luni, 18 noiembrie 2013

Toronto: Parada lui Mos Craciun (Toronto: Santa Claus' Parade)


Ieri (duminica 17 noiembrie 2013) la Toronto a avut loc Parada lui Mos Craciun. 
Incepand  din 1905, aceasta parada se tine in fiecare an in centrul orasului Toronto in apropierea Sarbatorilor de Craciun. Asadar, evenimentul are deja o traditie de 109 ani, traditie la care canadienii tin foarte mult de vreme ce o numesc "a great Canadian  national treasure alive" (o comoara nationala in viata).
Este cea mai veche parada anuala din lume si una dintre cele mai mari productii de acest gen de pe continentul Nord-American.


Prima editie s-a tinut pe 2 decembrie 1905 insa, cu timpul, ea a inceput sa se tina din ce in ce mai devreme, astfel ca, in prezent ea are loc pe la jumatatea lunii noiembrie. 
Am fost surprinsa sa constat cat de devreme incep aici pregatirile si evenimentele dedicate Craciunului, insa mi-am explicat acest aspect prin faptul ca toate aceste manifestari au un pronuntat caracter comercial. 
La parada participa mai mult de o jumatate de milion de persoane in fiecare an. Pot sa confirm ca numarul celor care au venit sa vada parada a fost impresionant, coplesitor, chiar, aspect care cred ca o sa se observe si in pozele postate de mine.

Parada incepe la ora 12.30 si dureaza pana in jurul orei 3.30. Este transmisa pe posturile de televiziune din intreaga Canada dar nu numai. Prin intermediul ecranelor TV ea ajunge in multe alte tari precum Noua Zeelanda, Irlanda, Amercia (in anii in care parada coincide cu sarbatorirea Thanksgiving Day in SUA). Rusia a transmis si ea parada de la Toronto in perioada 1989-1991. 
Exista, de asemenea si posturi de radio care transmit in direct atmosfera de la parada. 


Traseul paradei are aproximativ 6 km lungime, circulatia rutiera fiind inchisa pe tot acest traseu dar si pe unele stazi adiacente. Fiind si vorba de centrul orasuluui care este oricum o zona foarte aglomerata, dar si de numarul enorm de persoane care vin sa asiste la parada, oamenii sunt sfatuiti sa-si lase autoturismele acasa si sa vina la parada cu mijloacele de transport in comun.

Hotelurile care au camere cu vedere spre stada pe unde trece parada lui Mos Craciun, includ aceste camere in oferte speciale dedicate acestui eveniment.

Traseul paradei trece pe langa mai multe statii de metrou asa ca, din punctul meu de vedere, cel mai usor este sa ajungi cu metroul la un punct bun din care sa vezi parada. 
Am uitat sa spun, accesul la parada este gratuit, ea fiind finanatata exclusiv din donatii si sponsorizari. In plus, in fiecare an, mii de voluntari participa la realizarea acestui eveniment.
Bineinteles ca cei mai importanti sponsori ai paradei au propriile lor care alegorice la parada: McDonalds, Canadian Tire, Lowe's, Sears Canada, Tim Hortons. 


Daca vrei sa faci o donatie pe site-ul oficial al paradei si sa ajuti ca aceasta parada sa poata fi organizata in continuare, atunci, in cel mult 72 de ore, vei primi prin posta o chitanta pe baza careia sa-ti deduci taxele si, mai ales, multumirile transmise de insusi Mos Craciun. :-)


Parada a luat fiinta pe 2 decembrie 1905 din initiativa lantului de magazine Eaton. Prima editie a paradei a avut doar un car alegoric. In prezent sunt cel putin 25 de care alegorice, 24 de formatii de muzica (grupuri de percutie) si, mai mult de 1700 de participanti.
Compania Eaton care in prezent detine un mall imens cu o arhitectura spectaculoasa in centrul orasului, se numara si in prezent printre sponsorii paradei chiar daca, incepand cu anul 2011 s-a destramat traditia potrivit careia parada trebuia sa treaca prin fata magazinului principalului ei sponsor. Aici continua sa se tina, totusi, traditionalul mic dejun cu clatite, in dimineata paradei.

Toronto Eaton Centre

Oamenii vin pe traseul paradei cu mult timp inainte de incepere, pentru a prinde locuri cat mai bune pentu ei si mai ales pentru copii care vin desigur sa-l intalneasca pe Mos Craciun. Mos Craciun este ultimul si cel mai asteptat personaj care isi face aparitia la parada si are cel mai impresionant car alegoric. Sania lui este trasa de reni in frunte cu binecunoscutul Rudolf. 


Participantii la parada poarta coarne de ren si nasucuri ca cel al lui Rudolf pe care le pot procura cu mult timp inainte de la magazinele care sponsorizeaza parada. Acestea sunt, de regula, firme mari, cu magazine in toate cartierele asa incat este foarte usor pentru toata lumea sa-si procure nasul de Rudolf (am avut si eu, inca il pastrez :-)).


Atmosfera este foarte frumoasa inainte de inceperea paradei, copiii in special sunt foarte entuziasmati si nerabdatori. Pentru a le mai umple un pic timpul, parintii lor le aduc de acasa creta colorata ca sa deseneze pe asfalt. Acum e o ocazie cand pot face asta in deplina siguranta intrucat, dupa cum am spus, circulatia autovehiculelor este oprita. 
Oamenii vin, de asemenea, cu termosuri cu bauturi calde, cu patusi si scaune pliante. 

Odata ce incep sa se vada primele care alegorice si primii participanti la parada, atmosfera devine si mai efervescenta, totul este insotit de muzica, exclamatii de bucurie iar o mare parte dintre cei care marsaluiesc pe strada nu fac altceva decat sa salute si sa imparta zambete pentru toata lumea. Pentru copii e un prilej de mare bucurie, asta am putut vedea limpede pe fetisoarele lor. Si alaturi de ei, adultii, de asemenea, nu rateaza ocazia de a se simti minunat.


Pe langa carele alegorice ale principalilor sponsori ai paradei, pe strada apar tot felul de personaje: clovni (nelipsiti incepand din 1983), personaje de desene animate, de poveste sau de film, reprezentanti ai unor scoli renumite din oras si multe multe altele.

Chiar si primarul orasului, controversatul Rob Ford, isi face la un moment dat aparitia pe traseul paradei, dornic sa salute pe toata lumea si, desigur sa castige sau sa-si mentina capitalul politic.

Parada se incheie apoteotic cu defilarea lui Mos Craciun. Momentul aparitiei lui este anuntat de politisti canadieni calare, imbracati in uniforme traditionale.

Santa Claus' Parade - un pic de istorie:
(informatiile sunt preluate de pe site-ul oficial al paradei)

1913
Este anul in care compania Eaton a facut posibila ca Mosul sa vina intr-o sanie trasa de reni adevarati. Acestia au fost importati din Labrador, special pentru parada si aveau un veterinar care le monitoriza starea de sanatate si calitatea hranei (compusa in principal din muschi de pamant).
In acest an copiii au putut marsalui prin oras alaturi de Mos Craciun, oprindu-se din loc in loc ca sa danseze si sa cante. De asemenea, ei au putut sa lase scrisorile adresate lui Mos Craciun in cosulete purtate de persoane special desemnate in acest sens pentru parada. Fiecare scrisoare care avea o adresa trecuta pe ea, a primit un raspuns personal de la Mosu'.

1917
La acel moment, parada avea doar 7 care alegorice care reprezentau personaje din cantece de leagan. Cel mai mare dintre aceste care alegorice a fost atunci o lebada uriasa care ducea o orchestra de muzicieni si clovni in mijlocul carora se afla, desigur, Mos Craciun.
Mama Gasca a devenit, de asemenea, un personaj traditional la parada si ia in fiecare an infatisari noi si din ce in ce mai elaborate.

1919
Este anul in care Mos Craciun a venit pe calea aerului. A aterizat pe un aerodrom pe Eglinton Avenue de unde a fost preluat de cai ai caror calareti erau costumati in lei. Intrucat caii se cam impotriveau calaretilor costumati, in cele din urma costumarea calaretilor a fost interzisa.

1925
Este anul in care incepe o frumoasa colaborare intre orasul Toronto si orasul Montreal in ceea ce priveste organizarea paradei.
Dupa incheierea paradei la Toronto, carele alegorice erau imbarcate in vagoane de tren si trimise la Montreal unde parada se desfasura in sambata urmatoare. Aceasta traditie a luat sfarsit, din pacate, prin anii '60, din cauza atacurilor cu bomba ale Frontului de Eliberare a Quebecului (FLQ = Front de Liberation du Quebec).
Aceasta organizatie (considerata terorista, avand in vedere metodele violente de actiune) lupta pentru separarea provinciei francofone Quebec (a carei capitala este orasul Montreal) de restul anglofon al Canadei. Actiunile extremiste ale acestei grupari erau indreptate impotriva simbolurilor engleze, institutiilor anglofone si cartierelor burgheziei anglo-canadiene.

1929 - evadarea din Marea Criza Economica
Ca sa scape de realitatile dure ale Marii Crize Economice, famillile isi apropiau urechile de difuzoarele aparatelor de radio. Incepand cu anii '30 postul de radio CFRB din Toronto a inceput sa transmita, cu o luna inainte de parada, un program atractiv menit sa relateze calatoria lui Mos Craciun de la Polul Nortd la Toronto. 
In acei ani parada lui Mos Craciun reprezenta un prilej de mare bucurie pentru copii si pentru adulti deopotriva. Mosul aducea cu el magie si mister care dadeau speranta tuturor.

1939
In timpul celui de al II-lea razboi mondial materialele erau greu de gasit asa ca, majoritatea costumelor pentru parada, erau confectionate din hartie.
Tot in acea perioada era pentru copii o mare bucurie sa poata urmari parada de la ferestrele cladirilor de birouri situate pe traseul paradei. Toate ferestrele indreptate spre sud (pe unde trecea parada) erau intesate de copii. Una dintre acele cladiri era si Hotelul Park Plaza, actualul Park Hyatt.

1948 - se naste ursuletul Punkinhead
Este anul in care compania Eaton (initiatoarea paradei si sponsorul ei traditional) a publicat o carte pentru copii numita Punkinhead, ursuletul trist. Era despre un ursulet de plus care isi dorea sa faca parte din parada lui Mos Craciun.
Eaton a publicat mai multe carti despre aventurile lui Punkinhead precum si carti de colorat, inregistrari si reclame de televiziune. Ursuletul era atat de celebru in acele vremuri incat reusea sa-i inveseleasca imediat pe cei mici atunci cand aparea in cadrul paradei lui Mos Craciun.

1950
Pana in anul 1950 Parada lui Mos Craciun organizata la Toronto de compania Eaton, a fost cea mai mare parada organizata pe continentul Nord-American.
In 1952 parada a fost filmata pentru prima data de postul de televiziune CBC. Ani la rand dupa aceea, parada era filmata iar pentru scoli era pregatita o varianta speciala, prezentata de naratori profesionisti de televiziune, foarte celebri la acea vreme.

1957 - parada se mareste
In acest an au fost 13 care alegorice mari si aproape 20 mai mici trase de cate 2 cai. 2000 de persoane au marsaluit in acle an pe traseul de 6 mile (aproximativ 10 km) al paradei. Majoritatea erau elevi de la scolile gimnaziale din zona metropolitana a orasului Toronto, coordonati de 30 de profesori-maresali de parada.
Parada incepea la ora 8.30 dimineata, dupa 2 ore serioase de costumare si machiaj.

1976 - popularitatea paradei necesita un traseu mai lung
Mai mult de 30 de milioane de persoane de pe intreg continentul Nord-American au urmarit la televizor parada lui Mos Craciun a comapniei Eaton.
In 1976, in cadrul paradei au fost in total 33 de care alegorice mari si mici care au purtat 200 de copii. Alti 500 de copii au marsaluit pe strada.
Pentru a face mai mult loc privitorilor care veneau in numar din ce in ce mai mare la parada, traseul acesteia a trebuit sa fie lungit pana la 7,5 mile (aproximativ 11-12 km).

1980 - parada are un caracter global
Este anul in care parada a sarbatorit 75 de ani de la infiintare.
1700 de voluntari au participat atunci la "Parade Salute", o tema speciala menita sa marcheze evenimentul. 
Parada a avut in acel an care alegorice din cele mai importante regiuni ale Canadei, incluzand Preeriile, Yukon, coastele de vest si de est.
Ursuletul Punkinhead a condus un car alegoric care purta copii din 24 de tari pentru a onora Anul International al Copilului (care, din cate am aflat eu, fusese in 1979).

1980 - companiile se raliaza pentru a salva parada
Este anul in  care compania Eaton a anuntat ca, din cauza recesiunii, nu mai poate sponsoriza parada, dupa 77 de ani de traditie in acest sens. Pe durata a 3 zile, 20 de companii au semnat ca se angajeaza sa sponsorizeze carele alegorice.
Traditia clovnilor a inceput in 1983 cand mai mult de 60 de directori de companii au donat cate 1000 $ fiecare pentru ca clovnii sa inmaneze baloane, sa marsaluiasca si sa distreze copiii de-a lungul traseului paradei.

1985 - aprinderea luminitelor
Luminitele de Craciun din jurul Queen's Park au fost aprinse mai devreme pentru parada, pentru prima data in 1985.
In prezent exista o ceremonie anuala de aprindere a luminitelor de Craciun in centrul orasului, la o data apropiata de cea a paradei.
Din cunostintele mele, evenimentul se numeste "Cavalcade of Lights" si are loc in piata din fata primariei noi a orasului. In 2012 am participat la acest eveniment, poate o sa public si despre acesta ceva informatii si imagini pe blog.

1989 - conexia cu Rusia
In perioada 1989 - 1991 Parada lui Mos Craciun a format o alianta cu Rusia (Uniunea Sovietica), exact in perioada in care epoca sovietica era aproape de sfarsit. 
In 1989 doua personalitati de televiziune ruse, Herman Solomatin si Tatiana Vedenevasat, au transmis parada de la fata locului, pentru 250 de milioane de privitori din Uniunea Sovietica, prin intermediul postului Gosteleradio Network. Pe baza acestui interes enorm al publicului rus, Rusia a fost invitata sa participe la parada din 1991. 

1995 - 100 de ani de zambete!
In prezent exista mai mult de 25 de care alegorice animate care prezinta teme dintre cele mai variate: de la Harry Potter la Noaptea de Hochei in Canada.
Mai mult de 200 de clovni urmeaza parada si aduna anual in jur de 200.000$ in timp ce 2000 de participanti costumati marsaluiesc fericiti pe stazile din oras.
Politia in Toronto a solicitat organizatorilor sa extinda traseul paradei cu inca o mila pentru ca multimea imensa de privitori sa poata avea mai mult loc.
Parada lui Mos Craciun de la Toronto este cea mai lunga parada pentru copii din lume si este transmisa de posturi de televiziune din toata America de Nord precum si din Noua Zeelanda, Norvegia si Irlanda.

 

Pentru cine este curios sa intre un pic in atmosfera Paradei lui Mos Craciun de la Toronto (atat cat permite o pstare de blog), am facut poze aprope pe intreaga durata a paradei si le-am asezat in ordinea in care "personajele au intrat in scena", ca sa zic asa.
Sper sa va placa. Imaginile sunt de la parada de anul trecut care a avut loc pe 18 noiembrie 2012. 

Lucratorii de la statiile de metrou pe langa care trecea traseul paradei, 
purtau si ei coarne de ren si nasuc de Rudolf :-))

Statia de metrou MUSEUM, una dintre statiile de metrou de pe traseul paradei.
In aceasta poza nu prea se vede insa statiile de metrou au fost luate cu asalt 
de parintii cu copii care mergeau la parada

Primul car alegoric pe care la-m vazut la parada




















Copii aliniati pe trotuar in asteptarea lui Mos Craciun



Primarul orasului Toronto, Rob Ford




Primarul orasului Toronto, Rob Ford
































O reprezentanta a fortelor de ordine purtand o caciula luata de la Mos Craciun :-)































































In asteptarea lui Mos Craciun































































Politisti calare anuntand apropierea Mosului



Parada, supravegheata din elicopter
Vine Mosuuuuuuu'!!!!!




















Gata, a trecut Mosu', s-a spart balciul! :-)



Parada lui Mos Craciun in presa de la Toronto, in 2013:


32 de comentarii:

  1. Pitoreasca serbare! O incantare! :)
    Sa ai o zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un eveniment cu o traditie impresionanta, asteptat in egala masura de copii si de adulti!
      Toate cele bune si tie, draga Melly!

      Ștergere
  2. Pai a trecut si gata ? Nu mai vine Mosu si peste o luna? :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum si-a facut doar intrarea oficiala in oras, ca sa stea copiii linistiti ca e deja aici. Pana la Craciun impacheteaza la cadouri! Bineinteles ca o sa vina, cum altfel? :-)

      Ștergere
  3. Cred ca e bucuria tuturor sa-l vada pe Mos! Dar nu si-a facut aparitia prea devreme?:)
    O zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si pe Mos da' si tot alaiul de personaje si toata atmosfera pe care le aduce cu el!
      Daaa, si mie mi se pare cam devreme. Asa e pe aici, imediat ce trece Halloween-ul incep cu pregatirile pentru Craciun. Cred ca asta tine de latura comerciala a povestii.
      Toate cele bune si tie!

      Ștergere
  4. Adica e ca un carnaval de Craciun :) La noi nici macar nu miroase inca a sarbatori de iarna ... ne urnim mai greu :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un fel de ... si nu e rau deloc! La capitolul petrecere, stau bine canadienii!
      Problema e ca, daca ii intrebi ce inseamna pentru ei Craciunul, unii s-ar putea sa-ti spuna "mancat mult, dormit, vazut filme la tv, shopping, o zi libera de la job" (am cunoscut astfel de persoane). Cred ca unii nici nu stiu ce se sarbatoreste pe 25 decembrie. Aici e liber doar pe 25 iar pe 26 e liber nu pentru ca e Craciunul ci pentru ca e "Boxing Day", o zi in care toate marile magazine ii ademenesc pe clienti cu reduceri spectaculoase de preturi. Mie asta mi s-a parut cam trist aici, dar asta e, asa e inteles Craciunul in Canada. Am inteles ca in SUA e si mai rau! Capitalism salbatic! :-)
      Bine, si mai e un aspect: datorita (sau din cauza, ca in situatia asta nici nu stiu cum e mai corect spus :-) multiculturalismului din Canada si in special din Toronto unde traiesc laolalta persoane apartinand unui numar impresionant de etnii, fiecare cu credintele lor), e destul de greu sa mai sarbatoresti Craciunul in adevaratul lui spirit.
      N-ai de ce sa-ti faci probleme, chiar daca pregatirile incep mai tarziu la voi, cred ca sarbatoarea Craciunului are un spirit deosebit de autentic.

      Ștergere
  5. Da' ce devreme a venit mosul acolo la voi!!! :))
    Faina parada, cred ca copii sunt super incantati. Si nu numai ei...
    Intr-adevar, in ultimii ani si eu am observat ca pregatirile de Craciun incep mai devreme. Nu-i rau, dar parca toate au devenit mult prea comerciale, sarbatoarea in sine incepand sa-si piarda semnificatia reala...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai mare dreptate, Larisa! Exact de asta ma plangeam mai devreme la Dani! Ca Mosu' ajunge mai devreme in oras, n-ar fi o problema, problema e faptul ca nu cred ca-si mai face cineva timp sa le povesteasca celor mici ca pe 25 decembrie s-a nascut Iisus Hristos!
      Sa inteleg ca si la voi in oras au inceput mai devreme pregatirile, ca am observat ca si la posturile TV din Romania au inceput deja cu reclamele de Craciun?!

      Ștergere
  6. Foarte frumos este organizat acest preambul în spiritul sărbătorilor de iarnă, dar totuşi parcă puţin prea devreme.
    E foarte emoţionantă această paradăm, vulpiţa şi ai reuşit să ne transmiţi şi nouă emoţii, prin imaginile de la faţa locului.
    Canadienii sunt mari petrecăreţi, din câte îmi dau eu seama.
    Numai bine îţi doresc, vulpiţa! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte devreme mi s-a parut si mie anul trecut, ... nici macar nu venise luna decembrie! Anul acesta sunt deja obisnuita cu pregatirile pentru Craciun imediat ce se duce Halloween-ul. Faptul ca eu m-am obisnuit cu situatia nu inseamna ca nu e, totusi, cam devreme. :-)
      E foarte frumoasa atmosfera la parada, daca vezi doar cat de fericiti sunt copiii si tot ai si tu un motiv de bucurie!
      Toate cele bune si tie, draga Stefania!

      Ștergere
  7. tare iubesc sarbatorile de iarna!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cui nu-i plac, draga Coco!
      Stii, aici in Toronto traiesc o multime de chinezi, indieni, arabi si de alte natii care nu sarbatoresc Craciunul insa unii dintre ei (am cunoscut persoane) impodobesc braduti in casele lor pentru copii. Nu-i dragut?

      Ștergere
  8. Îmi plac mult sărbătorile de iarnă!
    Un weekend cât mai frumos draga mea!
    Pupicei!

    RăspundețiȘtergere
  9. Da, castelul Banffy e chiar din Romania situat la 30 km de Cluj si este unul din cele mai vechi din tara!
    Seara placuta, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Melly!
      Intre timp am aflat cateva lucruri despre el. E uimitor cat de frumos arata el in poza cu reflexia in apa, in conditiile in care, el saracu, din pacate, este acum o ruina!

      Ștergere
  10. Incredibilă desfăşurarea de forţe... oricum - merită văzut aşa ceva măcar odată! Îmi aminteşte de filmul clasic: "Miracolul de pe strada"...

    Un weekend plăcut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact! Credeam ca numai mie imi aminteste de filmul ala!! Si cat m-am chinuit sa-mi aduc aminte cum se numeste! Miracolul de pe Strada 34! Merci Alexa! :-)
      Cred, totusi, ca actiunea din film se petrecea in America insa, cu siguranta, erau cateva scene cu Parada lui Mos Craciun care trecea pe sub ferestrele acelei cladiri de birouri! :-))
      Oh, da, e foarte interesanta experienta!
      Toate cele bune si tie!

      Ștergere
    2. Of...Doamne! Eu nu mi-am amintit numarul... Multumesc frumos, Vulpita! Daa.. actiunea intr-adevar se petrecea in America si daca bine imi amintesc parada avea loc la ... Macy's...
      Acum - intorcandu-ma la realitatea zilei.... chiar mi-ar placea sa vad asa ceva, mai ales ca e o desfasurare impresionanta de forte, dincolo de latura comerciala... Inca o data - multumesc si toate cele bune, asemenea!!

      Ștergere
  11. That is so awesome..parade is always fun to see!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. You're right, Icy BC, parades are funny, especially the ones for kids!

      Ștergere
  12. Am vazut intr-o poza un car pr care scria ROM si erau desenate si cele trei culori reprezentative pentru Romania. Sa fi fost reprezentantii comunitatii romanesti din Canada?
    Foarte frumos a fost, dar si destul efort ai facut ca sa incarci atatea poze, pentru noi. Un mare multumesc pentru asta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Carul pe care scria ROM (si urmatorul, cel cu dinozaurul si mamutul) apartineau Royal Ontario Museum, aflat in Toronto. Este unul dintre cele mai mari muzee enciclopedice din lume. Tocmai ce l-a vizitat martea trecuta, o sa scriu si pe blog despre el.
      Din pacate, comunitatea romaneasca din Toronto, desti destul de numeroasa, nu este prea bine organizata si reprezentata.
      Multumesc, Tina! Prin astfel de comentarii imi sunt rasplatite toate eforturile! :-)

      Ștergere
  13. Îmi place colorat și tradiția evenimentului. Frumos se arată în imagini. Salutari.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Giga! Traditia acestei parade este, intr-adevar, impresionanta!
      Toate cele bune iti doresc!

      Ștergere
  14. Ochiul vigilent al unui fotograf de elita,a surprins impecabil intreaga actiune.Documentat si excelent ilustrat.

    RăspundețiȘtergere
  15. si eu am fost unde e corpul reginei maria a romaniei(la balcik)dar am fost si unde era inima ei(la bran,iar acum la sinaia)!

    RăspundețiȘtergere

Condica de sugestii si reclamatii: