joi, 12 decembrie 2013

Toronto: Serele din Parcul Allan - Expozitia de Craciun 2013 (Allan Gardens Conservatory - Christmas Flower Show 2013)



Parcul Allan este unul dintre cele mai vechi parcuri din Toronto. Se afla in centul vechi al orasului si a fost fondat in 1858.
Pe langa serele horticole (care constituie obiectul acestui articol), in Parcul Allan mai exista un teren de joaca si doua zone imprejmuite unde cainii pot fi lasati fara lesa.

Datorita serelor, Parcul Allan reprezinta o atractie turistica importanta in Toronto. Serele sunt deschise in fiecare zi a anului iar intrarea este LIBERA.



Numele parcului provine de la numele lui George William Allan care a fost presedintele Societatii Horticole din Toronto (Toronto Horticultural Society).
In aceasta calitate, in 1857, el a donat societatii cea mai mare parte a domeniului pe care se afla parcul si serele.
Allan a fost la un moment dat si primarul orasului Toronto si, de asemenea, senator, pentru o lunga perioada de timp.


Initial, parcul a fost cunoscut ca si Gradina Botanica (Botanical Gardens) sau Gradina Horticola (Horticultural Gardens). Dupa moartea lui George William Allan in 1901, a fost redenumit cu numele acestuia.

La inceput a existat un singur pavilion horticol, insa in timp, au fost adaugate si altele astfel ca in prezent exista:
-         Sera Centrala sau Sera Palmierilor (Palm House)
-         Sera Citricelor sau Sera Rece (The Cool House)
-         2 Sere Tropicale (The Tropical Houses)
-         Sera Cactusilor si a Plantelor Suculente (The Cactus (Arid) House)
-         Sera Copiilor (Children’s Conservatory)


1879 – a fost construit pavilionul principal din sticla. Acesta era conceput ca si sera insa era folosit si pentru concerte si alte evenimente sociale. In 1882 scriitorul irlandez Oscal Wilde si-a lecturat aici una dintre lucrari.

1902 – pavililonul a ars.

1910 – pavilionul distrus a fost inlocuit cu cel existent, construit in stil Victorian.
1924 – a fost adaugata Sera Citricelor (Cool House)
1956 – a fost adaugata pe partea de nord prima Sera Tropicala.
1950 – Sera Cactusilor si Sera Tropicala din partea de sud, au fost mutate aici din Exhibition Park
1931 – Sera Universitatii din Toronto a fost mutata si ea aici si conectata la Sera Cactusilor. Initial, aceasta a fost Sera Departamentului Botanic al Universitatii din Toronto (Campusul St. Geroge). In present ea este folosita ca si Sera a Copiilor. Aceasta nu se viziteaza, este folosita de clasele de elevi pentru lectii de botanica. (i-am vazut si eu pe micuti la ora lor de botanica J).

In cadrul celor 5 sere, deshise zilnic pentru vizitatori, pot fi admirate plante (unele rare sau pe cale de disparitie) din toata lumea, de la palmieri, citrice, plante suculente, la cactusi.

Suprafata serelor insumeaza 4876,8m patrati (16.000 de picioare patrate). Sa nu radeti, nu are nimeni picioarele patrate pe aici, doar ca, sistemul de masurare cu “picioare" (feet) este destul de folosit in America de Nord. J

Serele Allan din Toronto au fost, de multe ori, folosite ca decor pentru scene de film. Cel mai cunoscut este, cred eu, filmul CHLOE (2009).

Sera Centrala, numita si Sera Palmierilor (Palm House) este cea care a fost construita prima. Este cea mai inalta si are forma circulara. Aici pot fi admirati banani, bambusi, palmieri, pandanusi s.a.


In Sera Tropicala de Sud este amenajat un decor foarte frumos cu o casuta si o mica moara de apa. In apa morii inoata pesti viu colorati si broscute testoase. Tot in aceasta sera poate fi admirata o colectie de orhidee, unele expuse intr-o vitrina unde le sunt asigurate conditiile optime de viata.

Am facut si un filmulet in aceasta sera, il puteti vedea aici:



Sera Citricelor, numita si Sera Rece (Cool House) este cea in care este amenajata o mini cascada precum si Fantana lui Leda si a lui Zeus Transformat in Lebada (Leda and Zeus Fountain).
Aici pot fi admirate cateva soiuri de lamai si alte citrice precum si o specie exotica de cedru plangator (Kashmirian Cypress).



Fantana lui Leda si a lui Zeus (Zeus, transformat in lebada, se afla la picioarele Ledei)

Sera Cactusilor si a Plantelor Suculente:

Sera Tropicala de Nord:

Pe parcursul fiecarui an, in Serele din Parcul Allan sunt organizate 5 expozitii horticole tematice: expozitia de primavara, cea de Pasti, cea de vara, cea de toamna si cea de Craciun.

In cadrul expozitiiei de toamna pot fi admirate crizanteme si aranjamente florale din crizanteme din peste 75 de soiuri.

Expozitia de vara cred ca se bazeraza pe orhidee si aranjamente din orhidee.

Expozitia anuala de Craciun se deschide in fiecare an in prima duminica din decembrie si dureaza, de obicei, pana la inceputul lui ianuarie.
Vedetele acestei expozitii sunt plantele numite Poinsettia, cele carora noi le spunem Craciunite. Pot fi admirate zeci de soiuri ale acestei plante (rosii, albe, roz, visinii, pitice, inalte, patate etc).
De asemenea, in cadrul Expozitiei de Craciun sunt expuse aranjamente horticole spectaculoase si ornamente de Craciun facute din plante.
Pentru ca ornamentele luminoase de Craciun sa poata fi admirate si dupa lasarea serii, in zilele de weekend ale expozirtiei de Craciun, serele sunt deschise pana dupa lasarea serii.
Am vizitat serele zilele acestea, in plin sezon al Expozitei de Craciun. Pe tot parcusrul vizitei am fost insotita de Anotimpurile lui Vivaldi, lucru care a mai adus organizatorilor o apreciere positiva din partea mea.

Adresa Serelor Allan:
19 Horticultural Avenue, Toronto, ON, M5A 2P2

Telefon: 416.392.7288

Se poate ajunge foarte usor cu metroul pana la statia College, iesirea spre strada Carlton East.
Pe Carlton se poate lua tramvaiul 1-2 statii spre est sau se poate merge pe jos, nu e departe.

Programul obisnuit al serelor este: in fiecare zi a anului intre 10 a.m. – 5 p.m.

Este foarte frumos sa vizitezi serele pe timp de iarna cand temperatura de afara este atat de contrastanta cu cea din interior insa mie tare mult mi-ar placea sa le vizitez si in timpul celorlalte expozitii tematice!

Ziua in care am fost eu era atat de friguroasa incat, cand am intrat in pavilionul central cu aerul sau cald si umed, lentilele aparatului de fotografiat s-au aburit asa de tare incat a trebuit sa astept vreo o ora si jumatate pana s-au uscat. De panica si stresul ca s-ar fi putut sa trebuiasca sa-mi cumpar unul nou, nu mai zic! :-) 


 Si acum, mergeti cu mine sa vizitam Serele Allan pas cu pas?


Serele vazute de afara:








Serele Allan din Toronto - Expozitia de Craciun 2013 (Allan Gardens Conservatory - Christmas Flower Show 2013):
2013 allan gardens christmas

Pavilionul central:

















             

             















             











Sera Tropicala de Sud:

























Vitrina cu orhidee:




















































Sera Rece (a Citricelor):




     


































             



















































Sera Cactusilor si a Plantelor Suculente:










































Sera Tropicala de Nord:



























































                    

41 de comentarii:

  1. Doamne, ce frumuseti!
    Ce aranjamente rafinate, cred ca te-ai simtit ca in Rai (defapt se vede dupa chipul tau ca erai incantata)!

    RăspundețiȘtergere
  2. Bună draga mea!
    O încântare pentru ochii și suflet aici la tine!
    Mulțumesc pentru partajare!
    Ceva asemănător dar nu cu atâtea flori am văzut în Zurich!
    Un weekend cât mai plăcut să ai!
    Pup cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Elena, ma bucur ca ti-au placut plantele de la Serele Allan!
      Toate cele bune si tie! :-)

      Ștergere
  3. Cred ca mi-ar fi placut sa lucrez intr-un astfel de loc sa ingrijesc frumusetile astea , nu doar sa le vizitez. Esti un fotograf priceput Vulpita . Ai surprins tot ce trebuia sa fie vazut . Ar fi trebuit insa sa ne oferi cate putine ,in fiecare zi pana la Craciun ,ca sa ne bucuram ochii ! Vezi ce pretentioasa sunt? :))
    O zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi place sa ingrijesc plantele insa acolo ... cred ca as fi fost un pic depasita de situatie. :-)
      "Cate putin in fiecare zi"? Se rezolva! Pe blogul meu sunt bineveniti in fiecare zi (chiar si dupa Craciun) toti oamenii cu gandul bun si inima curata!
      Toate cele bune, Ileana!

      Ștergere
  4. Imi plac enorm gradinile botanice si serele sunt fascinante, mai ales cele tropicale. Exact ca tine am patit si eu la Londra cu aparatul foto, dar am reusit sa fac niste poze deosebite, cu efect de ceata pe margini :) Weekend reusit, Vulpito !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oare de ce nu ma surprinde sa aflu ca-ti plac serele si gradinile botanice? :-)
      Mi-a dat un pic de emotii micutul Canon care, altfel, ma slujeste cu credinta de cativa ani buni! Noroc ca s-a rezolvat ca nu prea mai e loc de nicio cheltuiala neprevazuta in buget! :-)
      Numai bine, Dani!

      Ștergere
  5. Foarte frumos loc! Cred ca broscutele testoase sunt foarte fericite in acest mediu. :) Pianul cu flori este minunat! Number one!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Broscutele trebuie sa se fi simtit bine acolo pentru ca erau destul de rasfatate si iubite de angajatii serelor (am vazut-o eu pe o tanti care a venit sa curete apa din bazinul morii, a mangaiat-o pe cea mare si a stat si un pic de vorba cu ea :-)
      O, da, pianu e de mare efect!

      Ștergere
  6. Uaaa, ce frumusete! E un paradis al celor mai frumoase flori. Cata munca cred ca depun ingrijitorii ca sa le mentina si sa le intretina asa. Vulpita iti multumesc din suflet pentru excursia la serele Allan. e absolut incantator. Nu stiu cand voi ajunge sa le vizitez. Tu, insa, le-ai adus aici, aproape de noi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum as fi putut sa le tin doar pentru mine? :-))
      Ma bucur ca ti-a placut vizita virtuala, toate cele bune, Tina!

      Ștergere
  7. ce mult mi-ar placea sa ma plimb pe acolo, superb! un loc minunat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai ales cand afara sunt -15 grade!
      Ma bucur ca ti-a placut locul, numai bine, Coco!

      Ștergere
  8. vreau in Toronto ;-) )))) cata frumusete...toate imaginile sunt superbe; ce minunat e coltisorul unde e aranjamentul cu pianul

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stii, orasul asta are si locuri mai putin dragute (inclusiv in downtown) insa eu incerc sa scriu in special despre cele care imi plac, poate de aceea apare ca fiind un oras fantastic! Are, cu siguranta, multe de oferit turistilor si locuitorilor lui, vizitarea lui merita din plin! Eu inca mai am de "bifat" destule locuri in oras si in imprejurimi.
      Aranjamentul cu pianul este piesa de rezistenta a aexpozitiei din acest an. Anul trecut, in locul pianului, a fost amenajat un decor horticol cu un semineu, foarte frumos si acela!

      Ștergere
    2. stiu ca orice oras are si partile lui "intunecate"; insa daca suntem doar turisti, cred ca e mai bine sa ne concentram pe ceea ce are mai frumos si mai placut de oferit un oras...am simtit eu ca aranjamentul cu pianul e piesa de rezistenta ;-)

      Ștergere
    3. N-am asezat intamplator imaginile cu pianul pe la inceputul postarii! :-))

      Ștergere
  9. Bucurie vizuală şi pasiune pe măsură!! Plus broscuţe ţestoase, peşti exotici (ce mă duc cu gîndul la Băile Felix), chiar şi veveriţa zburdalnică... ce plăcere să parcurgi un astfel de loc!... şi cred că pasionaţilor le ia ceva timp să se desprindă de acolo... O zi bună!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eram curioasa daca va observa cineva veverita! :-))
      De fapt erau 2 sau 3, nu se jenau deloc de vizitatori. Cea care era sus pe scheletul metalc rontaia niste nuci sau alune si lasa sa cada cojile in capul vizitatorilor :-))
      E plin de veverite in Toronto, cei de la sere nu cred ca au vreo sansa sa scape de ele. La Montreal erau gri-bej, aici majoritatea sunt negre insa la fel de dragute chiar daca fac o multime de boacane :-))
      Ma bucur ca ti-a placut materialul meu, toate cele bune si tie, Alexa!

      Ștergere
    2. Mă bucur că ai împărtăşit cu atăt de multă, multă generozitate atătea cadre. Nu avem zilnic ocazia să vedem locuri care să spună ceva sufletului. De aceea apreciez enorm... Cu privire la veveriţe....da,.... iniţial, mi-am zis că n-am observat bine, apoi, poziţia uneia era diferită faţă de alt instant... trebuie să fi fost o veselie totală cu un astfel de spectacol!! :) Frumos post; o să mai revin să văd instanturile şi să mai mă delectez cu frumuţea detaliilor surprinse... Mii de mulţumiri pentru această lucrare şi toate cele bune, asemenea!!

      Ștergere
    3. Ce pot sa zic ..., nu pot sa fiu decat foarte bucuroasa de atatea aprecieri!
      Multumesc, Alexa, esti oricand binevenita pe la mine! :-)

      Ștergere
  10. Un colţ de rai este acest parc, vulpiţa! Sunt fascinată de ceea ce am văzut, atât de diversitatea speciilor de plante cât şi de broaştele ţestoase, peşti şi veveriţele jucăuşe. Mi-a încântat atât privirea cât şi sufletul postarea ta. Îţi mulţumesc mult că ai împărtăşit cu noi, frumuseţea aceastui parc.
    O zi minunată îţi doresc, vulpiţa! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Stefania, ma bucur mult ca ti-a placut postarea mea!
      Toate cele bune si tie!

      Ștergere
  11. Ma bucur sa te cunosc Vulpita draga!
    Superbe imaginile surprinse in Gradina Botanica!
    Sa ai o seara linistita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-au placut imaginile, draga Melly!
      O seara placuta si tie!

      Ștergere
  12. Ce galaxie, aici...
    O să rămân cu dureri de ceafă, tot răsucindu-mă, să vad tot!
    Galaxia se încheie cu o stea... triplă???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Macar, ai reusit sa vezi tot? Nu ramai cu durei, ... pe raspunderea mea! :-)
      Galaxia Calea Vulpee! :-)))

      Ștergere
    2. Da, am văzut! Da' nu întreba ce strecuram printre dinți, obosit de atâta... privit! :))
      Crăciun fericit și la mulți ani!

      Ștergere
    3. Sper ca nu era ceva de dulce ca inca nu s-a terminat postul! :-)
      Craciun fericit si un An Nou cu bucurii si pentru tine!

      Ștergere
    4. MULTUMESC PTR.CA EXISTATI AM ramas stupefiat cata frumusete si culoare am putut vedea aici la dvs.

      Ștergere
    5. Comentariul dumneavoastra ma bucura mult!
      Si eu va multumesc pentru ca imi apreciati munca si va astept oricand, cu drag, pe blogul meu!

      Ștergere
  13. Un adevărat "paradis al florilor"! Un loc unde să tot stai şi să te încarci de energia atâtor frumuseţi.
    Felicitări pentru articol şi pentru răbdarea de a încărca pe blog atâtea fotografii. Cu ocazia asta am "vizitat" şi noi frumuseţile din Toronto. Mulţumim!
    O duminică frumoasă, Vulpita! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Alex! Ma bucur ca ti-a placut vizita virtuala!
      Toate cele bune si tie!
      Scuze pentru intarzierea cu care ti-am raspuns, dar pe-aici pe la Torontesti ne cam luptam cu furtuna de gheata zilele astea (adica un pic de pana de curent, de internet ...:-))

      Ștergere
  14. Superba gradina!
    Iubesc cactusii , iar cei din fotografie m-au lasat muta de admiratie! :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Iti urmaresc blogul cu deosebita placere. Si eu locuiesc in Toronto in zona in care ai facut pozele inainte de Craciun. Mi-ar face placere sa povestim despre vacante si locurile vizitate

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Sonya, ma bucur sa aflu ca-mi urmaresti blogul!
      Si mie imi place sa povestesc despre vacante si locuri vizitate si o fac aici pe blog cat de des imi permite timpul :-)
      Toate cele bune!

      Ștergere
  16. Au și o veveriță pe acolo...;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Erau mai multe, e plin Toronto de ele! Niste tupeiste mici da' simpatice! :-)

      Ștergere
  17. Esti persoana potrivita,la locul potrivit.Datorita tie,admiram imagini de vis,in prag de Sarbatori.Sarbatori fericite !

    RăspundețiȘtergere

Condica de sugestii si reclamatii: