sâmbătă, 2 august 2014

Bazilica Notre-Dame, cea mai frumoasa biserica din Montreal

Lista tuturor postarilor despre Montreal, o gasiti aici:
http://vulpitacalatoare.blogspot.ro/p/montreal.html

Cand am ajuns la Montreal, era numarul unu in topul obiectivelor turistice pe care imi doream sa le vizitez. 
Am vazut-o prima data intr-o seara, aproape pe intuneric, doar cat sa pot constata ca este impunatoare. In alta zi, imprejurarile au facut sa ajungem acolo exact cu 5 minute dupa ce se terminase programul pentru public insa, la a treia incercare, reusita a fost deplina. :-) Mi-am alocat suficient timp pentru a putea admira in voie toate frumusetile despre care citisem in tot felul de ghiduri turistice si, credeti-ma, am avut ce vedea.

Bazilica Notre-Dame se afla in centrul istoric al orasului (Old Montreal/Vieux Montreal), langa Seminarul Sulpicienilor (cea mai veche cladire din Montreal, construita in 1685 si inca folosita de calugari).
Arhitectura sa neo gotica, cu cele doua turnuri gemene, este printre cele mai dramatice din lume, de acest gen, si a fost numita “Perla Renasterii gotice din partea isorica a Montrealului”.

   

Este, poate, cel mai vizitat obiectiv turistic al orasului, in orice caz, un impunator reper al acestuia, in ciuda ridicarii zgarie-norilor sufocanti.




A fost construita intre anii 1824 si 1829 de catre Seniorii Ordinului Sulpician care conduceau pe atunci Montrealul si, mai bine de o jumatate de secol, a fost cea mai mare biserica din America de Nord. La acea vreme, orasul se numea Ville-Marie. 
Biserica trebuia sa fie suficient de mare incat sa-i poata primi pe toti credinciosii din parohie care, pe atunci, acoperea intreg orasul.




ARHITECTUL
Bazilica Notre-dame din Montreal este capodopera arhitectului irlandez James O’Donnell si reprezinta simbolul romano catolicismului din Quebec.
In mod ironic, cea mai frumoasa biserica din Montreal a fost realizata de un americam de origine irlandeza. 



Arhitectul irlandez a obtinut contractul pentru proiectarea si supravegherea lucrarilor de constructie a bazilicii, in 1823.
Protestant din nastere, acesta a fost atat de mandru de aceasta realizare incat a trecut la catolicism, putand fi ingropat in biserica pe care a proiectat-o.
Combinand mai multe idei diferite ale colaboratorilor sai, O’Donnell a introdus neogoticul in arhitectura canadiana.
Mormantul sau se afla la baza primei coloane de pe latura stranei epitropului. Am vrut sa-l vad insa mi s-a spus ca nu se poate intrucat se afla intr-o zona inaccesibila turistilor.




Interiorul, insa, este opera unui canadian de origine franceza, Victor Bourgeau, acelasi care a realizat, printre alte biserici, si Catedrala-Bazilica Marie Reine Du Monde, tot din Montreal, despre care mi-ar placea sa va povestesc cat mai curand.


INTERIORUL
Magnificul interior medieval este decorat cu sculpturi in lemn de nuc, bogat detaliate, picturi si vitralii de o frumusete coplesitoare. 
Picturile si sculpturile sunt ornate cu aur. Bolta de un albastru viu este impodobita si ea cu stele din aur de 24 de carate. 
La impresia produsa de somptuosul interior contribuie si jocul subtil controlat dintre lumina naturala si cea artificiala. Lemnul aurit si albastrul intens al boltei si altarului creaza o atmosfera absolut speciala.
Interiorul, atat de minunat ornat, este un omagiu adus importantei tamplaritului si decoratiunilor in traditia provinciei Quebec.












Picturile, sculpturile si vitraliile acestei biserici ilustreaza atat aspecte biblice cat si cei 350 de ani de viata sociala si religioasa ai orasului.




  



VITRALIILE sunt foarte frumoase si au fost realizate in Franta, in 1929, pentru  a marca centenarul bisericii. Descriu scene religioase precum si scene din viata de zi cu zi a orasului (denumit initial Ville-Marie).





ORGA bazilicii (construita in 1891) este una dintre cele mai mari orgi din America de Nord, confectionate de celebrul atelier de orgi al Fratilor Casavant (si orga de la Catedrala-Bazilica Marie Reine du Monde este confectionata de acelasi atelier).
Joseph Casavant, un fierar originar din Quebec, este primul mare constructor de orgi cu tuburi din Canada.





AMVONUL a fost realizat in 1844 si este de o frumusete deosebita. Are scara in spirala si seamana cu un tort de nunta supraetajat. Este plasat in mijlocul bisericii astfel incat da posibilitatea ascultarii slujbelor fara a se folosi amplificatoare.








CLOPOTUL (Le Gros Bourdon/Marele Bondar) este cel mai mare clopot din America de Nord si unul dintre cele mai mari din lume. Se afla in turnul de Vest al bazilicii si se poate auzi pana la 30 de Km distanta.
Turnul de Est gazduieste un carilon de 10 clopote.


La Bazilica Notre Dame din Montreal am vazut doua capele: Chapelle du Saint Sacrement si spectaculoasa Chapelle Notre-Dame-du Sacre-Cour.

Chapelle du Saint Sacrement este situata in partea dreapta a navei bisericii, imediat langa intrare si este rezervata doar celor care doresc sa se roage, nefiind deschisa masei largi de turisti. Cu toate acestea, poate fi admirata intrucat este separata de restul biserici prin paravane de sticla transparenta.







Chapelle Notre-Dame-du Sacre-Cour este mult mai mare decat prima capela si este ascunsa in spatele altarului principal al bisericii, ajungandu-se la ea printr-un coridor. Luata separat, poate fi vazuta, ea insasi ca o superba biserica, decorata in stil modern, foarte indraznet. Din acest motiv i-am dedicat o postare separata, aici:
http://vulpitacalatoare.blogspot.ca/2014/08/montreal-bazilica-notre-dame-capela.html









Cea mai celebra nunta care s-a oficializat in Bazilica Notre-Dame din Montreal este cea a cantaretei Celine Dion cu impresarul sau Rene Angelil (17 decembrie 1994). 
Celine Dion este nascuta in provincia canadiana Quebec si, din cate am putut sa-mi dau eu seama, cel putin in Montreal, este adulata (au si de ce sa o iubeasca, cred eu). 
Si mie imi place mult plus ca, am aflat destul de recent, cu mare placere, ca suntem nascute in aceeasi zi (desigur, alt an :-)). Ca tot am adus vorba de Celine Dion, am gasit pe internet o poza de la nunta divei (intre timp, se pare ca au si divortat sau doar s-au separat, treaba lor :-)



PRETUL
Bazilica Notre Dame este singura biserica din Montreal unde se plateste bilet de intrare. Din 1999 s-a introdus o taxa de intrare, sumele obtinute fiind folosite pentru lucrarile costisitoare de conservare si restaurare. Totusi, toti pelerinii pot sa asiste gratuit la serviciile religioase.
In august 2011 biletul costa 5 dolari canadieni pentru un adult. 






Biletul de intrare:


SPECTACOLUL
In fiecare seara, se poate urmari un spectacol original de sunet si lumini (Et la lumiere fut/And then there was light/Si a fost lumina) prin care este prezentata nasterea orasului Montreal precum si a Bazilicii Notre-Dame. Pentru adulti, biletul de intrare costa de 10 dolari canadieni. Din pacate, nu am fost.
 


Am postat si vreo cateva imagini cu Seminarul Sulpicienilor, cea mai veche cladire din Montreal, cu care se invecineaza Bazilica Notre dame in partea de vest. Din pacate nu am putut sa-l vizitez pentru ca era in renovare, fapt ce se poate vedea si in imaginile cu cladirea aceasta plina de schele. Poate alta data pentru ca si acesta este un obiectiv turistic important al Montrealului.





MAGAZINELE DE SUVENIRE
Exista 2 magazine de suvenire la Bazilica Notre-Dame din Montreal: unul se afla afara, langa intrarea principala, in partea dreapta (Boutique du Parvis) iar celalalt se afla in interior, pe culoarul ce duce catre Capela sacre Cour.




Informatiile pentru acest review au fost selectate din diverse ghiduri turistice precum si din plianul oficial al bisericii.

Mai multe fotografii cu Bazilica Notre Dame din Montreal gasiti aici:
1. Exteriorul:
2. Interiorul:

Lista tuturor postarilor despre Montreal o gasiti aici:














             








             






             







             




















             





20 de comentarii:

  1. Interesante fotografii ne-ai oferit azi.
    Un weekend placut iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-au placut imaginile!
      Numai bine si tie, Robert!

      Ștergere
  2. Ai dreptate!
    Este foarte frumoasa catedrala!
    Un weekend bun, Vulpita! ツ

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cei din Montreal se lauda ca ar fi cea mai frumoasa din orasul lor iar eu tind sa le dau dreptate! Daca zici si tu, chiar ca nu mai e loc de niciun dubiu! :-)
      Toate cele bune si tie, Minnie, draga!

      Ștergere
  3. Impresionant articol! Mulţumesc!
    Weekend plăcut!

    RăspundețiȘtergere
  4. Din exterior nu pare atat de wow, dar odata ce vezi ce se ascunde in interior ramai mut de uimire. Foarte frumos interiorul bisericii..Un week-end minunat sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exteriorul impresioneaza prin dimensiunile sale insa interiorul este, de-a dreptul, spectaculos prin fiecare detaliu! Ma bucur ca ti-a placut, draga Ella!
      Toate cele bune si tie!

      Ștergere
  5. Superbă, merită vizitată !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca merita! La fata locului experienta este mult mai intensa!
      Numai bine, Geta!

      Ștergere
  6. Impresionante fotografii draga mea,ca de fiecare dată,mulțumesc de partajare!
    Un weekend minunat îți doresc!
    Pupicei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-au placut imaginile!
      Toate cele bune si tie, Elena, draga!

      Ștergere
  7. Impresionant, draga vulpita!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii, Coco! A fost prima biserica pe care am vazut-o eu in Canada si tre' sa recunosc ca nu ma asteptam sa fie atat de frumoasa!
      Numai bine iti doresc!

      Ștergere
  8. Daca am fost plecata era sa ratez aceasta vizita a celei mai frumoase si impresionante bazilici.Eu nu prea ma duc sa vizitez biserici,dar unele merita.Pe aceasta am vazut-o de curand intr-un repotaj .Era cotata ca fiind cea mai fotografiata din lume.Multumesc draga mea pentru aceste imagini!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cea mai fotografiata din lume?! Interesant! Eu ma gandeam ca Bazilica Sf. Petru de la Vatican ar putea fi. ... sau Sagrada Famiglia din Barcelona...
      Ma bucur ca ti-a placut materialul, o sa urmeze si altele de acest gen!
      Toate cele bune iti doresc!

      Ștergere
  9. Impresionant!!! Si coplesitor, la fel ca si sentimentul avut la postul cu (virgula) capela!!.. Incerc sa deschid cat mai multe posturi cu speranta ca nu mi se blocheaza PC-ul!! Astfel, as fi lasat mesaj inca de acum cateva zile... Frumos este putin spus cand vad atata maiestrie!! MAre arta.... Multumesc de asa superbitate aratata! Si, ca intotdeauna, din toate cele bune, Vulpita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Capela aceea se afla in incinta bazilicii Notre-Dame, undeva in spatele altarului. Iti dai seama cat de impunataore este bazilica insasi?!
      Si pe mine m-a impresionat aceasta biserica si mai sunt cateva pe care le-am vazut in Montreal, despre unele am scris deja, despre altele mi-ar placea sa scriu cat mai curand!
      Si eu iti multumesc pentru ca ma citesti, toate cele bune, Alexa!

      Ștergere
  10. Impunatoare, minunata! Daca asa se vede in poze, inseamna ca in realitate este ceva de vis, de poveste!

    RăspundețiȘtergere

Condica de sugestii si reclamatii: