marți, 10 martie 2015

Caraibe, insula Grenada: Aeroportul Pearls

Caribbean, Grenada Island: Pearls Airport

Lista completa a postarilor despre vacanta pe insula Grenada, o gasiti aici:

Intregul set de imagini cu Aeroportul Pearls, il gasiti aici:


Nu m-as fi apucat sa scriu despre doua avioane parasite pe un aeroport paraginit daca acestea nu ar fi reprezentat o atractie turistica pe insula Grenada. 
In dorinta lor nestavilita de a-si promova insula, localnicii au inclus in circuitele turistice si aceasta locatie situata pe coasta de NE. Totul se rezuma la un maidan pe care pasc vaci si capre pe langa doua avioane ruginite si niste ruine despre care ni s-a spus ca sunt resturi ale birourilor si magazinelor duty-free din aeroport. 



Este vorba despre aeroportul Pearls, primul aeroport al Grenadei. Desi este o atractie turistica destul de ciudata, exista, totusi, un motiv pentru care acest loc ar putea starni interesul. Aeroportul reprezinta o dovada a istoriei recente a Grenadei, iar cele doua avioane, doua relicve ale Razboiului Rece prin care au trecut grenadezii in anii '80.

La inceputul anilor '80, grenadezii au inceput sa construiasca un al doilea aeroport pe insula, in partea de SV. Este vorba despre aeroportul Point Salines care este in prezent principalul aeroport al insulei si este cunoscut sub numele de "Maurice Bishop International Airport" (cel pe care, de altfel, am aterizat si noi).
Provizii si personal din Cuba erau aduse pentru sustinerea constructiei noului aeroport. Faptul ca acestea intrau in Grenada prin aeroportul Pearls si erau descarcate in acea zona, a facut din acesta un obiectiv de atacat pentru americani.

Americanii au pretextat ca rusii si cubanezii acorda ajutor grenadezilor la construirea noului aeroport Point Salines pentru ca, mai apoi, sa descarce acolo bombe rusesti cu care sa-i atace pe americani. In realitate, Statele Unite au dorit sa puna capat influentei comuniste ruse si cubaneze ce prindea contur cat mai clar pe insula. Un lucru este cert si dovedit de istorie: Cuba a exercitat o influenta in Grenada in perioada 1979 - 1983. 
In 1983 armata americana a invadat Grenada. Aeroportul Pearls a fost printre principalele lor tinte.


Cele doua aeronave aflate si in prezent pe aeroportul Pearls sunt avioane pe care proprietarii nu au mai apucat sa le ia inapoi, fiind avariate de fortele americane. Unul apartinea unei companii aeriene rusesti iar celalat,  o aeronava de pasageri, apartinea companeiei aeriene cubaneze "Cubana". Pe cel rusesc se pot vedea inca insemnele rusesti CCCP. Se pare ca si avionul care apartinea companiei aeriene cubaneze era tot rusesc, fiind daruit de rusi cubanezilor.
Vizitatorii curiosi pot examina aeronavele atat pe afara cat si prin interior insa trebuie sa fie atenti la vaci si capre. :-)

In 1984 Aeroportul Pearls, avariat, a fost inlocuit cu aeroportul Point Salines din SV-ul insulei, cel despre care v-am spus ca se numeste acum "Maurice Bishop International Airport" si ca este principalul (si, cred ca singurul) aeroport al insulei.

Ca sa valorifice, totusi, infrastructura aeroportului, grenadezii au amenajat pe aeroportul abandonat Pearls piste pentru curse internationale de masini, curse pe care le organizeaza Grenada Motor Club.

Distileria de rom "River Antoine Distillery" se afla la doar cateva minute mai la nord de aeroportul paraginit. 

Un alt motiv pentru care zona poate suscita interesul turistilor, mai ales a celor iubitori de pasri, este faptul ca este o zona buna pentru "birdwatching".

Avioanele distruse de pe aeroportul Pearls apar chiar si pe cartile postale din Grenada, o dovada in plus a succesului de care se bucura acestea in randul tusistilor, ca si ciudatenii aviatice. 







10 comentarii:

  1. În multe locuri din lume, uneori când te aștepți mai puțin, găsești urme ale confruntării permanente dintre ruși și americani ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce oare?! :-)
      Dupa atacurile din '83 cand au indepartat de pe insula influenta cubaneza, americanii au exercitat propria influenta acolo, si o fac si in prezent la modul cel mai vizibil.

      Ștergere
  2. Interesant material.Interventia celor doua mari puteri lasa amintiri.

    RăspundețiȘtergere
  3. Imprejurimile sunt ca in "Jurassic" sau "Lost".
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ... sau ca in multe dintre satele romanesti. Lipsesc doar avioanele insa sunt destule foste CAP-uri cu multime de tractoare si combine abandonate! :-)
      Numai bine si tie, Robert!

      Ștergere
  4. Cum fac unii o afacere si din niste epave.La noi nici din locuri minunate ,nu se fac carti postale.O seara buna!

    RăspundețiȘtergere

Condica de sugestii si reclamatii: