duminică, 28 decembrie 2014

Cum se obtine cacaoa

Informatii despre mai multe fructe tropicale am postat aici:


Fructele de cacao au cam 20 cm lungime si 500 grame greutate iar boabele din interior sunt invelite intr-o pulpa alba, pufoasa. Pe insula Grenada, in Caraibe, boabele, cu tot cu pulpa alba, sunt puse mai intai la fermentat, in cutii mari din lemn, prevazute cu gauri la baza pentru drenaj si pentru aerisire. Stau acolo cam 6-8 zile dupa care sunt prajite la 105 - 120 grade Celsius si apoi decorticate.

Dupa prajire, boabele de cacao capata culoarea maro si incep sa aibe gustul de cacao pe care il cunoastem noi.
Miezul boabelor de cacao este macinat si transformat intr-o pasta groasa, de culoarea si consistenta ciocolatei, pasta ce contine cam 53-58% unt de cacao. Aceasta pasta este cunoscuta sub numele de "masa de cacao" si sta la baza ciocolatei si a multor altor produse pe baza de cacao.
Masa de cacao este presata si se extrage untul de cacao. Dupa extragerea untului de cacao, resturile solide sunt macinate in pudra fina pe care noi o cunoastem drept "pudra de cacao" si pe care o folosim in bucatariile noastre.
Am retinut, asadar, ca, in urma procesarii boabelor de cacao, se obtin trei produse importante: masa de cacaountul de cacao si pudra de cacao.
Fotografiil de mai jos le-am facut in drum spre Cascada Concord, despre care am scris aici precum si la Domeniul Belmont.
Despre cum creste cacaoa am mai scris pe blog, aici.
Alte informatii despre cum creste si este procesata cacaoa, gasiti si in articolul pe care l-am publicat aici:

Fructe de cacao

Boabele de cacao invelite in pulpa alba, pufoasa


Pasari de curte stand la umbra arborelui de cacao pe insula Grenada, in Caraibe




Cacao si alte fructe de pe insula Grenada, in Caraibe


Cutiile din lemn in care se pun boabele de cacao la fermentat



Dupa fermentare, boabele sunt intinse la soare, la uscat
 fiind rascolite zilnic de angajatii fermei

Daca boabele de cacao sunt rascolite de copii albi, atunci ciocolata va iesi alba :-))



 
Ciocolata alba si neagra la o fabrica de ciocolata bio pe insula Grenada, 
in Caraibe (la Belmont Estate)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Condica de sugestii si reclamatii: