luni, 27 octombrie 2014

Caraibe, insula Grenada: Cooperativa de procesat nucsoara, din orasul Gouyave


A doua oprire in cadrul excursiei de o zi in jurul insulei a fost la Cooperativa de Procesat nucsoara, din orasul Gouyave. Despre acest oras v-am mai vorbit cand v-am povestit despre excursia la targul sapatamanal de peste de vinerea seara.

Oraselul se afla in partea de NV a insulei. Initialele GCNA inseamna Grenada Co-operative Nutmeg Association. 



Cultivarea arborilor de nucsoara este o traditie in Grenada, aceasta numarandu-se printre producatorii de top la nivel mondial (unii spun ca ar fi al doilea producator mondial de nucsoara). Fructul de nucsoara, galben si cu samburele invelit in membrana rosie, este unul dintre simbolurile care apar pe steagul grenadez.



Fructele de nucsoara ii intampina pe turisti inca de la aeroport


Arborele de nucsoara

Pe insula sunt mai multe statii de procesat nucsoara. Curatarea, sortarea si ambalarea acestui condiment (care, in ciuda denumirii, nu este o nuca), se face, si in prezent, manual. Grenadezii insista sa pastreze acest mod de lucru pentru a salva locurile de muca ale localnicilor.




Inainte sa ajung in Grenada, cunosteam nucsoara doar ca si condiment pentru anumite preparate din carne precum si pentru aromarea vinului fiert. Pe insula am avut ocazia sa o consum in mult mai multe preparate, inclusiv in inghetata. Siropul de nucsoara era foarte bun cu cerealele de la micul dejun, iar praful de nucsoara mi-a placut cu terciul de ovaz si la cafea.

In ciuda numelui, dupa cum spuneam, nucsoara nu este o nuca. Este, de fapt samburele unui fruct asemanator caiselor sau prunelor, care, atunci cand se coace, se despica, lasand sa se vada samburele invelit intr-o frumoasa membrana dantelata rosie. In engleza aceasta membrana se numeste mace (pronunctia "meis"). In romaneste am inteles ca se numeste "macis". Aceasta membrana, uscata si macinata, poate fi folosita in aceleasi preparate ca si samburele de nucsoara numai ca are o aroma mai fina, mai delicata.


Fructe de nucsoara
 Ceea ce noi numim nucsoara, este, de fapt, samburele acestui fruct.
In imaginea de mai sus, samburele este invelit in acea membrana rosie care, 
uscata, devine maronie si se foloseste, la randul sau, ca si condiment

Samburi de nucsoara inveliti in membrana rosie, alaturi de samburi de cacao


Samburi de nucsoara, uscati


Mace (Macis)

Pe langa samburele de nucsoara, grenadezii folosesc si pulpa fructului, din care prepara tot felul de dulceturi, jeleuri, siropuri. Alaturi de colierele de condimente, aceste preparate reprezinta suvenire foarte cautate de turisti.




Colier de condimente pentru odorizat bucatariile
Cladirea cooperativei de procesat nucsoara nu arata deloc bine, nici pe afara si nici pe dinauntru. Cred ca din 1952 de cand a fost infiintata, nu a beneficiat de nicio renovare. Prin anii 80 cubanezii, sustinuti de rusi, in efortul lor de a instaura un regim comunist in Grenada, finantau toate activitatile economice pe insula, dandu-le grenadezilor o falsa impresie de bunastare. Din 1983 de cand influenta cubaneza a fost inlaturata prin interventia americanilor (in urma unor evenimente, nu lipsite de varsare de sange), nu s-au mai gasit fonduri pentru renovarea si modernizarea fabricilor si cooperativelor, unele fiind, chiar, inchise. La aceasta situatie s-au adaugat si efectele dezastruoase ale uraganului Ivan care in 2004 a devastat, pur si simplu, insula.

Cladirea Cooperativei de procesat nucsoara
La intarea in cladire am facut cunostinta cu politia grenadeza in actiune. Misiunea: fluidizarea treficului sufocat de autocarele de turisti:

Stand cu suvenire traditonale grenadeze, amplasat la intrarea
 in incinta Cooperativei de procesat nucsoara

Bine ati venit la Turul Nucsoarei!

Bine ati venit in Lumea Nucsoarei!

Turul se face cu ghid. Inca de la intrare am fost surprinsa de cat de vechi si uzate erau toate obiectele, precum si de modul rudimentar in care lucrau angajatii, toti, localnici de culoare. Totul era impregnat cu miros de nucsoara.  In special lemul, vechi de zeci de ani, pastra mirosul pe care l-am intalnit aproate peste tot pe insula. Pot sa spun ca mirosul acesta reprezinta Grenada insasi. Cand simt aroma de nucsoara, simt aroma de vacanta in Grenada! :-)



Rafturi nesfarsite, supraetajate (ce semanau cu paturile din dormitoarele din Lagarul Nazist de la Dachau), erau incarcate de samburi de nucsoara. E cam sinistru insa, cand am vazut rafturile, in minte mi-au aparut dormitoarele de la Dachau. Totusi, atmosfera din  incinta cooperativei nu este deloc sinistra ci, doar, cam saracacioasa si arhaica. 
Pentru a se usca, samburii de nucsoara trebuie sa stea acolo cam 6-8 saptamni, timp in care angajatii ii rasucesc de cate 2 ori pe zi, pentru a se usca pe toate partile. Dupa ce se usuca, fiind un pic mai deshidratati, samburii nu mai au suprafara la fel de neteda ca atunci cand sunt proaspeti si capata aspectul de nuca ce le-a adus denumirea de nucsoara.

Vizita asta  m-a dus cu gandul la cladirile si incaperile unui CAP pe care l-am vazut eu in copilarie, la tara.



O parte dintre rafturile pentru uscat nucsoara, le-am gasit goale, semn ca grenadezii inca au o productie sub cea pe care o aveau inainte de 2004 cand uraganul Ivan a distrus o mare parte din plantatiile de nucsoara. Cum un arbore are nevoie de 10 ani pentru a ajunge la maturitate si a da productia optima de fructe, anul acesta grenadezii estimau sa revina la productia de dinainte de uragan.


Dupa ce sunt sortati si uscati, samburii de nucsoara sunt ambalati in saci inscriptionati manual:




Ajunsa in dreptul unor ferestre, am profitat de ocazie ca sa fac cateva poze si privelistii de dincolo de geam:





Intregul set de poze de la Cooperativa de procesat nucsoara, le gasiti aici:

Lista tuturor postarilor despre vacanta pe insula Grenada din Caraibe, o gasiti aici:










22 de comentarii:

  1. Wow! Foarte interesantă povestea nucșoarei! Nici eu nu am știut până acum că nu este vorba despre o nucă ...specială, ca să zic așa! Foarte frumoase fotografiile!
    Nu vreau să fiu cârcotaș, dar nu pare să se respecte cine știe ce norme igienico-sanitare în Cooperativa unde ai fost în vizită! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ai aflat ceva interesant pe blogul meu si multumesc pentru apreciei! Daca aici ti se pare ca nu se respecta reguli de igiena, stai sa vezi la distileria de rom! :-)

      Ștergere
  2. Interesanta postare, mi-a placut anuntul de la sfarsit:)
    Sa ai o saptamana cat mai placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut articolul!
      Si mie mi-a placut afisul acela, de aceea l-am si pozat! (pacat ca n-a iesit prea bine poza, eram cam in graba).
      Numai bine, Robert!

      Ștergere
  3. extraordinar! folosesc aproape saptamânal nucusoara (mai ales la piureul de cartofi) dar nu m-am gândit niciodata de unde ajunge în supermarket :)) O experienta deosebita, multumesc ca mi-ai aratat si mie! Foarte interesant totul!
    Sloganul din final m-a impresionat si pe mine :)))
    te pup. Sa ai o saptamâna minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ai aflat lucruri interesante din articolul meu! A fost, intr-adevar, o experienta interesanta!
      Multumesc pentru urari! Te pup si ei si iti doresc numai bine!

      Ștergere
  4. Ma bucur mult ca am putut sa vad in foto cum e acolo,
    multumesc Vulpito si pentru povestea nucsoarei ! Pup !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu ma bucur ca am putut sa-ti ofer o poveste interesanta! :-)
      Te pup si eu, Geta, draga!

      Ștergere
  5. Povestea este foarte interesanta ca intotdeeauna.Nu prea folosesc nucsoara ,dar cred ca o sa incerc in viitor,macar sa am habar.Cu drag,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut povestea! :-) Sa incerci nucsoara, sunt sigura ca o sa-ti placa!
      Numai bine, Flori, draga!

      Ștergere
  6. Wonderful article on the nutmeg, the beautiful red!

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte interesante sunt calatoriile tale.
    Eu folosesc nucsoara la deserturi: prajituri, budinci, creme.

    Imi place anuntul din ultima poza.
    Si imi place de tine :*

    (conditiile in care lucreaza acolo muncitorii au fost si in cooperativele noastre nu cu mult timp in urma..)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Sakura! Imi place sa caut aspectele interesante in fiecare loc in care ajung!
      Nu-i asa ca atmosfera de acolo aduce cu cea din fostele CAP-uri comuniste? :-)
      Si mie imi place de tine! Cu dresura de melci, cel putin, m-ai cucerit iremediabil! :-)

      Ștergere
  8. Foarte interesant "reportajul" tau din Tara nucsoarei. Sunt de admirat oamenii acestei insule, care au stiut sa faca o afacere tare din cultivarea condimentelor. Si o fac la superlativ, din cate ne-ai povestit aici. De-ar lua aminte si romanii nostri, caci noi am avea mult mai multe oportunitati.
    Numai bine, Vulpita! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Tara nucsoarei"! Ce dragut ai zis! :-) Ei ii zic "Insula condimentelor"!
      Ma bucur ca ti-a placut materialul meu!
      Toate cele bune si tie, Alex!

      Ștergere
  9. Foarte interesantă postare. Clădirea Cooperativei de procesat nucşoară arată jalnic, intereasantă în schimb, este priveliştea de la fereastră.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci, Cora! Ma bucur ca ti-a placut fotoreportajul meu!
      Cam toate cladirile de pe aceasta insula aratau jalnic (mai putin hotelurile si locurile amenajate pentru turisti). Nivelul de trai este destul de scazut pe acolo insa, din cate parea, oamenii erau fericiti cu soarta lor.
      Tot ce insemna priveliste naturala, arata foarte bine, insula este foarte pitoreasca!
      Toate cele bune, Cora!

      Ștergere
  10. Intr-adevar, nu prea folosim toate condimentele si nici nu ne dam interesul corespunzator, de a afla toate detaliile, pentru a fi corect informati. Nucsoara - nu folosesc - desi, am auzit de multa vreme de ea. Incerc sa inovez (in "bucatareala"), dar doar in masura in care si organismul imi permite. De exemplu, scortisoara, nu o tolerez decat la placinta de mere. Vanilia, la fel, doar la cateva preparate... si imi spun ca n-ar fi rau sa incerc sa fiu mai maleabila! as mai adauga, cuisoarele...si uite asa lista... O sa incerc cu nucsoara (pentru crema de ciocolata de casa, zic eu) sa vad daca gasesc la market, asta ca sa am habar, acum ca am aflat lucruri interesante prin prisma postului tau!!
    Toate bune, salutari de bine pentru tine! Alexa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt sigura ca o sa-ti placa nucsoara, are o aroma foarte placuta!
      Toate cele bune si tie, Alexa, draga!

      Ștergere
  11. Nucsoara, hmmm...turta dulce! :)

    RăspundețiȘtergere

Condica de sugestii si reclamatii: