miercuri, 13 noiembrie 2013

"Rising" - Hotel Shangri-La, Toronto

Initial am vrut sa inscriu imaginile la rubrica “Miercurea fara cuvinte” si sa nu pun niciun comentariu langa pozele astea insa ulterior m-am gandit sa nu va las sa ramaneti cu gura cascata asa cum am ramas eu astazi de dimineata cand am dat cu ochii de aceasta sculptura.


Se numeste “Rising” (ridicare, inaltare, desteptare) si este o sculptura la scara larga aflata in centrul orasului Toronto, in fata hotelului Shangri-La, o cladire de 66 de etaje cu structura de otel si sticla. 
Sculptura masiva din inox a fost dezvelita in aceasta locatie pe 5 mai 2012 cu ocazia inaugurarii hotelului.

Autorul, Zhang Huan, este unul dintre cei mai influenti artisti cninezi contemporani de talie mondiala. Pentru a realiza aceasta lucrare el a fost desemnat chiar de Art Gallery of Ontario (Galeria de Arta Ontario) in urma unui proces de selectie elaborat.


Lucrarea, care va fi expusa permanent in fata hotelului Shangri-La, este alcatuita din nenumarati porumbei ai pacii si crengi de copac rasucite care, impreuna, seamana cu corpul unui dragon. Astfel, pomul cu forma de monstru face trimitere la ecologie si la o relatie armonioasa intre om si natura.
Potrivit artistului, “Rising” reprezinta dorinta sa ca viata frumoasa de la oras sa fie impartita intre om si natura.


Potrivit altor interpretari, dragonul de metal al carui postamnet aduce cu o mica piscina, ar aminti de Dragonul Cinezesc de Apa (anul 2012 cand a fost dezvelita sculptura, a fost anul Dragonului Chinezesc de Apa, potrivit astrologiei chineze).
Denumirea “Rising” a fi fost aleasa pentru ca anul 2012 ar fi fost previzionat ca unul de tranzitie catre o directie cu implicatii majore.
Denumirea ar putea semnifica, de asemenea, ridicarea Chinei ca putere mondiala.
Sunt sigura ca au fost atribuite si alte intelesuri acestei lucrari de arta moderna.


Dimensiunile sculpturii sunt: 21,98 x 19,8 x 4,8m. Greutatea sa este de 22 de tone.
Artistul a lucrat timp de doi ani la aceasta sculptura  (2009 - 2011) in studioul sau din Shanghai, lucrarea fiind adusa la Toronto in 5 containere si asamblata la fata locului.






26 de comentarii:

  1. Bună draga mea!
    Foarte interesantă acestă sculptură!
    Mulțumesc de informații!
    O zi minunată îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu prea ma pricep la arta, si mai ales la arta moderna. Lucrarea asta mi-a atras atentia prin dimensiunea si formele ei.
      Toate cele bune si tie, draga Elena!

      Ștergere
  2. Surprinzatoare ! Ametitoare chiar ... Cred ca era mai mult pusa in valoare daca era amplasata intr-un spatiu deschis de jur imprejur.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca ai dreptate, Dani, amplasarea ei intr-un spatiu mai generos ar fi dat posibilitatea privitorilor sa vada mai bine lucrarea in ansamblul ei si, poate, sa-i desluseasca mai bine semnificatiile!
      Mi-ai dat o idee, data viitoare o sa ma uit sa vad cum se vede si pe de partea cealalta a strazii, mai de la distanta ;-)

      Ștergere
  3. N-am mai vazut asa ceva. In afara de talent, trebuie pe langa alte calitati sa ai si multa rabdare ca sa realizezi o asemenea opera. Impresionant!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai ce, io am mai vazut? :-) D'aia nu plec niciodata de acasa fara aparatul de fotografiat sau macar telefonul mobil, ca sa nu ratez astfel de lucruri (aaa, tot ieri am mai vazut un stalp urias cu doua ciocanitori de metal pe el, interesant si ala, o sa vi-l arat).
      Probabil ca pentru artistul chinez nu a fost o problema sa munceasca 2 ani la o lucrare de asemenea dimensiuni avand in vedere rabdarea pe care o au ei la sculpatatul pe bobul de orez ...

      Ștergere
  4. impresionant! oricum te lasă fără cuvinte :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu am vazut un dragon cu multe capete . :)) Porumbeii nu i-am vazut decat dupa ce am citit ..povestea. Chinezii astia!
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca ar fi fost interesant dar si amuzant sa las pe fiecare sa spuna ce crede ca reprezinta lucrarea si apoi sa vin cu informatiile :-)
      Toate cele bune si tie!

      Ștergere
  6. Parte - simbolism, parte - impresionism... tot să priveşti a astfel de lucrare în căutare de sensuri-înţelesuri! O seară plăcută!

    RăspundețiȘtergere
  7. Impresionantă sculptura, vulpiţa. Eu nu am mai văzut aşa ceva până acum. Tare ingenioşi mai sunt chinezii ăştia în materie de artă şi nu numai. O muncă titanică se află în spatele ei şi multă imaginaţie. Cred că, sculptura este atracţia tuturor trecătorilor.
    Îţi mulţumesc mult, vulpiţa, că ai împărtăşit cu noi.
    O seară minunată îţi doresc, vulpiţa! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum as fi putut sa nu o impart cu voi, cum ar fi fost sa ma minunez numai eu?! :-)
      Toate cele bune si tie, Stefania!

      Ștergere
  8. Vulpito, bine ca ai avut aparatul de fotografiat la tine; arata superb in poze lucrarea; incerc sa-mi imaginez ce impact are cand o vezi in realitate; datorita tie am mai aflat azi de un artist talentat; chiar acuma o sa ma uit pe site-ul oficial al lui Zhang Huan sa vad ce lucrari mai are.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Drept sa-ti spun, eu nu am avut curiozitatea sa vad ce alte lucrari mai are acest artist chinez insa, daca gasesti ceva interesant, poate publici un material la tine, acum m-ai facut curioasa! :-)
      Am fost insa foarte curioasa sa aflu ce a vrut artistul cu lucrarea asta care mi-a sarit in fata in mijlocul drumului :-)

      Ștergere
  9. E greu sa o definesti cumva ... fiecare dintre noi traieste rasaritul altfel. :)
    Sa ai o zi frumoasa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Greu de definit, daca nu, chiar, imposibil! Daca nu gaseam pe internet ceva explicatii despre ea, era si acum o mare ceata in capul meu (nu ca acum s-ar fi ridicat complet). :-))
      Greu cu arta asta moderna! :-)))
      Toate cele bune si tie, draga mea!

      Ștergere
  10. Interesanta lucrare, si informatiile date ajuta la intelegerea ei. Am incercat mai intai sa imi imaginez ce ar putea sa reprezinte, sa sugereze, dupa care am citit descrierea si explicatiile tale. Intr-adevar si mie mi s-a parut ca seamana cu un dragon , am observat si porumbeii care s-au desprins si au zburat, si bratele lui care seamana cu niste ramuri, dar nu reusisem sa deslusesc ce ar putea insemna toate la un loc.
    Imi place!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu zici ca porumbeii s-au desprins si au zburat? De ce or fi zburat? Asta n-am inteles! S-or fi suparat ei de ceva! :-))

      Ștergere
  11. ce frumoasa este, tare-mi place! sa vezi ce bazaconii avem noi ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fa-le poze si pune-le pe blog ca sa rada toata lumea de ele! :-)

      Ștergere
  12. Multumesc de poze, informatii. Parca cineva a scapat o garmada de tacamuri de inox pe acolo. Parca te lasa fara nici o speranta, nu e nimic poetic acolo. Ma gandesc ce ar fi zis Brancusi, vazand maretele realizari ale zilelor noastre.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Avand in vedere ca nu prea am cunostinte in materie de arta, si mai ales despre arta moderna, am evitat sa-mi spun parerea in privinta acestei opere. Adevarul este ca nici eu nu o gasesc frumoasa, nu mi-a transmis nimic emotionant, m-a impresionat doar prin dimensiuni si prin amplasament. O nebunie de dimensiuni macro! :-)
      La un moment dat, am avut curiozitatea sa vad si alte opere ale acestui "mare artist chinez" si m-am ingrozit. Dar poate pentru ca nu am cunostintele necesare sa-i inteleg arta. Incearca si tu sa vezi ce a mai creat asta si sa-mi zici si mie ce impresie ti-a facut ca sunt curioasa (mai ales operele cu magarul)! :-)

      Ștergere
  13. La Multi Ani!
    Omul s-ar uita de sus la mine, cu dispret, asa cum Titanicul s-ar fi uitat la o barca. Nu conteaza ca nu te duce nicaieri, conteaza ca e in top.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca ai dreptate, de multe ori asa se intampla!
      La multi ani, Robert!

      Ștergere

Condica de sugestii si reclamatii: