duminică, 25 iunie 2017

Cluj (Kolozsvar, Klausenburg), orasul de care te indragostesti pe masura ce il descoperi

In cazul meu asa s-a intamplat.


Perioada 11-16 iunie 2017 am petrecut-o la Cluj, un oras pe care imi doream sa il vizitez. Chiar daca scopul sederii mele la Cluj nu a fost unul turistic, am avut timp suficient sa fac o multime de plimbari prin oras si sa-l descopar pe jos, pas cu pas, asa cum imi place mie, avand de partea mea zilele lungi de vara.
Ce am vazut, ce mi-a placut, o sa va arat mai jos.
Conform unui obicei mai nou, o sa pun la sfarsitul fotoreportajului link-urile catre albumele cu toate pozele.

Asadar:
PIATA UNIRII
Reprezinta principala piata a orasului. Arhitectura sa pastreaza aspectul maghiar, cu unele elemente sasesti.






Palatul New York / Hotelul New York / Hotelul Continental, datand din 1896, in renovare

BISERICA SASEASCA SFANTUL MIHAIL
Domina Piata Unirii si, dupa parerea mea, este cel mai puternic simbol al orasului. Dateaza din secolul al XIV-lea insa turnul cu ceas, neogotic, a fost adaugat in 1860. Una dintre cele mai rafinate cladiri ale Transilvaniei, prezinta trei naosuri de dimensiuni egale. Vitraliile, amvonul  si statuile sunt deosebite. 












Vedere de pe dealul "Cetatuia"

STATUIA ECVESTRA A LUI MATEI CORVIN
Se afla langa Biserica Sfantul Mihail si a fost dezvelita in 1902, fiind opera lui Janos Fadrusz. Sub pretextul descoperirii unor vestigii arheologice in urma unor sapaturi din 1994, primarul Gheorghe Funar a vrut sa indeparteze statuia, simbol puternic al identitatii nationale maghiare, fiind oprit doar prin interventia guvernului.





BISERICA EVANGHELICA
Construita in perioada 1816-1829 in stil baroc si neoclasic, este opera lui George Winkler si are un turn de 43 metri.Vis-a-vis de ea se afla Hotelul Melody, deschis in 1891.




MUZEUL FARMACIEI
Muzeul reprezinta o colectie a Muzeului de Istorie al Transilvaniei, respectiv Colectia de Istorie a Farmaciei.
Situat tot in Piata Unirii, reprezinta unul dintre cele doua muzee de acest gen din tara, celalalt fiind la Sibiu. Este amenajat in cladirea celei mai vechi farmacii din oras, Farmacia Sfantul Gheorghe, care a functionat aici din 1573 pana in 1949 cand a devenit muzeu. La subsol se afla laboratorul dotat cu mobilier si ustensile farmaceutice din epoca medievala pana in secolul al XIX-lea. Muzeul prezinta, de asemenea, o istorie a homeopatiei. Cladirea in sine este foarte frumoasa desi are nevoie urgenta de renovare si consolidare.
Aici am aflat ca praful de mumie era, la un moment dat, considerat un adevarat panaceu valorand greutatea sa in aur, am mai aflat despre tot feluri de elixiruri, despre unitati de masura in farmacie si multe altele.











MUZEUL DE ARTA / PALATUL BANFFY
Se afla pe o alta latura a Pietei Unirii. Unii spun ca ar avea una dintre cele mai rafinate colectii de arta din Romania, desi nu acopera fiecare perioada si sunt expusi doar artisti romani.
Palatul Banffy, in prezent Muzeul de arta, a fost construit in stil baroc in perioada 1774 - 1785.



CASA MATEI CORVIN
Cea mai veche locuinta a Clujului, o constructie stilata din secolul XIV, se afla intr-o piata micuta care mi-a placut foarte mult, Piata Teatrului, la NV de Piata Unirii, foarte aproape de aceasta. Era casa in care obisnuia sa locuiasca Szilagyi Erzsebet, sotia lui Iancu de Hunedoara, cand venea la Cluj. Asa s-a intamplat ca aceasta sa-l aduca aici pe lume, in 1440, pe Matei Corvin, cel care, la 17 ani, a devenit regele Ungariei. In prezent in aceasta cladire functioneaza Academia de Arte Vizuale Ioan Andreescu, putandu-se vizita doar holul, intre orele 10.00-16.00.





PIATA MUZEULUI, BISERICA FRANCISCANA, OBELISCUL FRANCISC I (COLOANA KAROLINA), MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A TRANSILVANIEI
Toate acestea se afla la NV de Piata Unirii, foarte aproape de Casa Matei Corvin, de fapt, cumva in spatele acesteia.
In perioada 1428-1529, cu sprijinul lui Iancu de Hunedoara, Matei Corvin si altii, s-a inceput realizarea unui complex arhitectonic compus dintr-o biserica gotica si o manastire cu curte interioara. 
Complexul face parte dintre cele mai vechi cladiri ale Clujului. Dispune de un patrimoniu care cuprinde obiecte de cult, manuscrise si o biblioteca. Aici a functionat o scoala cu renume, la care a invatat Nicolaus de Mirabilibus, ajuns mai tarziu profesor la Universitatea din Florenta.
Obeliscul Francisc I (Coloana Karolina), mutat aici din Piata Unirii in 1898, comemoreaza vizita din 1817 a imparatului Francisc I si a imparatesei Carolina Augusta ai Imperiului Habsburgic, la Cluj. Basorelieful reda scene ale vizitei precum si blazonul orasului.







Atmosfera insufletita la terasele din Piata Muzeului

GRADINA BOTANICA
Traversata de un parau si acoperind 14 hectare, are un turn de observatie de 83 metri (destul de mic, as zice eu, intrucat de la acea inaltime nu ofera posibilitatea unei privelisti prea ample asupra gradinii). Gradina japoneza este frumoasa si amenajata dupa regulile unei astfel de gradini, cu lac, pavilion de ceai, lanterna, poarta si tot ce trebuie. 
Zona trandafirilor era de-a dreptul minunata, trandafirii de toate soiurile, formele si culorile fiind in plina floare pe 11 iunie.









   









Floarea arborelui de lalea (tulipan)





PIATA STEFAN CEL MARE si extensia sa nordica, PIATA AVRAM IANCU 
Situata la Est de Piata Unirii, Piata Stefan cel Mare are un profund caracter romanesc. Aici se afla Catedrala Ortodoxa, Statuia lui Avram Iancu, Teatrul National si Opera Nationala din Cluj, Curtea de Apel Cluj 



CATEDRALA ORTODOXA
Construita in perioada 1921-1933 pentru a marca Unirea Transilvaniei cu Romania, din 1918. Este o cladire masiva in stil bizantin, dupa modelul Catedralei Sfanta Sofia din Istanbul dar cu elemente decorative romanesti. Constructia a fost finantata din donatii. Biserica poarta hramul Adormirii Maicii Domnului, in interiorul sau aflandu-se un mozaic foarte frumos cu aceasta tema. 





Vedere de pe dealul "Cetatuia"








STATUIA LUI AVRAM IANCU
Dateaza din vremea primarului Gheorghe Funar si este un monument controversat, cum sunt multe monumente ridicate in timpul acestui primar. Doreste sa-l comemoreze pe conducatorul Revolutiei din 1848 impotriva stapanirii unguresti. A fost contestata nu doar tema sa provocatoare dar si costul colosal.
Monumentul de pe cealalta parte a Catedralei Ortodoxe, ridicat in epoca comunista, comemoreaza eroii cazuti in cel de-al Doilea Razboi Mondial. 







CURTEA DE APEL CLUJ
Cladirea este deosebit de frumoasa atat la exterior cat si in interior (pozele din interior nu sunt ale mele, multumesc pentru ele unei persoane foarte dragute, stie ea :-))




 

OPERA NATIONALA si TEATRUL NATIONAL LUCIAN BLAGA DIN CLUJ
Sediul comun al acestor institutii de cultura a fost construit in stil Secession si eclectic de o firma austro-ungara constructoare de teatre, fondata in 1872 la Viena si numita Felner & Helmer. Timp de 43 de ani, aceasta a construit 48 de teatre in Europa dintre care 2 in Ardeal: in 1875 la Timisoara si in 1906 la Cluj. Teatrul de la Cluj are o capacitate de 900 de locuri.




LUCIAN BLAGA, patronul spiritual al Teatrului National din Cluj

15 iunie 2017 - 128 de ani de la moartea
lui Mihai Eminescu. S-a intamplat sa fac aceasta
poza chiar in ziua comemorarii mortii poetului




BASTIONUL CROITORILOR
Situat pe o straduta cumva prin spatele Teatrului National, acesta este singurul turn al cetatii medievale care a supravietuit pana in prezent, impreuna cu un mic fragment al zidurilor cetatii. Breasla croitorilor a platit pentru constructia si intretinerea acestuia.
In 1601 nobilii razvratiti in fata turnului l-au tras in teapa pe Baba Novac, generalul lui Mihai Viteazul. In amintirea lui Baba Novac s-a ridicat in 1975 statuia din fata bastionului.







BISERICA REFORMATA
Este situata aproape de Bastionul Cojocarilor si a fost construita in perioada 1486-1516 in stil gotic, cu ajutorul regelui Matei Corvin. Se spune ca ar fi una dintre cele mai importante si mai mari din Transilvania. Are o orga imensa, rococo, ce dateaza din 1766. A fost renovata recent prin programul REGIO si arata foarte bine, cel putin pe dinafara.
Statuia ecvestra a Sfantului Gheorghe ucigand balaurul, situata in fata biserici, este o copie a operei fratilor Marton si Gyorgy Kolozsvari realizata in 1373. Originalul se afla la Praga.
In cadrul manastirii acestei biserici a functionat un colegiu de grad universitar care acorda diplome echivalente cu cele ale academiilor germane, italiene, franceze si spaniole. Aici a studiat si Nicolae Patrascu, fiul lui Mihai Viteazul.





MONUMENTUL MEMORANDUMULUI
Este alt monument controversat ridicat in vremea primarului Funar. Se afla pe una dintre laturile Pietei Unirii. Zis si "Ghilotina lui Funar", a fost ridicat pentru a comemora victimele romanesti ale o[resiunii maghiare.



MUZEUL DE ETNOGRAFIE (PALATUL REDUTA)
Se afla pe strada Memorandumului, la numarul 21.
Clădirea a fost construită în sec. XVII, în stil empire. În secolele XVIII-XIX, aici a funcționat un han. În secolul al XIX-lea, a devenit unul dintre cele mai importante edificii politice si culturale ale Transilvaniei. Sala mare a oferit spațiu ședințelor publice, proceselor, balurilor și concertelor. Aici au concertat: Johanes Brahms, Franz Liszt, Bela Bartok și George Enescu. Tot aici s-a întrunit Dietei Transilvaniei, Dieta a Principatului, care în 1865 a votat, fără să fie reprezentată națiunea română, unirea Transilvaniei cu Ungaria.
În 1894 tot aici s-a desfășurat, procesul Memorandumului, judecarea acelora care în 1892 au prezentat împăratului Austriei, Francisc Josif, un Memorandum prin care protestau împotriva politicii de deznaționalizare practicată de guvernul maghiar. Importanța palatului a scăzut deodată cu începerea construcției spațiilor mai mari. O perioadă scurtă adăpostea Muzeul de Artă, iar din 1959 s-a instalat aici Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Din cauza restricțiilor de spațiu, criteriile de selectare a exponatelor sunt extrem de riguroase. Varietatea sectoarelor: vânătoare, pescuit, păstorit, agricultura, prelucrarea fibrelor textile, cojocărit, olărit, extragerea si prelucrarea metalelor, costume populare, covoare, obiceiuri tradiționale atrag pe cei interesați. Muzeul are și o secție în aer liber.
Sursa: https://www.google.ro/search?q=MUZEUL+DE+ETNOGRAFIE+CLUJ&rlz=1C1AOHY_en-GBRO708RO708&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiapt7vqdjUAhXH0RQKHUAcBqAQ_AUICygC&biw=1280&bih=685#imgrc=mzzvpnyCAMcJ3M:



BISERICA CU COCOS
Si-a primit acest nume deoarece arhitectul Karoly Kos (numele lui o avea legatura cu vreun cocos? :-)) a incorporat cocosei in aproape toate suprafetele sculptate din interior, alaturi de alte motive transilvane si unguresti. La exterior am identificat cocosul in varful turnului si in gardul de metal. Serveste drept biserica reformata.




MANASTIREA CALVARIA, in cartierul MANASTUR
La origini, acest cartier din vestul orasului a fost un sat cu o importanta manastire benedictina fortificata. Biserica actuala este amplasata pe locul fostei manastiri din care s-au pastrat doar altarul gotic, transformat in capela, si o statuie a fecioarei Maria cu Iisus, sub bolta.




PRIMARIA CLUJULUI



PRIMARIA VECHE


PREFECTURA
Superb palat secesionist construit in 1910 ca sediul al Camerei de Comert si Industrie care a functionat aici pana in 1940, la nationalizare. A mai servit drept sediu pentru primarie, sediu de partid, consiliu judetean.




DEALUL CETATUIA
Pe malul stang al Somesului a fost construita de habsburgi o cetatuie in secolul al XVIII-lea. Avea sant de aparare, 5 bastioane de colt si 3 porti. In prezent se mai pastreaza doar cateva turnuri de poarta si se poate vedea santul de aparare. 
Pe acest deal troneaza Hotelul Belvedere dar si un monument cu aspect de biserica datand tot din vremea primarului Funar. Inaltimea dealului ofera o priveliste minunata asupra orasului, dealul insusi reprezenatnd o zona minunata pentru plimbare.







Cluj Arena vazuta de pe dealul Cetatuia





PARCUL CENTRAL, TERASA CARROUSEL, RESTAURANTUL CHIOS


Restaurantul Chios





Cazinoul
 


TEATRUL MAGHIAR DE STAT / OPERA MAGHIARA DE STAT
Se afla la una dintre iesirile din Parcul Central, aproape de raul Somesul Mic. Cladirea cu fatada modernista, care initial gazduia doar Teatrul maghiar de Sta, din 1958 gazduieste si Opera Maghiara de Stat. Atat reprezentatiile teatrului cat si cele ale operei ofera traducere simultana in limba romana la majoritatea reprezentatiilor.



PODUL ELISABETA (SISSI) PESTE SOMES
Inspirati de caracterul romantic binecunoscut al imparatesei Sissi a Austro-Ungariei, indragostiti Clujului au folosit podul cu acest nume din orasul lor pentru a-si incuia pe veci iubirea cu un lacat a carui cheie au aruncat-o in rau. Moda se raspandeste rapid in intreaga lume, am vazut astfel de lacate in Paris, Toronto, Corfu, Roma, acum la Cluj si cred ca si prin alte locuri.





PIATA MIHAI VITEAZU SI CINEMATOGRAFUL FLORIN PIERSIC




CLUJ ARENA
Cluj Arena si Grand Hotel Napoca vazute de pe dealul Cetatuia


Pozele sunt de la amicalul Romania-Chile din 13 iunie 2017 (scor 3-2). Nici acestea nu sunt ale mele. Multumesc baietilor!


TERASA "FABRICA DE BERE URSUS"
Se spune ca dupa mutarea la Buzau (parca) a fabricii de bere Ursus, fondata la Cluj, locuitorii Clujului au refuzat sa mai bea bere URSUS sustinad ca o vor bea doar cand se va fabrica la ei in oras. In zadar. In prezent, pe locul fabricii s-a amenajat o terasa (foarte frumoasa si foarte cautata) si un mall, Platinia Mall.






Lampadarul din sticle de bere din interiorul restaurantului
 "Fabrica de bere URSUS"

PLATINIA MALL, pe locul fostei fabrici de bere URSUS



POLUS CENTER MALL, in vestul orasului, dupa cartierul Manastur




UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA 
vis-a-vis de fosta fabrica de bere URSUS. Serele universitatii se puteau vedea de la fereastra hotelului Pami


TARG DE OBIECTE TRADITIONALE IN PIATA AVRAM IANCU





LUPA CAPITOLINA LA CLUJ, in apropiere de Piata Unirii


BISERICA SF. PETRU SI PAVEL


BISERICA REFORMATA CU 2 TURNURI



 Arhitectura interesanta intre PIATA UNIRII SI PIATA STEFAN CEL MARE / AVRAM IANCU









PALATUL EMKE (REGIONALA CFR)


HOTELUL VICTORIA


 BISERICA UNITARIANA



O zona superba si la NV de PIATA MIHAI VITEAZU



PALATUL SZEKY



CAMERA DE COMERT SI INDUSTRIE CLUJ


GRADINITA PARFUM DE TEI




SINAGOGA NEOLOAGA (in prezent cunoscut drept TEMPLUL DEPORTATILOR)
Construit in secolul XIX. Numele actual comemoreaza deportarea evreilor din Cluj la Auschwitz in 1944.






GRAND HOTEL NAPOCA SI MONUMENTUL HOREA, CLOSCA SI CRISAN




CATEDRALA GRECO-CATOLICA SCHIMBAREA LA FATA






NOUA CATEDRALA GRECO-CATOLICA

 LICEUL DE COREGRAFIE OCTAVIAN STROIA




CASA INVATATORULUI (INSPECTORATUL SCOLAR)



DIVIZIA 4 INFANTERIE "GEMINA"


BISERICA CATOLICA SFANTA FECIOARA INDURERATA, pe Calea Manastur

 CASA DE CULTURA A STUDENTILOR

BIBLIOTECA UNIVERSITARA


PALATUL JOSIKA
Situat in Piata Unirii.



TERASA TOSKANA



DIVERSE, DE PRIN CLUJ















HOTELUL PAMI



 




SALINA TURDA
Situata la capatul nordic al orasului Turda (31 km de Cluj), a fost exploatata prima data in vremea romanilor iar in Evul Mediu a adevenit una dintre cele mai importante saline ale Transilvaniei. Galeriile sale comemoreaza membri ai familiei imperiale austro-ungare, avand nume precum Mina Tereza (Teresia). Mineritul a incetat in 1932. Mina a fost folosita drept adapost de bombardament in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial. A fost amenajata recent cu fonduri UE avand acum un aer SF, cu diverse "ozn-uri" inspirat luminate. Are o acustica foarte buna, motiv pentru care, din ce in ce mai des, se organizeaza aici concerte. Temperatura este constanta de 11 grade Celsius, indiferent de anotimp.





Intrarea veche















DE LA BUCURESTI LA CLUJ
Desi am facut check-in-ul de acasa cu gand sa-mi ocup un loc bun pentru facut poze, am ales asa de bine incat hubloul meu era fix in fata uneia dintre elici. :-)

Aeroportul Otopeni

Aeronava DAMBOVITA, care ne-a dus la Cluj




Aeroportul de la Cluj

DE LA CLUJ LA BUCURESTI








Informatii foarte interesante si utile despre punctele de interes din Cluj, folosite si in acest material, le-am gasit pe site-ul "Welcome to Romania", sectiunea Cluj:

Dupa cum am promis, insirui mai jos link-urile catre albumele cu toate pozele de la Cluj. Sper ca cei care vor dori sa foloseasca poze de pe acest blog, sa ma anunte si pe mine. In principiu nu ma deranjeaza ca pozele mele sa fie folosite si de alte persoane, doar vreau sa fiu si eu instiintata. Multumesc!

De la Bucuresti la Cluj

Cluj, Gradina Botanica

Cluj, Muzeul Farmaciei

Cluj, Catedrala Ortodoxa, Piata Avram Iancu, Piata Stefan cel Mare

Cluj, Targ popular in Piata Avram Iancu

Cluj, Opera Nationala, Teatrul National

Cluj, Curtea de Apel=Palatul Justitiei

Cluj, Piata Unirii

Cluj, Intre Piata Unirii si Piata Stefan cel Mare

Cluj, Catedrala Greco-Catolica

Cluj, Biserica Sf. Mihail si stauia ecvestra a lui Matei Corvin

Cluj, Monumentul Memorandumului=Ghilotina lui Funar

Cluj, Casa Matei Corvin, Piata Muzeului s.a.

Cluj, Parcul Central

Cluj, Primaria

Cluj, Primaria Veche

Cluj, Prefectura

Cluj Arena

Cluj, Sinagoga Neoloaga = Templul Deportatilor

Cluj, Bastionul Cojocarilor

Cluj, Dealul Cetatuia, Hotelul Belvedere

Cluj, Piata Mihai Viteazul, Cinematograful Florin Piersic

Cluj, la NV de Piata Mihai Viteazul

Cluj, Fabrica de bere URSUS

Cluj, Platinia Mall, pe locul fostei fabrici de bere URSUS

Cluj, Polus Center Mall

Cluj, Podul Elisabeta Sissi peste Somes

Cluj, Biserica Reformata si statuia ecvestra a Sf. Gheorghe ucigand balaurul

Lupa Capitolina la Cluj

Cluj, Palatul Banffy=Muzeul de Arta

Cluj, Biblioteca Universitara

Cluj, Casa de Cultura a Studentilor

Cluj, Biserica cu cocos

Cluj, Biserica Catolica Sfanta Fecioara Indurerata pe Calea Manastur

Cluj, Divizia 4 Infanterie GEMINA

Cluj, Casa Invatatorului, Inspectoratul Scolar

Cluj, Liceul de coregrafie Octavan Stroia

Cluj, Noua Catedrala Greco-Catolica

Cluj, Grand Hotel Napoca si Monumentul Horea, Closca si Crisan

Cluj, Biserica Evanghelica si Hotelul Melody

Cluj, Biserica Unitariana

Cluj, Hotel Victoria

Cluj, Palatul EMKE=Regionala CFR

Cluj, Manastirea Calvaria in cartierul Manastur

Cluj, Biserica Reformata cu 2 turnuri

Cluj, Biserica Sf Petru si Pavel

De prin Cluj adunate
  
Cluj, Hotel Pami

Cluj, Terasa Toskana

Salina TURDA

De la Cluj la Bucuresti

In Gradina Botanica,
langa Arborele de Lalea
La Hotel Pami
La Muzeul Farmaciei

6 comentarii:

  1. Ai surprins atât de frumos Clujul, atât în poze cât și în vorbe,vechiul și noul,tradiționalul și armonia religioasă,de limba,cultură și civilizatie.
    Mărturisesc că citind și văzând pozele m-am emoționat, Clujul reprezintă un oraș special pentru mine.
    Felicitări și îți mulțumesc că mi-ai dat ocazia să revăd orașul de care m-am îndrăgostit acum 25 de ani.

    T

    RăspundețiȘtergere
  2. Asadar, inca cineva care s-a indragostit de Cluj pe masura ce l-a cunoscut! :-)
    Multumesc frumos, te mai astept pe aici!

    RăspundețiȘtergere
  3. Minunata tara avem.Felicitari pentru alegerea facuta si pentru prezentarea foarte atractiva.

    RăspundețiȘtergere
  4. Excelenta documentarea.Excelenta pezentarea.Bravo! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  5. Excxelenta documentare,excelenta prezentare.Bravo! Felicitari! i.teo.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce mult mi-a plăcut să mă plimb prin Cluj și să regăsesc unele lucruri, să aflu noutăți! Fotografiile sînt excelente! Mulțumesc mult pentru bibliografie.

    RăspundețiȘtergere

Condica de sugestii si reclamatii: