Dupa cum ii spune si numele, Ontario Science Center nu este un simplu muzeu de stiinta ci un adevarat centru stiintific unde, pe langa expozitiile permanente si cele temporare, se organizeaza o gama foarte variata de activitati menite sa-i initieze pe vizitatori (in special copii) in tainele diverselor ramuri ale stiintei.
Se afla in Toronto (provincia Ontario) si, intrucat Canada are doua limbi oficiale, centrul poarta, desigur, si un nume in limba franceza: Centre des Sciences de l'Ontario.
Se numara printre cele 5 obiective turistice din Toronto, considerate de autoritatile toronteze de turism ca reprezentand cele mai interesante locuri de vizitat in acest oras. In acest top se mai afla:
1. C.N. Tower, despre care v-am povestit aici:
2. Royal Ontario Museum, despre care v-am povestit aici:
3. Toronto Zoo, despre care am postat:
si
si despre care intentionez sa postez un material mai amplu,
4. Casa Loma, despre care am scris aici:
Lista tuturor postarilor mele despre Toronto o gasiti aici:
A fost elaborat, chiar, un "City Pass", un bilet de acces la toate aceste cinci atractii turistice, care permite vizitarea acestora intr-un interval de 9 zile, la un pret total, mai mic cu 43%.
Dati click pe poze pentru a le vedea la o dimensiune mai mare!
Adresa Ontario Science Centre este: 770 Don Mills Road, Toronto, ON, M3C 1T3 iar site-ul oficial poate fi accesat la adresa: https://www.ontariosciencecentre.ca/
Intamplarea a facut sa locuiesc timp de 2 ani pe aceeasi strada pe care se afla acest centru stiintific, astfel ca acest obiectiv a fost printre primele pe care le-am explorat in Toronto.
Ontario Science Centre pe harta orasului Toronto |
Inainte de a descoperi atractiile din interior, m-a impresionat in mod placut sediul cu arhitectura moderna si originala al centrului. Este amplasat pe o colina impadurita, pe malul raului Don (Don River) iar corpurile de cladire urmeaza relieful colinei, fiind construite una in continuarea celeilalte, in ascensiune. Sunt unite prin coridoare cu pereti din sticla prin care, de pe scara rulanta, vizitatorii pot admira padurea superba ce inconjoara centrul, cu veverite si pasarele ce par ca se simt in largul lor acolo.
Imaginile de mai jos sunt facute in timp ce urcam cu scara rulanta prin coridorul ce unea doua corpuri de cladire. Zilele de iarna lipsite de soare de la Toronto precum si natura desfrunzita si ninsa fac, de multe ori, in timpul lungii ierni canadiene, ca totul sa para tern si gri iar pozele de parca ar fi facute alb/negru. Chiar si asa, a fost o placere sa admir natura prin peretele de sticla. Imi inchipui ce frumos trebuie sa fie acolo in celelalte anotimpuri!
Ca sa nu uit, va spun acum ca intregul set de fotografii pe care le-am facut la Ontario Science Center, il gasiti aici:
Veverite la cantina pasarelelor |
Imaginea in marime naturala a acestui vultur este menita sa descurajeje pasarile mici sa zboare spre geam |
Constructia cladirii a inceput in 1966 si urma sa fie inaugurata in 1967, cu ocazia celebrarii a 100 de ani de la infiintarea confederatiei canadiene. Din acest motiv, denumirea initiala a centrului a fost "Centennial Centre of Science and Technology" (Centrul centenar de stiinta si tehnologie).
Centrul nu a fost finalizat in 1967, fiind deschis pentru public de-abia in 26 septembrie 1969.
Inca de la deschidere s-a remarcat prin faptul ca, spre deosebire de muzeele traditionale, unde exponatele sunt expuse doar pentru a fi vazute, aici exponatele, in marea lor majoritate, erau interactive sau parte a unor experimente live. Muzeul si-a pastrat pana in prezent aceasta caracteristica, fiind, din acest motiv, o atractie deosebita, in special pentru copii.
Am vazut, de exemplu, cum se produce hartia, energia electrica s.a.
Demonstratie interactiva de fabricare a hartiei:
De departe, cel mai apreciat de copii este spectacolul interactiv privind electricitatea (Electricity Show) care se incheie cu o demonstratie amuzanta de functionare a generatorului electrostatic Van de Graaff:
Dupa ce a fabricat hartie, "savantul" nostru a trecut la electrizarea parului copiilor cu generatorul electrostatic :-) |
Filmulete sunt facute in timpul show-ului despre electricitate:
Centrul contine cateva sute de exponate interactive, din multe domenii ale stiintei: geologie, stiintele naturii, astronomie, muzica, tehnologie, anatomie, comunicare, fizica, chimie s.a.
Cateva date cronologice despre Ontario Science Center:
~ 1982 ~ expozitia "China: 7000 de ani de descoperiri" a depasit toate asteptarile atragand mai mult de 1,5 milioane de vizitatori
~ 1996 ~ a fost deschis domul IMAX (despre care o sa va povestesc mai la vale)
~ 1997 ~ autoritatile de turism din Toronto au declarat centrul drept "atractia cu dezvoltarea cea mai rapida din GTA". (GTA = Great Toronto Area = un fel de Toronto extins, zona ce cuprinde si oraselele din jurul orasului Toronto).
~ 2003 ~ s-a deschis expozitia "Strange Matter" si zona "KidSpark", o zona draguta menita sa-i ajute pe copiii de pana la 8 ani sa exploreze si sa invete prin joaca.
Invatam, jucandu-ne:
~ sfarsitul anilor 2000 ~ a fost renovat planetariul din cadrul Ontario Science Center, singurul planetariu public din Toronto. Planetariul se numara printre putinele locuri din Canada unde sunt expuse publicului roci provenite de pe Marte si Luna.
~ 2010 ~ a avut loc expozitia "Harry Potter The Exhibition" in cadrul careia au fost expuse elemente de recuzita din binecunoscutul serial.
~2011 ~ "Leonardo da Vinci's Workshop" - Atelierul lui Leonardo Da Vinci - expozitie de modele construite dupa schitele lui da Vinci; ecrane digitale interactive avand ca tema inventiile lui da Vinci.
~ decembrie 2013 ~ se deschide o noua expozitie permanenta numita "The AstraZenca Human Edge" care are ca tema posibilitatile corpului uman de a experimenta activitati extreme.
~ iunie 2014 ~ centrul a inaugurat expozitia "The Science of Rock 'N' Roll" care a avut ca tema modul in care stiinta si tehnologia au influentat si revolutionat muzica.
In perioada 2001 - 2007, in cadrul proiectului de infuzie de capital numit "Agents of Change", s-au facut investitii in valoare totala de 47,5 milioane de dolari canadieni, bani proveniti de la Guvernul provinciei Ontario, companii private si persoane fizice.
Ca o picanterie despre Ontario Science Center am aflat ca in 1990 s-a descoperit ca centrul stiintific semnase un contract cu Omanul pentru a construi un muzeu pentru copii. Prin acest contract se cazuse de acord sa se boicoteze bunurile si serviciile israeliene pe durata contractului. Ulterior, Ontario Science Center (OSC) a modificat contractul si a precizat ca toate bunurile si serviciile vandute Omanului trebuiau sa fie produse in America de Nord. Cu toate acestea, directorul general al OSC, Mark Abbott, a fost demis pentru ca semnase cu buna stiinta contractul in forma originala.
In curtea centrului stiintific, in fata intrarii, se afla cel mai mare hidraulofon (hydraulophone) in aer liber, din lume, accesibil 24 de ore pe zi.
Hidraulofonul este un fel de orga cu apa. Cel de la Ontario Science Center are 57 de jeturi de apa care corespund unor tuburi ce scot sunete in functie de jeturile ce au fost blocate cu ajutorul degetelor. Instrumentul este accesibil publicului insa numai pana incepe vremea rece, fiind inchis si golit de apa pe timpul iernii.
Hidraulofonul de la Ontario Science Center poate fi, de asemenea, folosit si ca pneumatofon (pneumatophone), ceea ce-l face sa fie considerat un instrument hibrid. Este, totusi, folosit mult mai mult prin blocarea jeturilor de apa (ca hidraulofon) decat a gaurilor de aer (ca pneumatofon).
Intrucat am vizitat pe timp de iarna Ontario Science Center, nu am avut ocazia sa cant la hidraulofon insa am gasit pe internet un filmulet dragut, aici: https://vimeo.com/5483722.
O alta atractie importanta la Ontario Science Center este cinematograful IMAX.
IMAX este prescurtarea de la Image MAXimum si reprezinta un format de ecran de film creat de compania canadiana IMAX Corporation. Am vazut ecrane IMAX dreptunghiulare, plane, insa cel de la Ontario Science Center mi s-a parut mai special pentru ca are forma semisferica si se intinde inclusiv pe o parte importanta a tavanului concav. Spectatorilor li se creaza, astfel, impresia ca se afla in mijlocul actiunii. Cinematograful se afla in acel corp de cladire de forma sferica, imediat langa intrarea principala.
Ca sa poata fi proiectate pe ecrane IMAX , filmele sunt realizate dupa o tehnica speciala.
Cred ca acest tip de cinematograf este, cumva, o alternativa la cinematografele 3D.
Dandu-ti senzatia ca te afli in mijlocul actiunii, iti pierzi adevaratele puncte de reper in spatiu, lucru ce-ti poate da o usoara senzatie de ameteala si chiar de greata. Mie, cel putin, asa mi s-a intamplat, motiv pentru care sotul ma sfatuia sa mentin in permanenta legatura cu un reper real - spatarul scaunului din fata sau ceva - lucru care chiar ajuta.
Fotografiatul si filmatul nu sunt permise la IMAX (filmele realizate pentru IMAX sunt supuse unor reguli severe privind drepturile de autor), astfel ca nu pot sa va arat prea bine cam ce inseamna un astfel de cinematograf. Am facut, totusi cateva poze inainte de inceperea filmului si dupa.
Ca fapt divers, va spun ca filmul pe care l-am vazut se numea "Born to be wild" si era un documentar despre viata maimutelor dintr-o rezervatie naturala dintr-o zona tropicala.
Domul IMAX |
Sala si ecranul imens, cu forma de lighean |
Cam cat de mare era ecranul in raport cu o persoana |
Dupa cum am mai spus, la Ontario Science Center se organizeaza o multime de activitati pentru copii. A fost infiintata aici "Scoala de Stiinte de la Centrul de Stiinte Ontario" (Ontario Science Center Science School - OSCSS). Aceasta ofera cursuri acreditate, pentru clasa a XII-a, la fizica, biologie, chimie, matematica.
Elevii din toata provincia Ontario sunt incurajati sa se inscrie la aceste cursuri si sa petreaca un semestru in cadrul centrului, unde vor primi cursuri de calitate in clase nu mai mari de 30 de elevi. In acest semestru elevii au atat ore de teorie cat si de practica in cadrul carora au posibilitatea sa interactioneze nemijlocit cu vizitatorii. Voluntariatul este incurajat.
Game Exibit - un alt loc destinat copiilor, unde acestora le sunt puse la dispozitie sute si sute de jocuri video.
The !dea Gallery - spatiu destinat tinerilor artisti ale caror lucrari imbina arta cu stiinta.
Demonstratii si ateliere in cadrul Ontario Science Center:
- Observarea soarelui,
- Viata animalelor,
- Bricolaj,
- Celebrarea Sfantului Valentin,
- Calatorii cosmice,
- Demonstratii despre electricitate,
- Demonstratii de fabricare a hartiei,
- Tehnologia muzicii,
- Atelier de fotografie s.a.
"In tabara" la muzeu:
La Ontario Science Center, copiii cu varste cuprinse intre 5 si 14 ani, pot merge "in tabara" in perioada vacantelor. Mai exact, contra unei sume de bani, acestia isi pot petrece chiar si doua saptamani la centrul stiintific, perioada in care le sunt organizate activitati pentru fiecare zi in parte. Ideea ar fi sa se imbine stiinta cu distractia iar copiii sa invete prin joaca.
Chiar daca se numeste tabara, copiii nu sunt cazati la muzeu ci sunt adusi zilnic cu autobuzul scolar in cadrul unor grupuri organizate de scoli. Ziua de tabara dureaza de la 9 la 4 p.m. sau de la 7.30 la 6 p.m daca se opteaza pentru programul prelungit. Copiii au masa asigurata, sunt supravegheati permanent, si trebuie sa poarte tricouri de o anumita culoare pentru fiecare grupa, pentru a fi usor identificati.
De regula, 4-5 zile de tabara costa cam 250-275 de dolari canadieni, un pic mai mult pentru programul extins. Cu cardul de membru preturile sunt mai mici, posesorii de astfel de carduri putand beneficia de o multime de programe si activitati la preturi atractive.
Tot pentru copii se organizeaza la Ontario Science Center petreceri tematice de zi de nastere:
- magic, spatiu, chimie, pentru 5-9 ani,
- inginerie, pentru 10-12 ani.
Cei ce vor sa petreaca o noapte la muzeu, o pot face in cadrul unui program care cuprinde:
- un film la cinematograful IMAX,
- show si atelier de stiinte,
- vizitarea exponatelor, explorarea muzeului dupa lasarea intunericului,
- experimente,
- petrecere,
gustare de seara si mic dejun a doua zi,
- exercitii de inviorare dimineata,
- intrare libera la muzeu, a doua zi de dimineata.
Copiii dorm pe podea, in interiorul muzeului, in saci de dormit pe care si-i aduc de acasa. Pot veni in grupuri organizate de scoala sau impreuna cu familia. Copiii sunt avertizati ca spatiile de dormit, in unele locuri nu au nici macar covoare si ca nu se va face complet intuneric din cauza luminilor de siguranta care trebuie sa ramana in permanenta aprinse.
In cadrul muzeului exista un restaurant cu locuri suficiente pentru numarul mare de copii care vin sa-l viziteze si cu meniuri speciale pentru cei mici. De asemenea, exista si un magazin de suvenire, parcare, facilitati pentru persoanele cu handicap, statie de incarcare a vehiculelor electrice.
Ontario Science Center este deschis inclusiv in weekend-uri si in zilele de sarbatoare. Se poate vizita doar muzeul sau se poate viziona doar un film la IMAX. Daca se opteaza pentru ambele, pretul este mai mic.
Preturile sunt disponibile pe site-ul Ontario Science Center:
In februarie 2013, pentru a vizita centrul stiintific si pentru un film la IMAX am platit 28 de dolari canadieni. Pentru posesorii de carduri de membru, costurile sunt mai mici la toate activitatile doar ca, achizitionarea unui astfel de card devine rentabila numai daca vizitezi regulat centrul stiintific.
Ca o concluzie, inainte sa va las cu restul de imagini, va spun ca mi-a facut placere sa merg la Ontario Science Center si ca a fost o experienta placuta desi, vizitandu-l dupa ce vizitasem Deutsches Museum din Munchen, am fost un pic dezamagiti si ni s-a parut ca nu s-a ridicat la inaltimea asteptarilor noastre. Este, totusi, un loc interesant, in special pentru copii. Merita vazut.
Verdeata (de plastic) este asigurata si pe timpul iernii pe strada Don Mills, vis-a-vis de Ontario Science Center |
Ne alegem si noi un dulapior pentru haine si bagaje |
... si, ca sa nu uitam numarul, ii facem o poza! :-) |
Ia priviti cum cred astia mici ca se prind pestii! :-)
Trecem si prin culoareul ce-si schimba culoarea :-)
Descoperim, jucandu-ne!
... trecem si printr-o pestera... |
Restaurantul |
Cred că mașina Van de Graaff este una dintre cele mai amuzante atracții ale locului. Mă frământă o întrebare: cum este posibil ca (doar) în alte locuri să existe liniștea și aplecarea pentru știință și educație? Sun trist pentru țara mea .....
RăspundețiȘtergereDaaaa, mai ales pentru copii, e senzatie! Le place la nebunie!
ȘtergereSincer, si eu nadajduiesc ca va fi in timpul vietii mele cand voi vedea astfel de centre si in Romania!
Este absolut impresionant acest centru!
RăspundețiȘtergereEste impresionant, intr-adevar, ce fac unii, in lumea asta larga, pentru copiii lor!
ȘtergereFoarte frumos aici, minunata prezentare! Acest Centru seamana mult cu Klimahus - Bremen / Germania (am scris acum câtiva an, cand am vizitat acest centru)
RăspundețiȘtergereUn weekend minunat sa ai, si happy Valentin's day! ♥
Multumesc, Carmen! Ma bucur ca ti-a placut la Ontario Science Center! :-)
ȘtergereM-am uitat un pic pe net la Klimahaus, foarte interesant! Mi se pare ca seamana mai mult cu Biodome de Montreal decat cu Ontario Science Center.
Biodome de Montreal:
http://vulpitacalatoare.blogspot.ca/2012/02/biodome-de-montreal.html
Happy Valentine's Day si tie! Weekend minunat! Te pup!
Foarte frumos și interesant. Mi-a amintit de Cité de la Sciences din Paris. Totuși, nu prea erau copii în vizită, ci mai mult turiști adulți. Păcat !
RăspundețiȘtergereErau si copii, o multime! In special la show-ul despre electricitate insa nu numai acolo. N-am prea avut eu energie sa ma tin cu pozatul dupa ei! :-)
ȘtergereBună Vulpița!
RăspundețiȘtergereImpresionant centru și tot odată foarte frumos...timp să ai să vizitezi!
Îți doresc o săptămână cât mai frumoasă și plină de bucurii!
Îmbrățișez cu mare drag!
P.S.Am o problemă,postările tale nu îmi apar în listă și de aceia nu te-am mai vizitat,
eu nu sunt pe google plus!
Elena, imi pare bine ca ti-a placut "vizita" la Ontario Science Center!
ȘtergereSi eu iti doresc numai bine!
Nu cred ca exista o problema cu postarile, pur si simplu, in ultima vreme, nu prea am mai scris.
Foarte interesant, multumesc Vulpito pentru aceasta prezentare, daca voi ajunge vreodata pe acolo o sa-mi amintesc detalii din postarea ta ! O saptamina frumoasa sa ai !
RăspundețiȘtergereIti doresc sa ajungi acolo si in toate locurile la care visezi!
ȘtergereNumai bine iti doresc si eu tie, Getuto, draga! :-)
Ca sa vedem cati mai multi copii in astfel de locuri trebuie dusi de mici impreuna cu bunicii, parintii, la fel si cu cartile si alte indeletniciri ce tin de cultura si o crestere frumoasa.
RăspundețiȘtergereMi-ar placea si mie, mai ales cu acea reducere de 43%.
Tare mi-as dori sa existe si in Romania astfel de locuri! Copiii si tinerii, insa, nu mi-ar placea sa fie ca cei din Canada! Aceia mi-au lasat impresia ca sunt niste rasfatati care au de toate si nu stiu sa aprecieze toate lucrurile astea minunate create special pentru ei. Erau, parca, prea superficiali si asa se si formau ca adulti. Copiii romani, privati de toate aceste facilitati si mai invatati cu greutatile, sunt, parca mai responsabili.
ȘtergereOferta cu 43% reducere este buna, trebuie, doar, sa-ti organizezi timpul foarte bine!
multumim de tur! impresionant!!
RăspundețiȘtergeresi broscuta albastra, o ador :)
Cu mare placere, draga mea!
ȘtergereBroscutele acelea in culori tari sunt tare dragalase numai ca sunt otravitoare!
Certainly, I like this awesome photos, beautiful story of Ontario!
RăspundețiȘtergereThank you Leovi! I am glad you like my review!
ȘtergereFrumoasa si documentata prezentare.
RăspundețiȘtergereMa bucur daca ti-a placut! Te mai astept!
Ștergere