joi, 20 martie 2014

Turismul de aventura

Turismul de aventura: ce este mai exact ?
Drumetii montane, alpinism, rafting, snowmobil, scuba diving, calarie sau ciclism, turismul de aventura reuneste o varietate de activitati care, uneori, au putine in comun. Turistii care practica turismul de aventura sunt, de asemenea, o clientela destul de eterogena. Ce ii uneste? Aerul liber? Apetitul pentru risc? Provocarea sportiva? Dorinta de a gandi outside the box?
Unele din aceste activitati sunt denumite dupa unii sporturi extreme, de altii sporturi active sau sporturi de aventura. Am putea defini turismul de aventura ca un set de activitati, experiente care implica actiune, noutate, miscare si natura. Turismul de aventura este o activitate in aer liber sau o combinatie de activitati intr-un anumit mediu (loc neobisnuit, exotic, izolat, neobisnuit sau salbatic). Turismul de aventura poate fi neconventional sau motorizat (snowmobile, ATV-uri, moto-parapanta etc) sau poate consta in mijloace non-motorizate de transport (mersul pe jos, canotaj, caiac, etc). Turism in aer liber, ecoturismul, turismul in natura si turismul de aventura sunt acum nume care se suprapun si care sunt adesea asociate cu aceleasi activitati.
Turismul de aventura este o parte importanta a ofertei turistice din multe tari. Este destul de greu de cuantificat amploarea fenomenului. Cu toate acestea, toata lumea este de acord cu privire la cresterea popularitatii sale in lume.
Turismul de aventura in Romania
Si in Romania turismul de aventura a inceput sa atraga interesul oamenilor. Romania ocupa locul 9 intr-un Top 10 al destinatiilor pentru turism de aventura facut de expertii americani de la Universitatea George Washinton.
In ultimii ani au inceput sa apara mai multe firme si site-uri care promoveaza turismul de aventura.
Potrivit celor de la Green Adventure „pachetele de turism de aventura", precum canyoning, rafting, sailing, zbor cu parapanta, alpinism, snow-tubing, snow-rafting au reusit sa atraga in 2013 in jur de 1.000 de turisti.”
Pe site-ul www.greenadventure.ro veti gasi o lista a programelor de turism de aventura care pot fi practicate in Romania. Activitatile sunt impartite in 7 categorii: Aer, Apa, Terestru, Indoor, Outdoor, Iarna, Vara. Lista activitatilor este variata: alpinism-catarare, caiac-canoe, canyoning, drumetii pe munte, off-road, parapanta si moto-parapanta, plimbari cu catamaranul, plimbari cu scuterele submersibile sea doo, rafting, rapel/tiroliana/swing, river tubing, scufundari, snow rafting, snow tubing, treasure hunt, yachting.
Iata 2 montaje video din excursiile si activitatile organizate de Green Adventure:


Al doilea montaj:

 Sper ca v-am trezit interesul si v-am deschis apetitul pentru aventura!

8 comentarii:

  1. interesant articolul tau. In afara de scufundari, nu am practicat niciun sport-extrem, schiez cumpatat si nu ma aventurez pe carari de munte nemarcate. In general nu prea imi place riscul si când e vorba de turism, incerc sa-l elimin de tot :))
    Un start fain in primavara, draga mea! pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. Numai 1000?
    Puțini sangvini...;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Suna tare interesant. Acum vreo 20 de ani as fi fost mult mai interesat decat acum... Si ce imi mai placea sa strabat trasee montane provocatoare...
    Numai bine, Vulpita! :-)

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga mea , la noi si viata e o aventura, turismul face parte din ea.

    RăspundețiȘtergere
  5. tare mi-ar placea intr-un safari!
    nu stiu de ce nu am putut comenta 2 zile la tine, azi am reusit! pupici!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce m-as bucura sa pot sa ma aventurez, dar sunt mai cumpatata din fire! In orice caz - suna ff interesant!
    Sanatate sa avem... ca ne aventuram si pina la o statiune!... :) cel mai recent "m-am aventurat" pe role in parc!!... LOL ce sa spun: fie strada nu era "buna", fie... in concluzie: aventura a tinut o ora, cca. o ora!!
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte interesant articolul. Mă miră și pe mine numărul de turiști(mic !!!) care au venit în România pentru acest gen de turism,care devine tot mai popular !

    RăspundețiȘtergere
  8. Interesant articolul!
    Sper că ai terminat cu zăpada!
    O săptămână frumoasă îți doresc !
    Pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere

Condica de sugestii si reclamatii: