marți, 7 ianuarie 2014

Toronto: The Royal Ontario Museum (ROM) - Muzeul Regal Ontario



Este unul dintre cele mai mari muzee enciclopedice din lume si unul dintre cele mai mari muzee din America de Nord, avand o vasta reputatie internationala.
Adaposteste peste 6 milioane de exponate, grupate in 40 de galerii si atrage anual peste 1 milion de vizitatori. 
Deschis pe 19 martie 1914, in prezent reprezinta cea mai mare institutie de cercetare din Canada, cu activitati de cercetare si conservare pe tot cuprinsul globului.
Anul 2014 este unul special pentru acest muzeu, fiind anul in care sarbatoreste 100 de ani de existenta.
In 1914 fondatorii si-au dorit un muzeu de talie mondiala iar astazi visul lor este realitate intrucat ROM este "muzeul international al Canadei" (Canada’s world museum).
Este situat in centrul orasului Toronto. Se poate ajunge foarte usor la el cu metroul pana la statia St. George, iesirea dinspre Bedford Road.

Se numara printre cele mai vizitate obiective turistice din Toronto, fiind inclus in biletul combinat “Toronto City Pass” alaturi de CN Tower, Ontario Science Center, Toronto Zoo, si Casa Loma. Achizitionarea acestui bilet da posibilitatea turistilor ca, pe parcursul a 9 zile consecutive, sa viziteze cele 5 obiective turistice din Toronto, la un pret foarte atractiv.

Deschis in 1914, s-a aflat sub controlul si administrarea Universitatii din Toronto pana in 1968 cand a devenit o institutie independenta. Cu Universitatea din Toronto pastreaza si in prezent stranse legaturi.

Numeroasele colectii din cadrul muzeului sunt grupate in 8 mari domenii de interes:
I. FOSILE SI EVOLUTIE
II. CULTURI ANTICE
III. CANADA
IV. PAMANTUL SI SPATIUL
V. BIODIVERSITATE
VI. ARTA SI CULTURA UNIVERSALA
VII. TEXTILE SI MODA
VIII. CULTURA CONTEMPORANA

Printre cele mai populare colectii sunt cele de dinozauri, minerale, meteoriti, fosile, arta africana si asiatica, istorie europeana, istorie canadiana.


Dupa ce am vizitat acest muzeu pot sa spun ca, oricat te-ai stradui, o singura vizita nu-ti este de ajuns pentru a descoperi toate lucrurile interesante care se afla aici. Volumul de informatii este imens!

Fotografiatul non-comercial este permis si gratuit, chiar si cu blitz. Nu sunt acceptate, totusi, trepieduri si lumini aditionale. In cazul in care exista expozitii sau zone in care fotografiatul este interzis, acestea sunt semnalizate ca atare.


In general, exponatele nu se ating insa, exista o multime de obiecte expuse special pentru a fi atinse, marcate corespunzator.

Intrucat despre exponatele din cadrul muzeului o sa las fotografiile sa vorbeasca, vreau sa va spun cate ceva despre cladirea, foarte speciala dupa parerea mea, a ROM.
Cladirea Muzeului Regal Ontario (4 etaje si inca 2 niveluri la subsol) este, cu siguranta, primul lucru care atrage atentia vizitatorilor prin aspectul de diamant urias pe care il are fatada principala.



Cladirea originala a muzeului, inaugurata in 1914, a fost proiectata in stilul neo-romanic de 2 arhitecti din Toronto: Frank Darling si John A. Pearson.


Cladirea veche a ROM la care s-a atasat "cristalul"


Vechi si nou la ROM


In 1933 a fost adaugata aripa de Est, construita in stilul neo-bizantin. Aceasta contine o noua intrare si o superba rotonda al carei tavan este decorat cu mozaic aurit. Aceasta a fost proiectata de arhitectii canadieni Alfred H. Chapman si James Oxley.



In anul 1973 cladirea originala si extinderea din 1933 au fost inscrise in lista cladirilor de patrimoniu din Toronto iar in anul 2005 s-a realizat o renovare majora a acestora.

In 1984 a mai fost adaugat un corp de cladire pe latura de Sud a muzeului, proiectat de un architect din Toronto, Gene Kinoshita. Denumit Curatorial Centre, acest corp are o arhitectura simpla, modernista. Aici nu au fost niciodata amenajate expozitii, corpul de cladire fiind folosit ca spatiu administrativ si pentru depozitarea artefactelor.

Din 2007 muzeul are o noua intrare principala printr-un corp de cladire construit intr-un stil architectural foarte modern. Este vorba despre corpul de cladire denumit “The Crystal” (Cristalul) datorita aspectului de diamant imens.


Cladirea este construita 25% din sticla si 75% din aluminiu, sustinute pe un cadru de otel.
Aceasta noua cladire este amplasata langa cea veche de ale carei fatade nu se atinge, totusi.

Cristalul a fost proiectat de Daniel Libeskind, un architect american al carui tata a fost un scenograf evreu polonez.
Daniel Libeskind a mai proiectat si alte cladiri celebre, in acelasi stil spectaculos:
-         Jewish Museum in Berlin,
-         The London Metropolitan University Graduate Centre,
- The Denver C. Hamilton Building at Denver Art Museum (asta mi s-a parut cea mai spectaculoasa).


The Denver C. Hamilton Building at Denver Art Museum



Aluminiul special cu care este placat acest corp de cladire a fost fabricat in Germania de compania Josef Gartner, singura din lume care produce acest tip de aluminiu (extruded anodized aluminium = aluminiu anodizat extrudat). Aceasta companie a furnizat si materialul special pe baza de titan cu care a fost placat Frank Gehry’s Guggenheim Museum din Bilbao, Spania.

Holul din interiorul Cristalului are o inaltime echivalenta cu 3 etaje si poate fi admirat din mai multe balcoane amplasate in interiorul muzeului.


Aici se pot observa zidurile primului corp de cladire al muzeului, cel din 1914. 
Cristalul a fost amplasat ca o extensie a cladirii initiale

In privinta acestui nou corp de cladire opinia publica este divizata. Unii o considera un monument architectural in timp ce altii merg pana acolo incat sa o includa intr-o lista a celor mai urate cladiri din lume, realizatorii Cristalului fiind acuzati ca au apelat la aceasta arhitectura socanta pentru a atrage turistii cu orice pret.

Cristalul lui Libeskind, pe locul 8 intr-un top al celor mai urate cladiri din lume:
http://www.thestar.com/life/travel/2009/11/22/roms_crystal_ranked_number_8_among_worlds_10_ugliest_buildings.html

Inaugurat la 1 iunie 2007, in luna octombrie a aceluiasi an, in prag de iarna, Cristalul avea deja probleme cu infiltratiile de apa.
De altfel si alte lucrari ale lui Daniel Libeskind (inclusiv Denver Art Museum) au avut de suferit din cauza infiltratiilor de apa.

Cristalul adaposteste imensul hol de la intrare, magazinul de suvenire, restaurantul (C5 Restaurant Lounge), cafeneaua, 7 galerii precum si cea mai mare sala de expozitii temporare din Canada.

Dimensiunile, unghiurile, formele, materialele folosite si aspectul exterior si interior ale Cristalului sunt impresionante, fara indoiala. Nelamurirea mea este cum s-a putut aproba ca o constructie atat de mare si cu o arhitectura atat de controversata sa eclipseze o cladire inscrisa in lista cladirilor de patrimoniu din Toronto. Locul Cristalului parca nu este acolo. Sufoca si nu lasa sa straluceasca o adevarata bijuterie arhitecturala.
Cred ca aceasta lucrare a lui Libeskind ar fi fost mult mai bine pusa in valoare si mai putin controversata daca ar fi fost amplasata intr-o zona cu arhitectura moderna si daca ar fi fost o cladire de sine statatoare nu o anexa sufocanta. Parerea mea! J




Muzeul, vazut din exterior:

Muzeul Royal Ontario printre cladirile de pe strada Bloor



Mi-a placut bisericuta asta situata vis-a-vis de ROM.
Poate candva o sa va povestesc si despre ea




Sa intram, zic!





Dupa ce platim biletul de intrare (care in 26 noiembrie 2013 a costat 18 dolari, in care au fost inclusi si cei 2 dolari pentru garderoba), incepem vizitarea fascinantelor galerii ale muzeului si incercam sa cuprindem cat mai mult posibil. 












Doi stalpi totemici sunt amplasati in spatiul de langa scari, de la subsol si pana la ultimul etaj al muzeului:
             



Statuia lui Timothy Eaton

Statuia din imaginea de mai sus este amplasata in rotonda de la parterul muzeului. Timothy Eaton (1934-1907) este cel care a fondat compania EATON binecunoscuta nu doar pentru celebrul lant de supermagazine dar si pentru faptul ca este initiatoarea Paradei lui Mos Craciun.
Sculptura de bronz (1.125 Kg, incluzand si soclul) a fost realizata de sculptorul Ivor Lewis care, la un moment dat, a fost, chiar, unul dintre directorii companiei Eaton.
Statuia, turnata in New Jersey, a fost dezvelita in 1919, la 12 ani de la moartea lui Timothy Eaton. Pana in 1999 a fost expusa in cadrul magazinului Eaton din centrul orasului Toronto. O copie identica a acesteia se afla in magazinul Eaton din centrul orasului Winnipeg.
De-a lungul timpului, statuia a devenit un simbol al orasului Toronto. Oamenii obisnuiau sa se opreasca si sa atinga varfurile pantofilor lui Eaton, in credinta ca acest gest este aducator de noroc (se vede cat de lustruiti sunt pantofii in comparatie cu restul statuii! :-))
Statuia a fost donata Muzeului Regal Ontario de catre Fundatia Eaton si de membrii familiei Eaton.
ROM se mandresta ca, de cand detine statuia, poate asigura continuarea acestei traditii si ii indeamna pe vizitatori sa atinga varfurile pantofilor lui Eaton (nu, insa, sa se si urce pe statuie :-)).
Asa ceva ...!!



COLECTIILE

I. FOSILE SI EVOLUTIE:
In cadrul acestui domeniu sunt organizate 2 expozitii:
1. Dinozauri
2. Mamifere



Dinozaurul din holul de la intrare:







Liniile si unghiurile moderne ale Cristalului:




II. CULTURI ANTICE
Acest domeniu cuprinde cele mai multe expozitii:
1. Ciprul antic
2. Epoca de bronz la Marea Egee
3. Bizantul
4. China
5. Egiptul
6. Grecia
7. Coreea
8. Japonia
9. Orientul Mijlociu
10. Nubia (regiunea situata in Sudul Egiptului si Nordul Sudanului, regat independent in antichitate)
11. Roma
12. Asia de Sud

Roma Antica:






Grecia antica:


Lectie de istorie printre exponate


Templele de pe Acropole - reconstituire:




Orientul mijlociu si Egipt:


















Ustensile pentru machiaj



             




China si Coreea:



             










O camera de ceai

 III. CANADA
In acest domeniu sunt organizate 2 galerii:
1. Canada
2. Canada: Primele natiuni

Canada:










2. Primele Natiuni:




             





IV. PAMANTUL SI SPATIUL
Galeria COMORILE PAMANTULUI cuprinde exponate din domeniile:
Pietre si Aur, Minerale, Minerit, Minerit Canadian













V. BIODIVERSITATE
Acest domeniu cuprinde expozitiile:
1. Pestera liliecilor
2. Pasari
3. Galeria "Discovery" 
4. Biodiversitate aplicata (expozitie interactiva)
5. Biodiversitate: Viata in criza (specii in pericol de disparitie)






































Pasari:





             



Pe langa magazinul mare de suvenire de la parter, s-a mai amenajat unul,
special pentru copii, la etajul 2, chiar langa din Pestera liliecilor,
punctul lor de atractie maxima :-)

Pestera liliecilor:












Biodiversitate aplicata:
Aici copiii pot "descoperi" ei insisi in nisip fosile de dinozauri demult disparuti :-)

... aici pot incerca haine din diverse epoci

... iar aici pot incerca traiul intr-un cort de indieni


VI. ARTA SI CULTURA UNIVERSALA
In cadrul acestui domeniu putem vizita expozitiile:
1. Africa, Americile si Asia-Pacific
2. China
3. Argitectura chineza
4. Sculptura chineza
5. Europa: Evolutia stilurilor
6. Europa: Teme si colectii: Arme si armuri; Judaica; Art Deco; Fierarie; Sticlarie
7. Japonia
8. Coreea
9. Orientul Mijlociu
10. Asia de Sud

Europa: Evolutia stilurilor:






















Europa: Teme si colectii: Arme si armuri; Judaica; Art Deco; Fierarie; Sticlarie:














             




VII. TEXTILE SI MODA
Acest domeniu cuprinde expozitia
Textile si costume:


             







VIII. CULTURA CONTEMPORANA
In cadrul acestui domeniu este organizata Galeria "Roloff Beny":









 "Glontul de argint":





Alte aspecte de arta moderna la ROM:
"Continente in deriva", lucrare realizata din capace de sticla





Casa Spiritelor Thorsell















O sala de conferinte care mi-a placut:


Cum copiii se numara printre oaspetii de seama ai muzeului, pentru ei s-a amenajat un club (ROMkids) precum si o sala de mese unde ei isi pot savura pachetelul adus de acasa:




   




Scaunele folosite pentru lectiile tinute in salile muzeului, printre exponate

Magazinul de suvenire:








             





Link-urile catre albumele cu toate pozele de la ROM

Royal Ontario Museum  - ROM 1


Royal Ontario Museum  - ROM 2


Royal Ontario Museum  - ROM 3


Royal Ontario Museum  - ROM 4


Pentru alte critici, in afara de faptul ca materialul este foaaaarte lung,
 cutia pentru comentarii e mai jos :-)

21 de comentarii:

  1. da, este foarte lung dar asta nu e de rău!
    m-am uitat ca la film!
    sau, mai corect, am vizitat muzeul pe banii tăi! :)
    multă răbdare ai!

    totuți, două întrebări!
    - de ce nu activezi funcția aia de vizionare poză cu poză? e mai comod și se vede mai bine!
    - de ce nu mă lași să fur poze? ce ai de pierdut? oricum le pot lua cu print-screen, nu asta e problema, rolul unei fotografii este să ajungă cât de departe posibil, că doar este o comunicare! nu e ceartă sau mă dau eu rotund, nu, dar aș fi luat unele poze, recunosc! sunt excepționale! probabil le-aș fi folosit la vreun videoclip, probabil le-aș fi pus pe face-book. de ce nu le iau cu print-scriin? unu - sunt leneș. doi - îți respect dorința, dar mă mir așa, interior! :)
    gata!
    bun postat în noul an!
    la mulți ani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ai supravietuit numarului mare de poze! :-)
      - Functia de vizionare poza cu poza este activa insa nu merge la toate postarile, nu stiu de ce, poate tocmai din cauza numarului mare de poze. La "CN Tower", de exemplu, merge.
      - Click-ul dreapta al mouse-ului l-am dezactivat la un moment dat cand mi-am gasit niste poze si chiar articole pe diverse site-uri, unele dintre ele, de turism, si nu prea mi-a picat bine, mi-ar fi placut, macar, sa indice sursa, asa e frumos, ca am muncit ceva pentru ce public pe aici. Credeam eu atunci ca asa rezolv problema :-) Ulterior am vrut sa anulez dezactivarea functiei insa am tot amanat. Acum s-a rezolvat! :-)
      As fi onorata sa-mi regasesc fotografiile in videoclipurile tale! :-)
      Ma bucur ca ti-a placut vizita gratuita la ROM, la multi ani si tie! :-)

      Ștergere
  2. Bună draga mea!
    Sunt de aceiași părere cu Vasile,am vizitat un film superb!
    Îți mulțumesc pentru răbdarea pe care o ai de a posta un număr atât
    de mare de poze!
    O zi minunată îți doresc!
    Cu mult drga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Elena, ma bucur ca ti-a placut "filmul"! :-) Sper ca nu ai avut probleme cu vizionarea, eu aici am ceva probleme cand vreau sa deschid postari cu numar mare de poze.
      Toate cele bune si tie!

      Ștergere
  3. Impresionant! Mi-a placut mult vitraliul albastru, ceramica si mineralele! Superb!
    Merita mers! Multumesc ca ai impartasit cu noi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut materialul meu, draga Melly! La expozitia de minerale aveam mult mai multe poze insa am mai sters din ele ca si asa sunt prea multe la postarea asta!
      Toate cele bune!

      Ștergere
  4. Fain muzeu! :)
    Dezactiveaza iar click dreapta ca se copiaza in prostie pe net. Barem sa munceasca mai mult daca vor sa copieze. :))

    Solutii pentru copiere :))

    http://dan-blog.ro/forum/topic/reclamatie-pentru-copierea-continutului-unui-site

    http://florinrosoga.ro/blog/ce-faci-cand-cineva-fura-articole-de-pe-blogul-tau-plagiarism/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Cristi!
      Am reactivat de curand click-ul dreapta, vreau sa-l mai las asa o vreme.
      Am citit articolul lui Florin Rosoga.

      Ștergere
  5. Mi-a plăcut foarte mult foto-reportajul tău de la muzeul Rom! Şi-ţi mulţumesc mult, dragă vulpiţa, că ne deschizi această oportunitatea de-al vizita, chiar şi virtual şi noi cei care, încă, nu avem această şansă de-al vizita live. Eu îl vizitey doar pe pagina ta şi n-aş mai pleca, dealtminteri să fiu acolo. Te cred că o singură vizită nu este suficientă pentru a cuprinde tot ce este expus acolo!
    O zi minunată îţi doresc, dragă vulpiţa şi-o săptămână binecuvântată! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stefania, ma bucur ca ti-am dat posibilitatea sa "vizitezi" muzeul si ca ti-a si placut!
      Am primit si celalalt mesaj, nu stiu ce era in neregula, acum se pare ca merge bine.
      Toate cele bune si tie!

      Ștergere
  6. Este totusi este ceva în neregula ptr ca "sare" pagina in sus....:))
    Cred ca sunt fotografiile prea multe sau........
    In orice caz, ce am reusit sa vad mi-a placut tare mult!
    Numai bine! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu ce poate sa fie, se intampla de vreo 2 zile. Sper ca nu e de la poze pentru ca am mai postat materiale cu multe poze si nu a avut nimic.
      Ma bucur ca ti-a placut "vizita" la ROM! :-)
      Toate cele bune si tie!

      Ștergere
  7. wow! absolut fascinant! cladirea impune înca de afara... Inauntru insa ramâi cu respiratia taiata! multumesc pentru plimbare! sunt absolut incantata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cladirea e fascinanata, chiar daca, destul de controversata! Daca mergi la Berlin, sa vizitezi Muzeul Evreiesc - Jewish Museum (nu sunt sigura daca e acelasi cu Muzeul Holocaustului), cladirea e proiectata de acelasi arhitect!
      Ma bucur ca ti-a placut, toate cele bune, Carmen!

      Ștergere
  8. Frumos, interesant, impresionant! Un adevarat ghid in imagini al muzeului! Ar trebui sa le ceri custozilor comision! :)
    Multumesc pentru imagini!
    Succese! Zile fericite si multe calatorii minunate sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti s-a parut interesant, Diana!
      Asta e intentia mea: sa fac o prezentare cat mai cuprinzatoare a obiectivelor turistice la care ajung, pentru ca cei care vor sa mearga acolo sa aibe o idee cat mai clara in privinta a ceea ce urmeaza sa vada (faptul ca adaug atat de multe detalii si poze cred ca nu umbreste in niciun fel placerea de a vedea totul "pe viu") iar cei care nu pot ajunge acolo, sa poata face macar un tur virtual.
      Nu e nevoie de comision, o fac din placere, raspalata mea consta in faptul ca postarile mele sunt citite si faptul ca primesc mesaje frumoase asa cum este acesta. :-)
      Toate cele bune si tie!

      Ștergere
  9. Admirabil! Felicitări, Vulpiţo!
    Ai răbdare de mamă şi ochi de fotograf profesionist. Se simte pasiunea :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, Irina!
      Asta e, e pasiune si da, consider acest blog ca fiind copilul meu, probabil de aici rabdarea si pasiunea!
      Toate cele bune iti doresc!

      Ștergere
  10. Am urmarit prezentarea,cu deosebita placere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur mult si iti multumesc pentru interes, Ioana!
      Salutari!

      Ștergere
  11. Superb.Prezentare de profesionist.Scuze,ca indraznesc sa te intreb,nu ai publicat o carte cu aceste impresii,pe orase,continand si fotografiile color ?
    Am certitudine ca ar fi un album foarte solicitat.Eu l-as cauta.Fellicitari.

    RăspundețiȘtergere

Condica de sugestii si reclamatii: