luni, 22 iulie 2013

Vacanta in Zakynthos, Excursie pe insula vecina Kefalonia: Lacul Melissani (Holiday in Zakynthos, Trip to the Neighboring Island Kefalonia: Melissani Lake)



Salutare, salutare!
Multumesc tuturor celor care nu m-au sters inca din lista lor de bloguri! J
Revin si eu, in sfarsit, dupa cateva luni bune de absenta, perioada in care, trebuie sa va marturisesc ca mi-a fost tare, tare dor sa blogaresc! Bine, m-am mai dat eu din cand in cand pe blogurile preferate, insa n-am mai avut timp sa scriu.

Faptul ca nu am mai scris in ultima vreme a fost cauzat nu de vreo lipsa de subiecte (de care, slava Domnului, am din belsug ) ci, din cauza unor schimbari importante si destul de radicale din viata mea.

Aceste schimbari vor putea fi cu siguranta deduse din postarile mele viitoare, ele ducand, cred, si la o oarecare schimbare de profil a blogului. Adica, dintr-un blog de impresii de calatorie, s-ar putea sa devina un blog un pic mai tip jurnal. Mi-ar placea sa scriu cat mai des despre toate lucrurile noi si interesante care se intampla in viata mea, pentru ca, pana la urma, viata insasi este o calatorie, nu-i asa?

Sa revin la postarea de astazi. Este o postare restanta din concediul de vis petrecut anul trecut in insula greceasca Zakynthos.
Intr-una din zile am fost intr-o excursie pe insula vecina Kefalonia. Principalele atractii turistice pe care le-am “bifat” pe aceasta insula au fost:
-         Manastirea Sfantul Gherasim,
-         Pestera Drogarati,
-         Lacul Melisaani
-         Plaja Myrtos.


Astazi, la un an si cateva zile de cand am fost acolo, cateva vorbe si imagini despre Lacul Melissani.


Melissani Lake sau Melisani este, de fapt, o pestera situata in partea central estica a insulei grecesti Kefalonia, in localitatea Karavomylos, la 2 km nord de orasul Sami. In partea de est este Marea Ionica.


Pestera Melissani, cunoscuta si sub numele de Pestera Violet sau Pestera Nimfelor, se afla intr-o zona inconjurata de paduri si coaste muntoase.
Mi s-a parut interesant ca aceasta pestera a fost complet necunoscuta pana in anul 1953 cand, din cauza unui cutremur foarte puternic ce a avut loc pe insula, o parte a tavanului pesterii s-a prabusit in lacul din subteranul sau, scotand, astfel, la iveala o adevarata minune a naturii.
Din 1953 cand era total necunoscuta si pana in prezent, pestera a devenit un adevarat magnet atragator de turisti. Se spune ca ar fi una dintre cele mai frumoase pesteri din Europa.
Apa incredibil de limpede a lacului sarat din interiorul pesterii este, intr-o anumita zona, luminata de razele soarelui care patrund prin tavanul prabusit. Paleta de culori este minunata iar nuantele difera de la o ora la alta a zilei in functie de pozitia si intensitatea soarelui.
Pestera are 160m lungime si 40m latime. Stalactitele din interiorul ei au vechimi cuprinse intre 16.000 si 20.000 de ani. Apele lacului ajung pana la 39m adancime (in timpul plimbarii cu barca, barcagii ii informeaza pe turisti in legatura cu adancimea lacului in diferite zone).

Accesul catre lacul din inima pesterii se face printr-un tunel in panta, sapat in stanca, la capatul caruia veti fi intampinati de barcagii amabili. Singurul inconvenient este ca plimbarea pe lac dureaza doar cateva minute insa, pentru aceasta problema, prietena mea Cora de la CALATORII a gasit o solutie ingenioasa: odata ce s-a terminat plimbarea, sa te asezi din nou la coada pentru a merge din nou cu barca, ca doar ai platit, nu?   J




Barcagii, care pe mine m-au dus cu gandul la gondolierii de la Venetia, nu uita sa se ofere sa faca poze fiecarui turist pe care il are in barca.

Zona minunat luminata de soare nu este singura din care este alcatuita pestera. In afara de aceasta mai exista o incapere, neluminata de aceasta data (desigur tot acoperita de ape) cu care comunica printr-un coridor ingust.
De asemenea, intre cele doua incaperi ale pesterii se afla o mica insula de aproximativ 30m lungime, acoperita de un pic de vegetatie, care nu este altceva decat tavanul pesterii prabusit la cutremurul din 1953.
Lacul Melissani a fost supus catorva excavatii in urma carora s-au descoperit anumite obiecte, majoritatea datand din secolele 3 si 4 inainte de Christos si care atesta un cult al Zeului Pan.
De asemenea, s-a descoperit si un numar de figurine feminine, celebrele nimfe.

Desigur ca cea mai spectaculasa zona a pesterii este cea in care patrunde lumina zilei.



Biletul de intrare a costat 7 Euro si ne-a fost pus la dispozitie pe vapor de catre reprezentantii agentiei care a organizat excursia (la casa de bilete de langa lac nu stiu cat costa).
Lacul este deschis zilnic pentru turisti, de la ora 9 dimineata si pana dupa amiaza tarziu.
Biletul de intrare

Harta de pe biletul de intrare

Lacul Melissani vazut de sus (imagine de pe biletul de intrare)

Imagine panoramica a lacului, pe biletul de intrare







In poza de mai sus eram deja in cea de a doua incapere a pesterii, in cea in care lumina patrunde doar foarte putin.

Cronologic, lucrurile se desfasoara cam asa:
Dupa ce ai parcat in parcarea amenajata langa pestera, admiri peisajul din zona ...
... si te indrepti catre intrare:
... cobori treptele, 

 

... treci pe langa logo-ul pesterii (denumita si Pestera Nimfelor), care reprezinta niste nimfe dansand (Melissani, se pare, era numele unei nimfe care s-a aruncat in lac dupa ce zeul Pan i-a respins avansurile amoroase),

... cobori culoarul in panta, treci de portile metalice si intri in tunelul sapat in stanca:



La capatul tunelului, te asteapta barcagii:


Iti ocupi frumos locul in barca (obligatoriu cu respectarea instructiunilor bacagiului), te lasi fotografiat(a) de barcagiu si astepti cu nerabdare sa inceapa plimbarea:

Odata inceputa plimbarea, nu te mai poti opri din admirat si fotografiat.


Mai intai se face un tur al primei incaperi a pesterii, cea in care lumina zilei patrunde prin tavanul prabusit:



Asa se vede din barca debarcaderul aflat la capatul tunelului sapat in stanca:



Culorile minunate ale apei lacului:



Prin culoarul ingust dintre peretele pesterii si insulita formata din tavanul prabusit, trecem in cea de a doua sala a pesterii:



Aici admiram stalactitele si stalacmitele:





In mijlocul celei de a doua incaperi (aceasta are inca tavanul intact):

Cam asta a fost si cea de a doua sala a pesterii, deja ne intoarcem spre canalul ingust care ne va duce din nou in prima sala:






Barcagiul nostru





Gata, plimbarea s-a incheiat! A fost asa de frumos da' a durat atat de putin ...!
La intoarcerea spre parcare, daca sunteti norocosi, o sa puteti admira niste caprite dragute pozand printre maslini ca niste adevarate fotomodele 



Florile sunt bonus:

17 comentarii:

  1. Buna, Vulpito ! Ma bucur, ca te-ai intors, mai ales ca ai ales sa acrii despre un loc drag, ce imi trezeste multe amintiri ... Stiai, ca Melissani e numele unei nimfe ? Imi place sa-mi inchipui, ca nimfele fac baie seara in apale lacului, sub razele lunii ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Dani! Si eu ma bucur sa fiu din nou pe blogosfera!
      Locul este intr-adevar, unul minunat! Nu stiu ce amintiri ai tu dar eu am unele foarte frumoase legate de el.
      Despre nimfa Melissani am citit eu ceva cum ca s-ar fi aruncat in acest lac din cauza ca zeul Pan i-a respins avansurile amoroase.

      Ștergere
  2. Foarte frumosa expunerea ta, astept cu nerabdare sa-ti continui comentariile langa fiecare poza. Povestea ta ma poarta ca un abur catre acele taramuri si poate intr-o buna zi voi avea ocazia sa le vizitez in realitate.Bine ai revenit pe blog!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ...te poarta "ca un abur"...
      Dragul meu Anonim,
      Lasa abureala c-ai avut ocazia sa mergi acolo da' ti-a fost frica sa nu-ti parjoleasca prea tare blana soarele Kefaloniei!
      Povestea in imagini comentate e deja gata.

      Ștergere
  3. Buna, Vulpi! Imi place mult schimbarea de stil, astept sa vad ce ne coci :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, draga Ioana! Ma bucur sa te reintalnesc in spatiul virtual!
      Multumesc pentru aprecieri, sper sa am timp sa pot continua cu blogul asa cum imi doresc eu.
      Toate cele bune!

      Ștergere
  4. Bine ai revenit! Aştept cu interes jurnalele tale de călătorie. Sunt curioasă să văd pe unde te-au purtat paşii în ultimul an! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, draga Cora! Sper sa am timp sa astern pe blog toate ideile care imi trec prin cap in ultima vreme (desigur ilustrate cu imagini, ca de obicei).

      Ștergere
  5. Bine ai revenit!!! Astept urmatoarele postari si schimbarea de pe blog :)

    RăspundețiȘtergere
  6. wow! o plimbare superba! parca desprinse din basm sunt aceste imagini!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vazut ca iti place Grecia (sunt la curent cu jurnalul tau de Creta chiar daca nu am apucat sa comentez nimic pe acolo :-)).
      Daca ajungi in Zazynthos sau Kefalonia, nu rata aceasta pestera, experienta de la fata locului este mult mai speciala decat cea oferita de postarea mea.

      Ștergere
  7. Bine ai revenit, draga mea şi ca întotdeauna ne aduci imagini şi impresii din locuri de vis şi îţi mulţumesc mult că le împărtăşeşti cu noi.
    E minunată lumea în care trăim şi mă bucur că tu ne-o faci cunoscută şi celor care nu o pot vizita, din motive obiective.
    O duminică superbă îţi doresc, dradă vulpiţa! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu ma bucur de reintalnire, draga mea! Sper sa-ti placa si materialele care urmeaza. In Kefalonia am mai viziat o pestera.
      Toate cele bune si tie!

      Ștergere
  8. ce minunatii ! multumi de plimbare !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Coco! Nu puteam sa le tin numai pentru mine! :-)

      Ștergere
  9. Good article. I certainly love this site. Keep writing!

    RăspundețiȘtergere

Condica de sugestii si reclamatii: