luni, 30 iunie 2014

Montreal – Oratoriul Sfantul Iosif (l’Oratoire Saint-Joseph / Saint Joseph’s Oratory)

Lista tuturor postarilor despre Montreal o gasiti aici:

  

Conform definitiei DEX, oratoriu inseamna biserica mica intr-un cimitir, paraclis, capela sau loc dintr-o incapere rezervat rugaciunii (asta ca sa lamurim lucrurile de la inceput si sa nu va inchipuiti ca si mine ca e vorba aici despre un loc destinat persoanelor cu talente oratorice :-)). 

Oratoriul Sf. Iosif din Montreal este, asadar un lacas de cult, si nu unul mic asa cum sugereaza definitia din dictionarul explicativ ci unul enorm, de-a dreptul coplesitor prin dimensiunile sale.


Aceasta biserica masiva domina partea de NV a platoului muntelui Mont Royal, muntele cu dimensiuni de colina in inima orasului Montreal.

Oratoriul Sf. Iosif vazut din Parcul Mont Royal





Cladirea, care reprezinta unul dintre cele mai mari monumente din Montreal, are 152 m inaltime deasupra strazii, din care 60 m inaltime sunt de la podea pana in varful cupolei bazilicii. Astfel, aceasta este a doua biserica din lume, ca inaltime, dupa Bazilica San Pietro din Roma.


Locatia cu destinatie spirituala si turistica este vizitata anual de peste 2 milioane de persoane.

Bazele bisericii au fost puse de Fratele Andre (nascut Alfred Bessette), un tanar ofran dintr-un sat din Quebec, de la SE de Montreal, care, dupa ce si-a incercat norocul si si-a castigat traiul practicand diverse meserii, s-a inscris in Congregatia Sfintei Cruci si a obtinut postul de portar la Colegiul Notre-Dame din Montreal, situat chiar peste strada de locul unde astazi se afla impunatorul Oratoriu ridicat prin stradania sa.

Colegiul Notre-Dame, locul unde Fratele Andre a fost portar aproape 40 de ani





Colegiul Notre-Dame vazut de pe treptele Oratoriului Sf. Iosif
  
Fratele Andre a ramas portar la Colegiul Notre-Dame aproape 40 de ani, din 1871 pana in 1909.
In tot acest timp, a dus o viata dedicata in totalitate lui Dumnezeu, cautarii pacii interioare prin rugaciune si ajutarii semenilor sai, obtinand nenumarate vindecari miraculoase ale oamenilor care apelau la ajutorul sau. Toate aceste vindecari inexplicabile din punct de vedere stiintific, le atribuia lui Dumnezeu si Sfantului Iosif, barbatul Sfintei Fecioare Maria.

El se ruga Sfantului Iosif pentru tamaduirea celor ce-i cereau ajutorul si le recomanda acestora sa se unga cu “uleiul Sfantului Iosif” pe care il lua din candela care ardea sub o statuie a Sfantului Iosif.

Aceasta statueta, aflata acum in incinta Oratoriului (in vecinatatea Capelei Votive) si mult venerata aici, a fost binecuvantata in 1909 de catre Papa Pius al X-lea. Sub ea se afla un mic bazin cu ulei din care si astazi credinciosii mai folosesc pentru ungeri tamaduitoare. De asemenea, langa aceasta statuie pelerinii lasa bilete prin care se roaga Sfantului Iosif pentru indeplinirea dorintelor lor.

Statueta miraculoasa
si bazinul cu ulei tamaduitor



Fratele Andre era un om deosebit de sensibil care adesea lacrima pentru suferintele celor ce ii cereau ajutorulul, dar avea, in acelasi timp, si simtul umorului.

In 1904, pe cand era portar la Colegiul Notre Dame, Fratele Andre, cu sprijinul prietenilor sai, a construit peste drum de acest colegiu, o capela micuta dedicata Sfantului Iosif, in care s-a si mutat cativa ani mai tarziu si in care pelerinii, in special bolnavi, veneau in numar din ce in ce mai mare pentru a fi ajutati prin rugaciunile Fratelui Andre adresate Sfantului Iosif. 


Capela initiala, situata in imediata apropiere a oratoriului:
 

Intregul set de imagini cu capela initiala, aici:

In 1924 au inceput lucrarile la un lacas mai mare care sa raspunda nevoilor numarului tot mai mare de pelerini. Fondurile necesare erau stranse din donatii. Cei care doreau sa aduca o rasplata pentru ajutorul obtinut prin stradania Fratelui Andre, erau sfatuiti sa faca donatii pentru construirea biserici sau sa participe efectiv la lucrari.

In 1917 a fost inaugurata “Biserica din cripta”, care reprezenta doar fundatia pentru proiectul final al Oratoriului, cel mai mare sanctuar din lume, inchinat Sfantului Iosif. 


Biserica din cripta:



In perioada crizei, in iarna anului 1936, banii s-au terminat iar zapada si gheata amenintau cu degradarea biserica inca neacoperita. Fratele Andre a recomandat atunci asezarea statuii Sfantului Iosif in mijlocul bisericii fara acoperis: “daca va dori un acoperis deasupra capului, si-l va face”, a spus el. Doua luni mai tarziu, au fost obtinuti banii necesari continuarii lucrarilor.

Desi Fratele Andre a colectat toata viata donatii pentru construirea Oratoriului, acesta a putut sa fie finalizat de-abia in 1967, la 30 de ani de la moartea sa.

Fratele Andre s-a stins din viata la 6 ianuarie 1937, la varsta de 91 de ani. Mormantul sau simplu se afla in cripta de langa Biserica din incinta Oratoriului. In prezent, Fratele Andre este cunoscut sub numele de Sfantul Andre Bessete.


Conform celor consemnate in ziarele vremii, la moartea Fratelui Andre s-au perindat pe langa sicriul acestuia si au asistat la funeralii, peste 1 milion de persoane.

Biserica Catolica acorda statutul de sfant dupa reguli foarte stricte: persoana trebuie sa fi trecut la cele vesnice, sa fi dus o viata exemplara si sa fi implinit cel putin 2 miracole dupa moartea sa.

La 23 mai 1982, Papa Ioan Paul al II-lea a recunoscut un prim miracol si i-a acordat Fratelui Andre statutul de Preafericit.
La 17 octombrie 2010, la Vatican, Papa Benedict al XVI-lea l-a declarat pe Fratele Andre drept sfant, sub numele de Sfantul Andre Bessette.

De la data beatificarii Fratelui Andre, numarului vizitatorilor din intreaga lume, care vin la Oratoriul Sfantul Iosif din Montreal, este din ce in ce mai mare. 

La intrarea pe aleea ce duce catre Oratoriu, vizitatorii sunt intampinati de cateva mostre de minunata arta horticola. In 2011, erau amenajate aranjamente deosebite din plante printre care se remarca o reproducere a semnaturii Fratelui Andre, Oratoriul in miniatura si cateva cuvinte scrise atat in limba engleza cat si in limba franceza. Eu am avut norocul sa vad printre aceste aranjamente horticole si spectacolul unei veverite neastamparate care-si gasise chiar acolo locul pentru depozitarea proviziilor pentru iarna.   :-)

"Un prieten, un frate, un sfant"
Semnatura Fratelui Andre reprodusa prin arta horticola:






             





CARILONUL (ansamblul de clopote) al Oratoriului Sfantul Iosif este unul dintre cele mai mari din America de Nord. Calitatea sonora a celor 56 de clopote, ce cantaresc impreuna 10,9 tone, este remarcabila. Acest ansamblul de clopote a fost initial destinat Turnului Eiffel din Paris. In 1955 acest carilon a fost imprumutat pentru sarbatorirea Jubileului de Aur al Oratoriului iar ulterior a fost achizitionat pe pelerini generosi si daruit Oratoriului din Montreal.

Mai multe imagini cu carilonul, aici:



CAPELA VOTIVA este situata ca si Biserica din Cripta si incaperea unde se afla mormantul Fratelui Andre, la nivelul principal al Oratoriului, la capatul celor 90 de trepte pe care multi pelerini le urca in genunchi. 


Trepte rezervate pelerinilor
care urca in genunchi

Pelerini urcand in genunchi treptele pana la nivelul principal al Oratoriului

In aceasta capela exista mai multe suporturi pentru lumanari. In total, in capela sunt 10.000 de lumanari pe care le pot aprinde pelerinii. Suportul central are 3.500 de lumanarele si are ca figura centrala statuia Sfantului Iosif cu bratele deschise pentru intampinarea si protectia credinciosilor. Celelalte suporturi de lumanari au pe fundal cate o sculptura care ilustreaza cele 8 functii atribuite de traditia crestina Sfantului Iosif: model al muncitorilor, ocrotitor al fecioarelor, sprijin al familiilor, spaima pentru demoni, consolare pentru cei napastuiti, speranta pentru cei bolnavi, patron al muribunzilor si protector al Bisericii Universale.




Sfantului Iosif - patron al muribunzilor


Sfantului Iosif- model al muncitorilor

Lumanarele pot fi aprinse de pelerini contra unei mici sume de bani (am vazut lumanarele de 1$ sau lumanari un pic mai mari de 5$). Acestea, pe langa faptul ca simbolizeaza dorinta credinciosilor de a trai in permanenta sub ocrotirea Sfantului Iosif, reprezinta si dovada participarii active a pelerinilor la lucrarile de intretinere a Oratoriului (prin sumele platite pentru lumanarele).
Bastoanele atarnate intre stalpii acestei capele au fost lasate la altar de catre pelerini in timpul vietii Fratelui Andre. Ele amintesc de numeroasele vindecari miraculoase obtinute de acesta prin rugaciuni adresate Sfantului Iosif.


     


In apropierea acestei capele, spre una dintre iesiri, exista un loc de unde credinciosii pot lua apa sfintita. Sunt puse la dispozitie si sticlute de plastic, contra sumei modice de 50 decenti.



MORMANTUL FRATELUI ANDRE este un mormant simplu, aflat in cripta de langa Capela Votiva. In camera mortuara se mai afla si un bust al Fratelui Andre, langa care exista un registru in care, de-a lungul timpului, s-au adunat milioane de semnaturi pentru canonizarea Fratelui Andrei, devotatul apostol al Sfantului Iosif.






Mai multe imagini cu Capela Votiva si Mormantul Fratelui Andre, aici:

BISERICA DIN CRIPTA se afla tot la nivelul principal al Oratoriului. Fac aceasta precizare pentru cei care, neavand prea mult timp la dispozitie pentru vizitarea Oratoriului, vor fi tentati sa faca aceeasi greseala pe care am facut-o eu cand am fost acolo prima data, urcand direct scarile exterioare pana la ultimul nivel unde se afla bazilica si ratand lucruri importante de vizitat in cadrul Oratoriului: Capela Votiva, Biserica din Cripta, Cripta cu mormantul Fratelui Andre, Statuia Sfantului Iosif si vasul cu ulei tamaduitor de langa ea, Muzeul dedicat vietii si activitatii Fratelui Andre, locul unde se afla depusa inima Fratelui Andre.
Pe acestea le-am vazut a doua oara cand mi-am alocat de la inceput aproape o zi intreaga pentru vizitarea Oratoriului.
Biserica din cripta se numeste asa din doua motive: pentru ca bolta sa se sprijina pe arcuri plate, asemenea criptelor, si pentru ca este situata la baza bazilicii impreuna cu care, de altfel, formeaza intregul ce poarta denumirea de “Oratoriul Sfantul Iosif”.


Aceasta biserica are o capacitate de 1000 de locuri, bancile avand un sistem audio care poate fi ajustat si pentru nevoile celor cu probleme auditive.
Statuia din altarul principal al acestei biserici este sculptata in marmura de Carrara de un artist italian si il reprezinta pe Sfantul Iosif. Aceasta are 2,75m inaltime si 2,3 tone greutate.
Vitraliile superbe din aceasta biserica reprezinta scene din viata Sfantului Iosif.
SCARA RULANTA Oratoriul are mai multe niveluri la care se poate ajunge pe trepte (interioare si exterioare), pe scari rulante sau cu ascensorul.
Pentru mine a fost o surpriza sa gasesc o scara rulanta intr-un lacas de cult. Existenta ei aici este o dovada ca Oratoriul este un lacas de cult de data recenta (a fost finalizat in 1967) care beneficiaza de cuceririle tehnicii din era moderna.
De-a lungul uneia dintre scarile rulante exista o fresca ce contine imagini ale Sfantului Iosif ca model al muncitorilor, pilon al familiilor si protector al Bisericii Universale. De asemenea, stemele celor 10 provincii canadiene reamintesc faptul ca Sfantul Iosif este si patronul spiritual al intregii Canade.


In partea de jos a frescei pot fi observate stemele
provinciilor canadiene


Dupa urcarea scarii rulante se ajunge la un nivel unde se afla o sala unde este amenajat un bufet cu gustari si racoritoare, toalete si fantani (tasnitori) cu apa potabila (in Montreal sunt raspandite aceste tasnitori care erau candva si in Romania, de unde oricine poate sa bea apa gratuit). Vizitatorii se pot odihni pe bancile puse la dispozitie in aceasta sala sau pot iesi pe terasa care ofera o priveliste minunata a intregii parti de NV a insulei Montreal.






Terasa imensa a Oratoriului ofera privelisti superbe asupra Montrealului
   


Chiar peste strada de Oratoriu se poate observa Colegiul Notre-Dame unde Fratele Andre a fost usier (portar) aproape 40 de ani. In zare, la distanta, se vad Muntii Laurentini iar in partea dreapta, turnul impunator al Universitatii din Montreal.

Colegiul Notre-Dame vazut de pe tersasa Oratoriului


Universitatea din Montreal vazuta de pe terasa Oratoriului

Din sala in care se afla bufetul, scara din partea stanga duce la nivelul la care este situata Expozitia dedicata vietii si activitatii Fratelui Andre precum si locul unde este pastrata inima acestuia. De asemenea, la acest nivel se afla cateva Sali de conferinte precum si o sala de cinema in care sunt proiectate documentare despre Oratoriu si intemeietorul sau.

Conservarea inimii persoanelor celebre este un obicei vechi din Franta si Italia si reprezinta un semn de admiratie si gratitudine pentru cel disparut. De exemplu, inimile regilor Frantei, au fost conservate.

Locul unde este pastrata inima Fratelui Andre

             



Expozitia dedicata vietii si activitatii Fratelui Andre contine, ca principale exponate, reconstituiri ale biroului in care Fratele Andre primea pelerinii, a camarutei de portar de la Colegiul Notre Dame precum si a camerei de spital in care acesta a murit. Obiectele din aceste trei reconstituiri sunt cele originale care au fost dezmembrate si reasamblate in incinta muzeului (lambriul, biroul, scaunul din camera de lucru, peretii, podeaua, patul si lenjeria din camera de spital, toate, sunt cele originale).


Imagini din cadrul expozitiei dedicata Fratelui Andre:
Reconstituirea camerei de portar a Fratelui Andre din cadrul Colegiului Notre-Dame

Reconstituirea biroului in care Fratele Andre primea pelerinii


Reconstituirea camerei de spital in care a murit Fratele Andre


Mai multe imagini cu expozitia dedicata Fratelui Andre precum si cu locul unde este pastrata inima acestuia, gasiti aici:

DRUMUL CRUCII reprezinta reconstituirea la scara mai mica a drumului parcurs de Mantuitorul Iisus Hrists pe Muntele Golgota. Este amenajat intr-o gradina de langa Oratoriu si este conceput, conform dorintei Fratelui Andre, ca loc de meditatie si rugaciune, amenajat pentru pelerini in aer liber.
Sculpturile superbe din aceasta gradina au fost realizate de un artist canadian intre 1952 si 1959 si au fost apreciate in mod deosebit de criticii de arta religioasa.
Arhitectura peisagistica si instalatia de lumini din acest parc au fost realizate de specialisti cu renume in domeniu.
La capatul acestui Drum al Crucii se afla o fantana arteziana si un bazin cu apa. Cele 7 fluxuri de apa ce tasnesc de langa mielul auriu reprezinta cele 7 taine bisericesti.
Aceasta gradina ce reconstituie Drumul Crucii reprezinta un muzeu in aer liber, o descoperire spirituala, culturala si ecologica. Mie mi-a placut in mod deosebit.
















Intregul set de fotografii din gradina cu "Drumul Crucii", il  gasiti aici:
  
MUZEUL ORATORIULUI este diferit de Expozitia dedicata vietii si activitatii Fratelui Andre si contine o colectie impresionanata de lucrari despre viata Sfintei Familii, a Sfantului Iosif si a Fratelui Andre.
Aici se pot admira:
Expozitia de sculpturi in ceara, ale unui artist canadian, care descriu scene din viata Sfintei Familii,
Colectia privata de arta religioasa a Oratoriului,
Expozitii tematice sezoniere,
Expozitia cu tema Nasterii Domnului, prezentata in fiecare an incepand cu sfarsitul lui noiembrie si pana la inceputul lunii februarie, contine lucrari provenind din 95 de tari din intreaga lume si atrage mii de vizitatori.





Mai multe imagini de la nivelul superior, aici:

PORTICUL PRINCIPAL (portic = intrare monumentala intr-un edificiu). Intrarea monumentala a Oratoriului Sf. Iosif are 4 coloane corintice gigantice din blocuri de granit. Coloanele au inaltimea de 18 metri. Aceasta intrare se afla la 164m deasupra nivelului marii iar pentru a ajunge de aici la nivelul strazii, trebuie sa fie coborate 283 de trepte (am postat poza cu aceasta intrare).





Intregul set de imagini cu exteriorul Oratoriului, aici:

BAZILICA Oratoriului se afla la cel mai inalt nivel al acestuia. Constructia ei a inceput in 1924. Zidurile sunt construite din beton armat si granit canadian iar podelele din cuartit (o roca dura).
Altarul, crucifixul si sculpturile din lemn ale celor 12 Apostoli, reprezinta opera unui artist francez.
Bazilica este incalzita prin podea, cu aer cald. Are o capacitate de 2.200 de locuri in banci si 10.000 de locuri in picioare.
Culoarea verde a domului se datoreaza cuprului cu care este acoperit. Orga din bazilica este creatia unui celebru constructor german de orgi, din Hamburg. A durat 2 ani construirea ei si 7 luni instalarea ei in bazilica.
















Intregul set de imagini cu Bazilica Oratoriului Sf. Iosif si Capela Sfintei Taine, aici:

CAPELA SFINTEI TAINE este situata in spatele sanctuarului bazilicii si, de obicei nu este deschisa publicului. Reprezinta una dintre cele mai bogat ornamentate parti din bazilica (am facut si eu cateva poze prin grilaj).






In curtea exterioara a Oratoriului, se afla CAPELA INITIALA construita prin grija Fratelui Andre care contine la mansarda modesta camaruta a acestuia, pastrata asa cum era ea pe vremea Fratelui Andre.
Si in aceasta capela sunt expuse numeroase bastoane lasate aici de cei care au fost ajutati de Fratele Andre sa se vindece. Langa Capela Initiala se afla statuia Fratelui Andre.




Camera Fratelui Andre la etajul Capelei initiale

Intregul set de imigini cu Capela initiala, aici:


PAVILIONUL PELERINILOR se afla tot in exteriorul Oratoriului, langa parcare si face corp comun cu constructia ce adaposteste carlionul (clopotele).
Reprezinta un adapost convenabil pentru noapte pentru pelerini. Contine un magazin de suvenire, un bufet si o sala de mese. De asemenea, aici are sediul o organizatie locala care asigura pelerinaje religioase pentru credinciosi.






Mai multe imagini cu adapostul pelerinilor si magazinul de suvenire, aici:

In cadrul Oratoriului Sfantul Iosif, din Montreal, este organizat un serviciu destinat pregatirii in vederea casatoriei. Aceste sesiuni tinute in limba franceza, permit celor ce vor sa se casatoreasca sa invete sa se asculte unul pe celalalt, sa descopere ce reprezinta unul pentru celalalt si sa reflecteze la angajamentul serios pe care il vor face in fata lui Dumnezeu si in respect pentru invataturile Bisericii.

CORUL MICILOR CANTARETI DIN MONT-ROYAL este corul Oratoriului inca din 1956. Este format din 210 baieti cu varste cuprinse intre 8 si 17 ani care merg la scoala tot in cadrul Oratoriului.

Numarul mare de poze pe care le-am facut la Oratoriul Sf. Iosif este urmarea fireasca a faptului ca acest loc din Montreal mi-a placut in mod deosebit. Pentru a inlesni vizualizarea pozelor, le-am grupat in mai  multe albume pe care le gasiti accesand link-urile de mai jos:
1. Exteriorul:
https://plus.google.com/u/0/photos/109064765414930426143/albums/6029054302218323329?banner=pwa

2. Capela Votiva si Mormantul Fratelui Andre:
https://plus.google.com/u/0/photos/109064765414930426143/albums/6029080646332112753?banner=pwa

3.Bazilica:
https://plus.google.com/u/0/photos/109064765414930426143/albums/6029073825135613137?banner=pwa

4. Biserica din cripta:
https://plus.google.com/u/0/photos/109064765414930426143/albums/6029070400541035985?banner=pwa

5.Expozitia dedicata vietii Fratelui Andre si locul unde se pastreaza inima acestuia:
https://plus.google.com/u/0/photos/109064765414930426143/albums/6029083842888662849?banner=pwa

6. Nivelul principal:
https://plus.google.com/u/0/photos/109064765414930426143/albums/6029066899449391793?banner=pwa

7. Nivelul superior:
https://plus.google.com/u/0/photos/109064765414930426143/albums/6029087169795394625?banner=pwa

8. Carilonul, magazinul de suvenire si adapostul pentru pelerini:
https://plus.google.com/u/0/photos/109064765414930426143/albums/6029288240658265297?banner=pwa

9. Capela initiala:
https://plus.google.com/u/0/photos/109064765414930426143/albums/6029088858031617537?banner=pwa

10. Drumul Crucii:
https://plus.google.com/u/0/photos/109064765414930426143/albums/6029291270038736017?banner=pwa

Toate povestile mele despre locurile frumoase pe care le-am vizitat in Montreal, le gasiti aici:
http://vulpitacalatoare.blogspot.ca/p/montreal.html

Pentru realizarea acestui material am folosit ca surse de insiratie ghidurile turistice de la Editura Aquila si National Geografic Traveler (Canada), Ghidul DK despre Montreal si Quebec precum si Ghidul oficial al Oratoriului Sfantul Iosif si alte pliante puse la dispozitie in cadrul Oratoriului.
M-am straduit sa ilustrez cat mai multe din aspectele despre care am amintit in povestirea mea.

14 comentarii:

  1. Superba arhitectura! Sper sa ajunga comentariul, merge cam greu netul azi. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o constructie speciala, intr-adevar!
      Au ajuns si celelalte comentarii, netul tau n-a fost asa de rau pe cat parea :-)

      Ștergere
  2. Wow sunt impresionata profund! Maiestuoase imagini si inimoase explicatii... multumesc pentru plimbare, draga mea. Pupici :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut materialul meu! L-am scris cu mult drag prin 2011 cand inca eram sub puternica impresie a celor 2 vizite pe care le-am facut la Oratoriu. Acum ma bucur ca am consemnat toate acele informatii detaliate pentru ca, recitindu-le, retraiesc, parca, un pic din momentele din 2011. :-)
      Te pup si eu, Carmen, draga!

      Ștergere
  3. Nice place to meditate, wonderful church! Beautiful photos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. It is a wonderful church indeed, Leovi!
      Thanks for stopping by!
      Best regards!

      Ștergere
  4. interesantă călătorie - instructiv subiect!
    minunate statui!
    mulţumesc frumos pentru informaţiile transmise!
    cu drag, weekend plăcut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut acest post, draga prietena, este unul dintre materialele pentru care am muncit cel mai mult!
      Toate cele bune si tie!

      Ștergere
  5. Multumesc pentru atentionare.As fi scapat minunea asta de postare.Interesant,frumos ilustrat si nou pentru mine.N-o sa apuc sa vad Canada,asa ca ma multumesc cu ce ne arati tu.Ma bucur ca nu esti zgarcita in a ne arata aceste frumuseti.Te imbratisez cu mult drag,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Banuiam ca o sa-ti placa, d'aia ti-am si atras atentia! :-)
      Te imbratisez si eu!

      Ștergere
  6. Superbe locuri. mai surprins cu detaliile si descrierea detaliata a acestora. multumesc pentru minunata calatorie. Te pup. Patricia





    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ai trecut pe la mine si ca ti-a si placut ce ai vazut! Te astept cu drag sa descoperi si alte pagini ale blogului! Te pup si eu, Patri! :-)

      Ștergere
  7. Superba prezentare! In septembrie suntem acolo!

    RăspundețiȘtergere
  8. Am fost de doua ori acolo dar nu am reusit sa acumulez atatea minunate informatii asa cum le-am citit acum. Voi merge din nou in martie si mi-am propus sa vizitez o zi intreaga acest Oratoriu.....

    RăspundețiȘtergere

Condica de sugestii si reclamatii: