despre Bucuresti, gasiti aici:

Nu ezitati sa scotociti prin toate paginile blogului:
















 











 






















 










"Urechile de miel"









 

 

 

8 comentarii:

  1. Foarte frumos, sa mai scrii, zic asta pentru ca aparatitiile tale sunt tot mai rare. Oare de ce?
    Mr.C

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Mr.C, esti foarte dragut!
      E adevarat ca in ultima vreme sunt mai putin activa pe blogosfera insa voi continua sa scriu ori de cate ori voi mai gasi cate un pic de timp si pentru asta, am inca multe de povestit aici!
      Multumesc pe aceasta cale tuturor celor care imi citesc blogul, fie ca sunt citori fideli sau intra doar pentru anumite informatii!

      Ștergere
  2. Imi pare bine ca ai ajuns la Gradina. Am fost si eu recent si mi-a placut foarte mult.
    (http://suzanamiu.blogspot.ro/2015/09/miercurea-fara-cuvinte-22-gradina.html
    Vei gasi si la mine cateva poze din zilele mai calduroase. Din pacate nu prea au fost trandafiri.
    O seara minunata sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  3. mi-e dor sa vad, de cate ori ajung in Bucuresti, tot cu treburi si pe fuga!
    Mi-a placut plimbarea!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ehei, Vulpiță, bine ai revenit în blogosferă! Și ce revenire frumoasă, cu Grădina Botanică, locul în care învățam pentru examene, ba chiar unde am și susținut unele dintre ele. La Institutul Botanic, desigur, nu chiar în grădină! ☺
    Păcat că florile s-au cam dus, rămân frunzele să mai dea un pic de culoare. Pe urmă, se duc și ele...

    Să ai zile frumoase!

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari si multumesc.Sa ai noroc sa-ti apara in cale imagini la fel de frumoase.

    RăspundețiȘtergere
  6. *I got the first Like and comment

    RăspundețiȘtergere

Condica de sugestii si reclamatii: