duminică, 3 aprilie 2016

Bloor Street - Toronto





Astazi va invit la o plimbare pe Bloor Street, in Toronto! Aceasta este o artera importanta ce strabate orasul de la est la vest (sau invers, cum vreti voi :-)), pe o lungime de 25 de km, in partea dinspre sud. Cred ca este o strada reprezentativa pentru Toronto, care ofera posibilitatea celor ce-l viziteaza, sa-si faca o idee despre acest oras canadian.
Toronto, ca mai toate orasele din America de Nord, are strazile dispuse in forma de tabla de sah. Arterele rutiere strabat orasul de la nord la sud si de la est la vest, numele strazii putand sa constea uneori intr-un simplu numar (Strada numarul 5, de exemplu). Dupa parerea mea, acesta este un sistem bine gandit in care e destul de greu sa te ratacesti. 


In Canada nu am intalnit strazi denumite printr-un simplu numar insa mi-a atras atentia faptul ca unele poarta in denumirea lor si o litera reprezentand un punct cardinal. 
Se intampla ca un numar sa apara de doua ori pe aceeasi strada insa in puncte cardinale diferite. De aceea trebuie mentionata si litera care indica punctul cardinal. 
Asadar, cand cautati o adresa intr-un astfel de oras, este important sa stiti numele strazii, numarul acesteia dar si punctul cardinal. In Canada, foarte util este si codul postal, dar asta e o alta discutie. 
Apropos de punctul cardinal indicat langa numele strazii, pot sa va spun ca nu de putine ori am primit la adresa unde locuiam corespondenta adresata unei persoane care locuia pe aceeasi strada, la acelasi numar, insa in partea opusa a orasului.
Am facut aceste precizari pentru ca am observat ca in pozele mele am surprins indicatoare in care in denumirea strazii apare si litera privind punctul cardinal.
Dati clic pe poze pentru a le vedea mai bine!
Bloor St. West = strada Bloor, partea de vest 

Linia albastra de pe harta de mai jos marcheaza Bloor Street pe harta orasului, 
liniile portocalii reprezentand granitele acestuia.
La Vest, strada se continua chiar si in orasul vecin Mississauga 

Royal Ontario Museum, un important reper pe Bloor Street
Despre acest muzeu (ROM) am povestit aici:

Bloor Street este o artera rezidentiala si comerciala. Numele si l-a luat de la cel al lui Joseph Bloore, berar si speculator imobiliar ce a trait in zona in secolul 19 insa numele strazii a pierdut un "e" din cauza unei erori functionaresti.
Partea de vest a acestei strazi se lupta cu strada Robson din Vancouver pentru titlul de cea mai scumpa strada din Canada. Spre exemplu, pretul mediu pentru 1 metru patrat inchiriat in aceasta zona este de aproximativ 700 de dolari canadieni.
Imaginile mele sunt din zona de centrul orasului care este strabatuta de aceasta strada. Este zona in care se afla o parte a cladirilor Universitatii din Toronto (University of Toronto), Bata Shoe Museum (cel mai mare muzeu din lume dedicat incaltamintei, despre care am scris in articolele anterioare: http://vulpitacalatoare.blogspot.ro/2016/02/bata-shoe-museum-toronto-cel-mai-mare.html si http://vulpitacalatoare.blogspot.ro/2016/02/incaltari-de-personalitati-la-bata-shoe.html#more), Royal Conservatory of Music, Royal Ontario Museum - ROM (despre care am scris aici: http://vulpitacalatoare.blogspot.ro/2014/01/toronto-royal-ontario-museum-rom-muzeul.html).

Royal Conservatory of Music

Royal Ontario Museum

Bata Shoe Museum

Pe Bloor Street am vazut trei biserici foarte frumoase: The Church of the Redeemer (Biserica Mantuitorului), United Church si Trinity St. Paul's Church. De intrat, am intrat doar in prima si am facut, desigur, si cateva poze pe care o sa le postez, probabil, intr-un articol dedicat acestei biserici care, din cate am inteles, are si o istorie destul de interesanta, ajungand in prezent sa fie ascunsa intre acele cladiri moderne care aproape ca o sufoca.
Mai multe poze cu aceste biserici, aici: 


The Church of the Redeemer


                   



United Church
             


             


Trinity St. Paul's Church
       

O bucata din Bloor Street trece si prin Korea Town (in partea de vest a strazii). Cand incep sa apara indicatoare rutiere, magazine si restaurante cu denumiri scrise cu caractere asiatice, atunci stim ca suntem in Korea Town. Asta e pe undeva prin zona statiei de metrou Christie.





Ca veni vorba de statiile de metrou, profit de ocazie si va spun ca una dintre magistralele de metrou din Toronto se afla pe Bloor Street, statiile fiind insirate de-a lungul acestei strazi, ca margelele pe ata. E linia verde de metrou pe care se afla, printre altele, statiile: Spadina, St. George, Ossington, Bay, Chester, Pape, Donlands s.a. Denumirile statiilor sunt date de numele strazii cu care se intersecteaza Bloor Street in locul in care s-a construit statia de metrou, de exemplu, statia Christie se afla la intersectia unde Bloor Street intersecteaza strada Christie. Regula asta este valabila in foarte multe cazuri si pentru statiile mijloacelor de transport in comun de suprafata si, de asemenea, mie mi se pare logica, utila si practica.


In Korea Town am gasit niste nuci care semanau foarte bine cu cele care se fac pe la noi din aluat si se umplu cu diverse creme. Sunt foarte populare la coreeni insa, desi sunt tot dulci, sunt foarte diferite de cele pe care le facem noi: aluatul este moale, pufos si este umplut cu o crema care poate fi de trei feluri:
- din piure de cartofi, nuci si lapte, indulcite cu zahar brun,
- din piure de cartofi, migdale si lapte, indulcite, de asemenea, cu zahar brun,
- din piure de fasole rosie si nuci, indulcite cu zahar alb, acestea din urma reprezentand adevaratele nuci traditionale coreene.
Astea coreene nu sunt facute din doua coji ci sunt turnate si umplute dintr-o bucata, cu o instalatie speciala, chiar in fata clientului.
Am luat si eu cateva insa nu mi-au placut mai mult decat cele ce se fac pe la noi, nu prea mi-a placut texura prea moale si pufoasa a cojilor de nuci si nici cele trei tipuri de creme nu m-au dat pe spate.








 

Mai multe imagini cu nucile coreene, aici:

La un moment dat pe Bloor mi-a atras atentia o cladire viu colorata ce m-a dus cu gandul la Las Vegas. Puteam sa jur ca gazduieste un cazinou insa am aflat ca este, de fapt, un magazin pentru marfuri cu pret redus, un discount store, care a avut mare succes in anii '70.
Se numeste Honest Ed's, dupa numele proprietarului sau Ed Mirvish care l-a deschis in anul 1948 si care s-a ocupat de el aproape 60 de ani, pana in 2007 cand a murit.
Pentru a crea fatada aceea care impresioneaza si astazi, proprietarul magazinului a folosit nu mai putin de 23.000 de becuri.
In interior nu am fost, am inteles ca nu prea mai gasesti cine stie ce marfa si nicidecum foarte ieftina. Se pare ca reprezinta, in schimb, un veritabil "muzeu viu" despre gloria si frumusetea anilor '70. Sintagma nu-mi apartine, am gasit-o pe blogul lui Tzipi, care, din pacate, a hotarat sa nu mai scrie. Daca sunteti curiosi sa vedeti magazinul si pe interior, nu ezitati sa cititi articolul lui Tzipi "The Time Gate".







Mai multe poze cu Honest Ed's, aici: 

Ce am mai vazut pe Bloor:
Am postat mai jos cateva poze de pe aceasta strada, restul le puteti vedea aici:
si aici:

Si inca ceva de pe blogosfera, se pare ca strada asta a mai inspirat pe cineva. Gasiti si la Victoria cateva poze de pe Bloor:



















Casa asta nu e pe Bloor, e pe o strada la intersectia cu Bloor, dar imi place foarte mult 



             
  


Telefonia publica, monopolizata de firma Bell



   

 

             

            
























             














             





             













5 comentarii:

  1. Multumesc mult pentru plimbarea oferita.Minunat prezentata si documentata.Felicitari.

    RăspundețiȘtergere
  2. Minunata prezentare.Felicitari.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce calatorie frumoasa, intr-un loc unde poate voi ajunge in alta viata!
    Mi-a placut cum se imbina arhitectura veche si cea moderna. O simbioza excelenta!
    Multumesc mult de tot!
    Zile excelente de aprilie!

    RăspundețiȘtergere
  4. O strada foooarte interesanta! :) Poate doar mi se pare (datorita maiestriei fotografului) dar cladirile noi sunt in armonie cu cele vechi - chiar si in jurul bisericii (cladirile inalte par a fi plasate ca si cum ar proteja cladirea bisericii).
    O strada vesela, o strada eleganta, o strada cu lumini si umbre. :)
    N-am uitat de "nucile" umplute. :) Bunica facea (din cele de-ale noastre) si mi-era ciuda ca am doar o gura. :) Si-am observat si... unghiile, pe langa floricele.
    Multumesc pentru incursiune. :) Un articol "bun de luat in calatorie".
    Zile fericite iti doresc, cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  5. Am mai trecut pe aici, sa-ti spun :
    Paste fericit alaturi de cei dragi!

    RăspundețiȘtergere

Condica de sugestii si reclamatii: