vineri, 14 iulie 2017

Miracolul de la ora 9


Exista o planta care, in serile calde de vara, dezvaluie un miracol cu fiecare floare pe care o deschide aproape instantaneu.
Floarea are multe denumiri: Luminita noptii, Luminita de seara, Noptita, Primula de seara, Cupele soarelui, Picaturile Soarelui. Cea mai cunoscatua denumire a sa este "Ora 9" pentru ca spectacolul deschiderii bobocilor galbeni se petrece in fiecare seara in jurul orei 9.
Cu parfum delicat si incarcata de polen, atrage albinele imediat ce se deschide. 
Florile sunt proaspete si frumoase pana a doua zi pe la pranz cand soarele le paleste facand loc urmatorului rand de boboci care se pregatesc pentru spectacolul de la lasarea serii.





















9 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. E minunat modul in care se deschide! Face spectacol in fiecare seara.

      Ștergere
  2. minunate flori !
    nu le ştiam - eu am doar regina-nopţii în grădină (al cărei parfum ne vrăjeşte noaptea).
    mulţumesc frumos pentru ceea ce am aflat aici la tine !
    weekend cât mai plăcut, îţi doresc cu drag !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este o planta speciala, este destul de des intalnita in gradinile romanilor numai ca ziua trece neobservata din cauza florilor palite de soare. Seara este momentul ei. Cred ca ai s-o remarci in curand prin curtile vecinilor. Ma bucur ca ai descoperit-o aici la mine.
      Toate cele bune iti doresc si eu!

      Ștergere
  3. Dragut si felicitari pentru rabdarea de a urmari modul cum infloreste.Cunosc floarea,dar acest mister al infloririi,nu l-am urmarit.Acum,am avut rabdare si am urmarit cu atentie toate detaliile.Am invatat ceva si asta e important.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc dar nu e vorba de rabdare, e pur si simplu o placere s-o urmaresti inflorind!
      Ma bucur ca ai aflat ceva frumos aici la mine!
      Calde salutari!

      Ștergere
  4. Superba natura si minunate, delicate flori, iata; mai ales admirabila, dorinta, dar si rabdarea de a imortaliza, de a captura video, un astfel de moment cand bobocii se deschideau atat de 'ciudat', deloc lentamente precum in cazul altor soiuri, ceea ce face ca fenomenul, de altfel normal, firesc al botanicii, sa nu fie perceput de ochiul uman cu usurinta. Si superbe si reginele noptii ce apar in instanturi; trebuie ca parfumul lor sa fie grozav, mai ales seara...
    Multumiri pentru impartasirea acestui fenomen interesant! Weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Natura este, intr-adevar, minunata iar planta asta este o dovada in acest sens!
      Asta e fascinant la floarea asta, ca se deschide instantaneu, lasandu-ne sa vedem in cateva secunde ceea ce, in cazul altor flori, se intampla in zile sau chiar saptamani. Seamana, intra-adevar, cu o filmare din aceea facuta de-a lungul a multor zile si redata cu repezitorul, pe mine la asta ma duce gandul cand privesc florile deschizandu-se.
      La mine in gradina, e buna prietena cu niste fire de Regina noptii, sunt minunate impreuna si tare frumos parfumate.
      Calde salutari si un week-end placut, iti transmit!

      Ștergere
  5. Mi-a adus aminte de experienta de la Horezu, la o pensiune mi s-a aratat fenomenul extraordinar pe care eu nu il stiam, de inflorire la ora fixa. Cred ca am scris si pe blog la vremea respectiva.
    xoxo

    RăspundețiȘtergere

Condica de sugestii si reclamatii: