duminică, 26 ianuarie 2014

Grecia, Peninsula Halkidiki, Ruinele Cetatii Antice Stagira

Am promis in postarea despre Parcul tematic Aristotel, ca voi reveni si cu o postare despre ruinele cetatii antice Stagira, al doilea obiectiv turistic al micutei localitati grecesti cu acelasi nume, din peninsula Halkidiki.
Asadar, in aceasta postare ma voi referi la ruinele cetatii antice Stagira. Datele generale despre localitate (unde este situata, cum se ajunge la ea), le-am mentionat in postarea anterioara
Ruinele cetatii antice Stagira se afla tot in localitatea Stagira, la cativa km de Parcul tematic Aristotel si este situata pe doua dealuri, langa mare.

Zidurile cetatii:

 

 
In aceasta cetate, in anul 384 i.H, s-a nascut filosoful si omul de stiinta Aristotel si tot aici acesta a fundamentat Logica formala ca ramura a logicii.

Din cate am aflat, cetatea a fost fondata in anul 655 i.H de catre colonistii ionieni din Andros, apartinand Greciei Antice.
Cetatea a fost parasita si scoasa la iveala deabia in anii 90. Zidurile de aparare s-au conservat cel mai bine insa situl arheologic mai cuprinde si case, rezervoare de apa, agora s.a. Vizitarea este gratuita si dureaza aproximativ 2 ore insa, daca vremea este buna, sigur turistii zabovesc mai mult, furati de privelistile superbe cu munte si mare la un loc.
Harta sitului argeologic:
Aristotel a contribuit la educatia imparatului Alexandru cel Mare al carui tata, Filip al II-lea (regele Macedoniei) a reconstruit cetatea Stagira ca rasplata pentru educatia primita de fiul sau de la Aristotel.

Mi s-a parut interesant sa vizitez locurile in care, cu aproape 2400 de ani in urma, a trait si creat una dintre cele mai luminate minti ale omenirii.
 
Aristotel (384-322 i.H.) a fost discipolul lui Platon. Dupa locul nasterii sale, a mai fost numit si Stagiritul.
El a consacrat ideea ca omul este o fiinta sociala.
Aristotel a aratat ca pentru guvernare este nevoie sa se cunoasca dorintele cetatenilor, liber exprimate. (nu degeaba a fost numita Grecia antica, leaganul democratiei).
 
Tot el a introdus ideea superioritatii opiniei publicului fata de opinia individului. Acceptand ca fiecare individ poate gandi mai slab decat un expert, si-a exprimat convingerea ca toti cetatenii laolalta pot gandi mai bine decat un expert si ca, dezbaterile publice si discutiile dintre persoanele libere reprezinta fundamentul guvernarii populare (foarte simplu si de bun simt!  Politicienii nostri de azi ar cam trebui sa-l mai citeasca un pic pe batranul Aristotel).

























































Si cateva imagini de pe drumul spre ruinele cetatii:


 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
... primul portocal pe care l-am vazut eu; poza nu mi-a iesit prea grozava :-( 
 

 

10 comentarii:

  1. iubesc vechile cetati grecesti...doar locuiesc in una , nu ? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Poate ajungi si pe la Stagira, e interesant. In plus, peisajul este superb: munte si mare la un loc! Si ... de la voi din cetatea Tomisului e si un pic mai aproape :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Minunate fotografiile !!! Ai surprins esenta - piatra, marea si tufele inflorite ...

    RăspundețiȘtergere
  4. ca toate foto-reportajele tale despre calatorii, si acesta este absolut fantastic! Nu am fost decat pe Creta, de aceea multumesc pentru aceasta vacanta virtuala! :)
    te pup. Sa ai o saptamana minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Postarea asta este una mai veche, am facut ceva corecturi la text si cand le-am salvat m-am trezit cu ea aici si nu stiu cum sa o duc inapoi la locul ei in timp :-)
      Ma bucur ca ti-a placut, toate cele bune si tie, Carmen!

      Ștergere
  5. Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-au placut, Cristi! A stiut ea, postarea asta, de ce a venit mai "in fata"! :-)

      Ștergere
  6. un milion de poze...
    ce ploaie de poze, ce ploaie în poze...
    un milion... ups, am mai zis!
    dar știi de ce îs nervos?
    un milion de poze... faine! pe care să o aleg? furtuna pe mare? copacul? orașul văzut de sus?
    un mili...
    gata, tac!
    fain! fain tare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa e Grecia, faina peste tot, iar pe timp de primavara cand totul e verde si proaspat iar florile nenumarate, e cu atat mai frumoasa, chiar si pe ploaie!
      Sunt curioasa, totusi, ce alegere ai sa faci! :-)

      Ștergere

Condica de sugestii si reclamatii: