Caribbean: Belmont Estate on Grenada Island
Se afla in partea de NE a insulei, in regiunea (parohia) Saint Patrick si a fost locul unde am servit un pranz gustos pe terasa acoperita a restaurantului de 250 de locuri, inconjurat de gradini frumoase cu plante tropicale.
Albumul cu fotografiile pe care le-am facut la Belmont Estate il gasiti aici:
Prin produsele si serviciile superioare de agroturism, domeniul se lauda ca ofera turistilor cea mai frumoasa experienta de agroturism de pe insula.
Pe langa restaurantul unde se pot servi feluri delicioase preparate din produse obtinute in mod ecologic in cadrul domeniului si servite de personalul prietenos, domeniul mai contine o statie de procesat cacaoa, un laborator de ciocolata bio, magazine de suvenire, muzeul domeniului, gradini cu plante tropicale si animale exotice imblanzite (maimute, papagali, broaste testoase), sera, plantatii de trestie de zahar, de cacao, de ierburi s.a.
Restaurantul este renumit pentru mancarea buna si pentru deserturile rafinate, in special cele din cacao si ciocolata. De altfel, prajitura cu ciocolata si inghetata de ciocolata au fost si felurile care mie mi-au placut cel mai mult.
Pe internet, acest restaurant are referinte excelente iar pe "Trip Advisor" un proprietar al domeniului si-a facut timp si a raspuns personal tuturor comentariilor turistilor.
Domeniul a fost proprietatea unui colonist scotian, Mr. Aitcheson. Acesta l-a vandut, in 1780, lui Robert Alexander Houston, fiul lui Alexander Houston of Jordanhill.
Alexander Houston & Co a fost prima companie care a comercializat zahar in Glasgow insa, in 1801, aceasta a dat un faliment spectaculos.
In ciuda falimentului companiei (cauzat in principal de lipsa capitalului lichid), familia Houston a pastrat domeniul Belmont din Grenada si dincolo de aceasta perioada.
In 1833, prin "Slavery Abolition Act", Anglia a abolit sclavia asa ca, in 1834, Robert Houston a solicitat si a primit o compensatie substantiala in cuantum de 5024 Lire Sterline pentru cei 194 de sclavi eliberati de pe domeniul Belmont.
Dupa cum am mai spus, domeniul functioneaza si in prezent ca ferma de agroturism, muncitorii fiind angajati cu salarii, spre deosebire de perioada de dinainte de 1833 cand forta de munca pentru plantatiile de trestie de zahar ( predominante pe domeniu) era asigurata de sclavi.
Din cate se pare, clopotul cel mare de la intrarea pe domeniu, era folosit atat pentru trezirea sclavilor, dis-de-dimineata, la ora 5, cat si pentru adunarea acestora la masa.
Astfel, acest clopot agatat in batranul tamarind, reprezinta un simbol istoric al domeniului.
Tamarindul care ne-a intampinat la intrarea pe domeniu. E prima oara cand auziti despre un tamarind? Nu-i nimc, o sa va povestesc in curand despre el! :-) |
Muzeul domeniului cuprinde exponate care au legatura cu istoria locului si a localnicilor, traditiile si modul lor de viata, viata lor sociala, arta decorativa, mobila din gospodarii si chiar despre istoria domeniului Belmont, a celor care l-au detinut si au trait pe acesta de-a lungul timpului.
In incinta restaurantului:
Turistii sunt invitati sa se lase alintati de frumusetea si de sunetele naturii in cadrul unor tururi ale domeniului, ocazie cu care ei pot admira gradinile tropicale amenajate in cadrul domeniului (cea de trestie de zahar, de vanilie, de orhidee, gradina albastra), plantatiile de cacao, padurea tropicala.
De asemenea, ei pot observa cum se face agricultura bio in cadrul programului de culturi organice al domeniului. Exista in cadrul acestui proiect culturi de legume si livezi de fructe de unde turistii pot culege ei insisi si gusta produsele naturale.
O alta optiune ar fi sa mearga sa viziteze un izvor natural din apropiere si sa observe viata salbatica din zona (zecile de specii de pasari ii vor incanta in mod deosebit pe turisti cu frumusetea si cantecele lor).
Dupa masa de pranz, Carl, soferul si ghidul nostru, ne-a facut o prezentare a statiei de procesat cacaoa, explicandu-ne toate etapele pe care le parcurg boabele de cacao de la stadiul de fruct cules din plantatiile din cadrul domeniului, pana la ciocolata produsa in laboratorul propriu al fermei.
Carl, explicandu-ne de unde vine ciocolata! :-)
Am aflat ca fructele de cacao au cam 20 cm lungime si 500 grame greutate iar boabele din interior sunt invelite intr-o pulpa alba, pufoasa. Boabele, cu tot cu pulpa alba, sunt puse mai intai la fermentat, in cutiile acelea mari din lemn, prevazute cu gauri la baza pentru drenaj si pentru aerisire. Stau acolo cam 6-8 zile dupa care sunt prajite la 105 - 120 grade celsius si apoi decorticate.
Dupa prajire, boabele de cacao capata culoarea maro si incep sa aibe gustul de cacao pe care il cunoastem noi.
Miezul boabelor de cacao este macinat si transformat intr-o pasta groasa, de culoarea si consistenta ciocolatei, pasta ce contine cam 53-58% unt de cacao. Aceasta pasta este cunoscuta sub numele de "masa de cacao" si sta la baza ciocolatei si a multor altor produse pe baza de cacao.
Masa de cacao este presata si se extrage untul de cacao. Dupa extragerea untului de cacao, resturile solide sunt macinate in pudra fina pe care noi o cunoastem drept "pudra de cacao" si pe care o folosim in bucatariile noastre.
Am retinut, asadar, ca, in urma procesarii boabelor de cacao, se obtin trei produse importante: masa de cacao, untul de cacao si pudra de cacao.
Fotografiil de mai jos le-am facut in drum spre Cascada Concord, despre care am scris aici. Despre cum creste cacaoa am mai scris pe blog, aici.
Boabele de cacao invelite in pulpa alba, alaturi de fructe de nucsoara |
Din nou la Belmont Estate:
Cutiile din lemn in care boabele de cacao erau puse la fermentat |
Dupa fermentare, boabele de cacao erau uscate in cel mai natural mod cu putinta: direct la soare! |
In timpul cat stateau la uscat, boabele trebuia rascolite zilnic de angajatii domeniului. Daca boabele erau rascolite de copii albi, ciocolata iesea alba, dupa cum ne-a spus Carl :-) |
Am terminat cu lectia despre procesarea boabelor de cacao, mergem la magazinul de ciocolata sa degustam niste ciocolata obtinuta prin metode traditionale, cat se poate de bio!
Se putea degusta atat ciocolata neagra cat si alba |
In cadrul statiei de procesat cacaoa puteam urmari un film despre cresterea si procesarea boabelor de cacao si obtinerea ciocolatei. N-am avut prea mult timp pentru asta, am trecut mai departe spre magazinele de suvenire, nu inainte de a admira display-urile frumos aranjate cu fructe si condimente ce cresc pe insula Grenada:
Magazinele de suvenire (unele vindeau
produsele originale ale artistilor locali
care ofereau si demonstratii pentru turisti):
... si gradinile superbe ale domeniului:
Cat de mare crescuse acest ficus!! |
Mi-a facut placere sa admir domeniul.
RăspundețiȘtergereE un loc frumos, intr-adevar! Si mie mi-a placut acolo!
Ștergere