miercuri, 30 aprilie 2014

Caraibe, insula Grenada: orasul-port St. George's, capitala Grenadei

Lista cu toate postarile despre vacanta in Caraibe, pe insula Grenada:

Informatii despre insula Grenada:



V-am spus in povestirile anterioare ca Grenada reprezinta o natiune raspandita pe trei insule (Grenada, Carriacou si Petite Martinique) si ca insula Grenada, cea mai mare si mai importanta dintre ele, este impartita in 6 unitati administrativ-teritoriale care poarta numele unor sfinti, toti barbati: Saint Andrew, Saint David, Saint George, Saint John, Saint Mark si Saint Patrick.

Capitala acestei natiuni este orasul St. George's (numele intreg fiind "Saint George's Town"), oras situat in partea de SE a insulei Grenada, in regiunea administrativa Saint George.
Ca marime, aceasta regiune este a doua de pe insula (dupa Saint Andrew), insa ca dezvoltare economica si numar de populatie, regiunea St. George se afla pe primul loc. 

Pe langa capitata St. George's, in regiunea St. George se afla majoritatea hotelurilor, centrelor comerciale si resorturilor de pe insula, plaja Grand Anse, celebra in toata lumea precum si singurul aeroport activ de pe insula, Maurice Bishop International Airport. Peninsula din SE-ul extrem al insulei se numeste Point Salines si apartine tot de regiunea Saint George.

Cele 6 diviziuni administrative ale insulei Grenada:
Caribbean Grenada Apartments, Houses, Rooms
Sursa hartii:
http://www.sublet.com/information/caribbean/grenada.asp


Am avut ocazia sa ajung de trei ori in capitala St. George's: prima data, in vinerea in care am mers la targul de peste din orasul Gouyave, cand am oprit doar cateva minute intr-un loc care oferea o priveliste foarte frumoasa a orasului scaldat in auriul apusului de soare, a doua oara a fost in dimineata zilei de sambata, cand am vizitat mai multe obiective turistice din orasul-capitala (piata de produse proaspete, fortul George, mall-ul Esplanade, portul Louis Marina) si, atreia oara, l-am admirat din alte unghiuri, cu ocazia excursiei de o zi in jurul insulei.

Primul contact cu capitala Grenadei: orasul scaldat in 
razele aramii ale soarelui la asfintit!

Distanta de la "Grenadian by Rex Resorts" si pana in capitala 
St. George's, vreo 10 km (cam 20 de minute cu masina)

Distanta de la "Grenadian by Rex Resorts" si pana in 
capitala St. George's, vreo 10 km (20 de minute cu masina)

La drum prin Grenada: din orasul St. Georges, inapoi la hotelul Rex:


Orasul St. Georges este considerat a fi capitala cea mai pitoreasca din Caraibe. Imiginile cu portul in forma de potcoava pe ca le ofera inaltimea dealului pe care este situat Fortul George, sunt deosebit de frumoase, fiecare in parte putand reprezenta o carte postala.


Din pacate, ca tursit pe insula Grenada, nu ai prea multe posibilitati sa iesi din complexul hotelier unde esti cazat si sa explorezi insula. Ca sa inchiriezi o masina ti-ar fi greu sa o conduci, pe de o parte, pentru ca se circula pe partea stanga a drumului si, pe de alta parte, pentru ca drumurile sunt foarte inguste si sinuoase si trebuie sa le cunosti bine ca sa ajungi in siguranta acolo unde iti doresti, plus ca nici costurile inchirierii masinii si benzinei nu sunt de neglijat. O solutie o reprezinta excursiile organizate atat de operatorii de turism cat si de localnici dar, desigur ca, si acestea costa.
Am incercat, asadar, sa iau cateva excursii care sa-mi permita sa vad cat mai multe dintre frumusetile si lucrurile interesante pe care le ofera insula si, totodata, sa-mi ramana si timp pentru plaja, mare, nisip, soare, balaceala!
Cele trei excursii pe care le-am facut pe insula au fost: 
1. Excursia de vineri seara de la targul de peste din orasul Gouyave (45 dolari canadieni pentru 2 persoane),
2. Excursia de sambata de dimineata din orasul-capitala St. George's (12 USD/persoana),
3. Excursia de o zi in jurul insulei (90 USD/persoana).
4. Excursia matinala la Black Sand Beach, plaja cu nisip negru, vulcanic.
Majoritatea imaginilor din acest material le-am facut in sambata in care am petrecut intreaga dimineata in capitala insulei.

Imaginea cea mai reprezentativa a orasului-capitala St. George's o reprezinta portul in forma de potcoava, inconjurat de strada denumita Carenage. Zona portului este marginita de dealuri cu stradute stramte si abrupte pe care se afla casute multicolore cu acoperisuri de tigla rosie (cele carora nu le-au fost distruse de uraganul Ivan sau le-au fost reconstruite).
Dealurile ce inconjoara orasul reprezinta craterul stins al unui vechi vulcan.

Portul din St. George's si strada Carenage, in forma de potcoava

Acest oras este o destinatie turistica populara in Caraibe si atrage mii de turisti si vase de croaziera. S-a dezvoltat semnificativ in ultimii ani, conservandu-si istoria, cultura si frumusetea naturala.
Capitala, ca de altfel, intreaga insula, are o clima tropicala moderata, foarte prielnica plantatiilor de condimente care dau productii foarte bune: nucsoara, cacao, cuisoare, scortisoara, ghimbir, ienibahar, turmeric. Temperatura medie pe insula este de 30 de grade Celsius si exista 2 anotimpuri: cel uscat (ianuarie - mai) si cel ploios (iunie - decembrie).
Tot aici se afla si St. George's University, unde vin studenti din intreaga lume (dar mai ales americani) in special la Facultatea de Medicina (poate ma insel, insa, parerea mea este ca aici vin studentii americani cu bani care nu au fost admisi la facultatile de medicina din SUA).

Zona orasului St. George's a fost descoperita de Cristofor Columb in 1498 in timpul celui de-al treilea voiaj al sau catre "lumea noua". A urmat o perioada in care insula a fost relativ neglijata, pana prin 1650, cand a inceput colonizarea franceza care, din pacate, a exterminat de pe insula populatia bastinasa de indieni Carib. Ultimii indieni Carib ramasi in viata in urma bataliilor duse cu colonistii francezi, au preferat sa se sinucida in masa, aruncandu-se de pe o stnca din nordul insulei, decat sa accepte dominatia franceza. In prezent, acea stanca este cunoscuta sub numele de "Leaper's Hill" - Dealul saritorilor, iar evenimentul a intrat in istoria insulei ca si "Carib's Leap" - Saritura caribilor.

Orasul a fost infiintat in secolul 17 de colonistii francezi sub numele de Ville de Fort Royale. In 1763 insula a fost cedata Marii Britanii care, desigur ca, a schimbat denumirea initiala cu una englezeasca: Saint George's Town, dupa numele sfantului patron al Angliei.

In 1666, francezii au infiintat, pe unul dintre dealurile ce inconjoara portul, o fortificatie din lemn, consolidata ulterior cu piatra, denumita Fort Royale. Dupa preluarea puterii pe insula, englezii au schimbat si numele acestui fort, dandu-i numele pe care acesta il poarta si astazi, Fort George, dupa numele regelui Angliei, George al III-lea. Multe dintre cladirile ce apartin de acest fort sunt in prezent folosite de politie. Cladirile nu arata prea bine fiind afectate atat de uraganul Ivan din 2004 cat si de neglijenta autoritatilor. Desi fortul se numara printre principalele obiective turistice ale orasului, nu sunt prea multe informatii disponibile in legatura cu acesta.
Am urcat la fort si am fost raspaltiti cu o panorama foarte frumoasa asupra orasului:



In septembrie 2004 orasul St George's, ca, de altfel, intreaga insula, a fost grav incercat de uraganul Ivan: 90% dintre cladirile de pe insula au ramas fara acoperisuri si au fost grav avariate. Intr-un singur an, grenadezii au primit donatii internationale pentru reconstructie de la Canada, SUA, China, Venezuela, UE. Cladiri importante poarta si in prezent urmele dezastrului din 2004.

Cladirea Parlamentului, cunoscut si ca "York House", nu are nici in 
prezent acoperis. In mod normal gazduieste 
Senatul, Camera Reprezentantilor si Curtea Suprema

Biserica Anglicana, construita in 1825
Ceasul, care nu se vede in poza mea, a fost adaugat in 1904


De la inaltimea dealului unde se afla Fortul George, am putut sa admir si siluetele a doua biserici foarte frumoase si destul de bine intretinute, spre deosebire de majoritatea celorlate cladiri din oras care inca aveau nevoie de renovari: Catedrala Romano-Catolica, unul dintre simbolurile orasului, al carei turn a fost construit in 1818 (Roman Catholic Cathedral, cunoscuta si sub numele de Cathedral of the Immaculate Conception sau St. George's Cathedral) si Biserica Sfantul Andrei (St. Andrew's Presbyterian Church, numita si Scot's Kirk). Cea din urma o fost infiintata ca parte a bisericii scotiene si si-a obtinut autonomia fata de aceasta in 1986.

Catedrala Romano-Catolica

Biserica Sfantul Andrei

Ce am mai vazut in orasul St. George:
- piata de produse proaspete;
- Stadionul National al Grenadei, denumit si Queen's Park Stadium Complex (numele vechi) precum si National Cricket Stadium: a fost fondat in 1999 de Republica Populara Chineza, a gazduit Cupa Mondiala de Cricket din 2007, in prezent este supus unor lucrari de extindere;
- Tunelul Sendall: strapunge muntele pentru a leaga doua parti importante ale orasului, construirea lui in 1895 a avut un mare impact pe insula. Are 110m lungime si este foarte stramt. Masinile circula doar intr-un singur sens, cu viteza redusa pentru ca pietonii, desi nu au trotuare, circula in ambele sensuri; 
- cel mai mare mall de pe insula: Esplanade Mall;
- Portul Louis Marina;
- resedinta Guvernatorului General, reprezentantul Reginei Angliei in Grenada, conducatorul insulei;
- un cimitir, pe care soferul nostru ni l-a prezentat ca fiind un "hotel all inclusive unde preturile sunt mai mari daca privelistea este spre mare". :-) Parca v-am mai spus: grenadezii au simtul umorului destul de dezvoltat si, de multe ori, chiar se autoironizeaza.

Piata de produse proaspete

Piata de produse proaspete

Stadionul National al Grenadei
(sorry dar nu am o poza mai buna decat asta facuta din autocar)

Tunelul Sendall


Esplanade Mall

Vas de lux in Portul Louis Marina

Un copac imens (Capoc / Kapok) la intrarea in zona portului Louis Marina


Cimitirul cu "apartamente cu vedere la mare"

Despre piata de produse proaspete, Portul Louis Marina si mall-ul Promenade o sa va povestesc in episoadele urmatoare. Acum va las cu imaginile din orasul St. Georges.
Pentru a vedea intregul set de poze, puteti accesa link-ul de mai jos:

Orasul St. George's la apus:


Orasul grenadez St. George's vazut de la inaltimea Fortului George:

Ne-a picurat un pic dar a fost o ploaie scurta si calda de vara, soarele nu s-a lasat prea mult asteptat






















Balerina grenadeza :-)

Relieful stancos al insulei de origine vulcanica



Pe vasele din port oamenii se imbarcau pentru a merge pe 
insulele vecine de la nord, Carriacou si Petite Martinique, 
care apartin aceleiasi natiuni grenadeze


Vasele care faceau naveta intre insulele apartinand aceleasi natiuni grenadeze




In drum spre Fortul George:




Fortul George:


Carl, simpaticul nostru sofer si ghid, tocmai ne povestea
cate ceva despre Fortul George

Cladiri din cadrul Fortului George, folosite in prezent de politie. 
Pe langa drapelul Grenadei aveau arborate si drapelele Angliei si Frantei

Piata de produse proaspete si stradutele din zona:












Esplanade Mall:




Portul Louis Marina:





In drum spre orasul St. George's:



Prin oras:








Straduta ingusta si abrupta se termina fix ... in mare!
Tare m-am rugat ca autocarul nostru sa aibe frane bune! :-)

Orasul vazut din diferite puncte de pe insula:









Liceul catolic "Presentation Brothers College"

Aici era tot o scoala sau un liceu, nu-mi mai aduc aminte exact


12 comentarii:

  1. In sfarsit am reusit sa ajunga aici! :) De pe blogroll imi dadea eroare si ajungeam doar la articolul despre papaya. :)
    Superb! Unele dintre fotografii imi amintesc ca le-am mai vazut in articolul amplu ce l-ai scris acum catva timp dar nu mai retin chiar totul si ma bucur sa revad si sa citesc "pe capitole".
    M-am uitat la fotografii ca... vitelu' la poarta noua! :) Aproape ca am sentimentul ca am fost acolo! Imi place cum descrii si... ma bucur ca autocarul a avut frane bune si straduta abrupta care se termina direct in mare nu v-a "impins" la baie nedorita. :))
    Pur si simplu imi place! :) As putea comenta fiecare fotografie dar... nu cred ca e suficient loc! :)
    Multumesc pentru calatorie! :)
    Saptamana minunat sa o petreci! Numai bine! Si spor in tot ce faci!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. L-am retras eu un pic pentru ca mai aveam ceva de lucru la el, de aceea nu ai putut sa-l gasesti o vreme. Sorry pentru inconvenient! :-)
      Unele poze le-am folosit, intr-adevar, si in alte postari insa in alte contexte, acum le-am reluat "pentru fixarea cunostintelor" :-)
      Ma bucur ca iti plac calatoriile virtuale pe care le ofer eu pe blog, poti sa comentezi oricat doresti, imi face placere ori de cate ori primesc feedback-uri de la cititorii blogului meu.
      Toate cele bune si tie, Diana draga, lucruri minunate sa ti se intample saptamana asta! :-)

      Ștergere
  2. Frumoasa serie, multumesc. Nu cred ca as merge pe vreo insula, nici macar pentru cateva zile. M-as simti... sufocat:)
    Imi trebuie spatiu, de ani de zile stau in casa:)
    Pozele imi fac pofta de desenat, dar toata actiunea se petrece doar in mintea mea. Vreau un scanner pentru ganduri:)
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu am avut o senzatie tare ciudata inainte de a merge pentru prima data pe o insula, aveam impresia ca apele vor creste peste masura si vor inunda insula si eu nu voi avea nicio sansa de scapare. :-)
      Mi-ar placea ca pozele mele sa te ajute la desenat!
      Numai bine, Robert!

      Ștergere
  3. Foarte frumos, minunat! Interesanta lumea de acolo!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca e o lume mai altfel, mi-a placut sa o descopar!
      Numai bine, Ducesa!

      Ștergere
  4. Multumesc pentru excursia virtuala. Pentru mine n-ar fi fost o problema cu masinile cu volanul pe dreapta si drumuri inguste, in Anglia sunt destule si sunt obisnuita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ti-a placut, ramai pe aproape ca mai am in tolba destule povestiri despre aceasta insula! :-)
      Mersul pe stanga tot de la englezi li se trage si grenadezilor, din perioada dominatiei engleze.

      Ștergere
  5. Hello! I've been reading your web site for some time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Atascocita Tx!
    Just wanted to say keep up the fantastic work!

    RăspundețiȘtergere
  6. Hi everyone, it's my first visit at this web page, and article
    is truly fruitful designed for me, keep up posting these types of articles
    or reviews.

    RăspundețiȘtergere
  7. I was reading some of your posts on this website and I believe this internet
    site is very informative! Continue putting up.

    RăspundețiȘtergere

Condica de sugestii si reclamatii: