sâmbătă, 9 iunie 2018

Sinca Veche: Biserica rupestra si Schitul Sfantul Nectarie

Data vizitei: 1 iunie 2018
Intre Zarnesti si Fagaras, in apropierea localitatii Sercaia, la Sinca Veche, se afla o biserica rupestra ale carei origini inca starnesc controverse, precum si un schit mai nou, Schitul Sfantul Nectarie.
Biserica rupestra este cunoscuta si cu numele de Templul Ursitelor, Templul dorintelor, Grota facatoare de minuni, Grota care vindeca bolnavii, fiind vizitata de foarte multe persoane in speranta ca li se vor indeplini dorintele pe care si le pun in locul in care lumina intra in pestera prin orificiul in forma de melc, unde se crede ca se intalnesc energiile miraculoase.



In prezent se fac eforturi pentru realizarea unei constructii care sa protejeze grota si care sa aibe in acelasi timp un aspect in acord cu locul si semnificatia acestuia. Mi s-a parut foarte inspirat felul in care a fost amenajata intrarea in grota (nefinalizata inca) si nu m-am mirat sa aflu ca la realizarea acestui proiect a contribuit arhitectul Serban Sturdza, cel care a fost presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania pana in mai 2018 cand i-a expirat mandatul.
Dincolo de legendele care circula din belsug atat in folclorul local cat si pe internet, locul este unul minunat pentru reculegere si relaxare.
Schitul Sfantul Nectarie, ale carui inceputuri par sa fie prin anul 2006, este construit in varful dealului, nu departe de grota, drumul catre el fiind prin padure, pe langa trovanti, pe poteci frumos marginite de impletituri de nuiele. Mica manastire adaposteste o particica a moastelor Sfantului Nectaire.
Intregul set de imagini de la Sinca Veche:
https://photos.google.com/share/AF1QipM-sMmj0ApiKzVYRrBXmjmHAX_e_PoM_W2bDaM2hG-9qFKlTlkq13k-mAKvQFBqow?key=b0otVUZhVlZxZFFrd0ZtSkJaOTdFSTlYZXpwSnl3










Biserica rupestra 














Se spune ca lumina care intra prin orificiul in forma
 de melc este intotdeauna albastra

Schitul Sfantul Nectarie
Spre schit















Peisaj de la Sinca Veche

Un comentariu:

Condica de sugestii si reclamatii: