miercuri, 29 februarie 2012

Salzburg, Casa natala a lui Wolfgang Amadeus Mozart

Cred ca oricine ajunge la Salzburg si are un pic de timp, viziteaza casa in care s-a nascut Wolfgang Amadeus Mozat, cel care a facut ca acest oras sa devina atat de cunoscut.  
 

... si cealalta fatada a casei:
Casa se afla pe Getreidegassse nr. 9, este transformata in muzeu si gazduieste expozitia permanenta ``Mozart: mit si reverenta``.

marți, 28 februarie 2012

Montreal, Victoria Hall Community Centre (Casa Municipala a Orasului Westmount)

Lista tuturor postarilor despre Montreal, o gasiti aici:
http://vulpitacalatoare.blogspot.ro/p/montreal.html

Orasul Westmount este de fapt un cartier englezesc al Montrealului (care se bucura, ce-i drept de autonomie in anumite privinte) ce se intinde pe o suprafata de 3,9 km patrati pe pantele vestice ale muntelui Mont Royal. 
In decembrie 2010, "orasul" Westmount avea aproape 21.000 de locuitori.

Budapesta, turul orasului

Biserica reformata (Reformatus templom/Calvinist Church)


In 2007, la sfarsitul lui aprilie si inceputul lui mai am petrecut cateva zile foarte frumoase in capitala vecinilor nostri unguri. Budapesta ne-a facut o impresie foarte frumoasa, ne-a cucerit cu fiecare dintre obiectivele turistice pe care le-am vazut si despre care am scris deja cateva articole pe blog, astfel (articolele pot fi accesate cu un simplu click ): 

duminică, 26 februarie 2012

Montreal, un pic de arta urbana

Lista tuturor postarilor despre Montreal, o gasiti aici:
http://vulpitacalatoare.blogspot.ro/p/montreal.html

Nu stiu cu ce cuvinte sa insotesc aceste imagini pentru ca nu ma pricep la critica de arta. Fotografiile au fost facute cam prin tot orasul, fiecare dintre ele mi-a atras cumva atentia in mod placut. 




Budapesta, Hotelul Sissi

Este un hotel dragut de 3 stele, situat intr-o zona linistita din centrul Budapestei, aproape de cele mai importante obiective turistice ale orasului: cladirea Parlamentului, Bazilica Sfantul Stefan, Baile termale Gellert s.a.
Nu vreau sa-i fac reclama ci doar sa dau cateva informatii pentru persoanele potential interesate.

In afara de faptul ca taxa pentru parcare (foarte sigura si bine amenajata, de altfel), mi s-a parut cam mare, in rest, impresiile cu care am ramas in legatura cu acest hotel, sunt bune.

vineri, 24 februarie 2012

Montreal, Cimiterul catolic Notre-Dame-des-Neiges (Cimetiere Notre-Dame-des-Neiges)

Lista tuturor postarilor despre Montreal, o gasiti aici:
http://vulpitacalatoare.blogspot.ro/p/montreal.html

Se afla la marginea Parcului Mont-Royal despre care unele ghiduri turistice scriu ca ar fi atractia numarul 1 a Montrealului.
Cimiterul Notre-Dame-des-Neiges nu este singurul cimitir aflat la marginea acestui parc. Alaturi de Notre-Dame-des-Neiges care este catolic mai exista si Cimitirul Mont-Royal, necatolic. Aceste doua cimitire reprezinta principalele locuri de veci din oras.
Eu am vizitat doar Cimitirul Notre-Dame-des-Neiges si as fi zabovit chiar mai mult pe aleile sale daca nu s-ar fi intunecat brusc si n-ar fi inceput o ploaie de care nu prea aveam pe unde sa ma adapostesc pe acolo.

Sfantul Iosif (care este infatisat si de statuia din imaginea de mai jos) este patronul spiritual al intregii Canade. Astfel se explica prezenat sa (sculpturi, picturi) in foarte multe lacase de cult din Canada (eu l-am remarcat in multe locuri din Montreal).

Cimitirul Notre-Dame-des-Neiges este cel mai mare cimitir catolic din Canada si al treilea ca importanta din America de Nord.

A fost infiintat in anul 1854, primii sai arhitecti alegand ca sursa de inspiratie pentru stil si configuratie, noul cimitir Pere Lachaise din Paris.

Opera din Budapesta (Magyar Allami Operahaz)

Am admirat-o doar din autocarul cu care am facut turul turistic al orasului dar chiar si asa, a reusit sa ma impresioneze in mod deosebit (in mod placut, desigur).

Este o cladire masiva, cu arhitectura neo-renascentista, situata pe Bulevardul Andrassy (binecunoscut pentru numeroasele sale atractii turistice dar si plin de cafenele, restaurante, baruri). Cladirea operei se incadreaza foarte frumos intre celelalte cladiri de pe bulevard.
Opera din Budapesta a fost construita in perioada 1875 – 1884. Ca si alte constructii grandioase din Budapesta, cladirea operei a fost construita pentru a celebra 1000 de ani de la stabilirea maghiarilor in zona si formarea statului maghiar (in anul 896).

Budapesta, Bazilica Sfantul Stefan (Szent Istvan Bazilika)

Se afla in inima centrului istoric al Budapestei, pe malul stang al Dunarii, in apropiere de Podul cu Lanturi si de piata unde se afla cladirea Parlamentului maghiar.

Este una dintre cele mai importante destinatii religioase si turistice ale Ungariei, unii spun ca ar fi cea mai mare si cea mai importanta biserica din tara.
 
Constructia ei a durat mai bine de 50 de ani, din 1891 si pana in 1905 cand a fost sfintita. 
Bazilica Sfantul Stefan din Budapesta este dedicata primului rege crestin al Ungariei, Stefan cel Sfant, cel care a convertit la crestinism triburile nomade ungare si le-a unit punand bazele poporului maghiar. 

marți, 21 februarie 2012

Montreal, Piata Jean Talon

Lista tuturor postarilor despre Montreal, o gasiti aici:
http://vulpitacalatoare.blogspot.ro/p/montreal.html

Piata Jean Talon (Marche Jean Talon, cum ii spun localnicii) este cea mai cunoscuta piata agroalimentara din Montreal si, cred eu, si cea mai mare.
Jean Talon (1626 - 1694) a fost primul si cel mai bine vazut administrator francez al Noii Frante (teritoriul colonizat de Franta in America de Nord), in perioada Regelui Louis al XIV-lea. 
Statia de metrou din zona poarta tot numele lui Jean Talon.

luni, 20 februarie 2012

Budapesta, Bastionul pescarilor (Halaszbastya)

Este inca unul dintre locurile care mi-au placut foarte mult in Budapesta, una dintre cele mai iubite bijuterii arhitecturale ale orasului.

Este situat pe malul drept al Dunarii (in partea orasului numita “Buda”), intr-o zona deluroasa din Districtul I al Budapestei (denumit, chiar, Disrictul Castelului).
Din cate am observat eu, se afla destul de aproape de castel.
Constructia poarta denumirea de “bastion” si are aspect de fortareata insa nu a fost niciodata folosit in scopuri militare. Este, de fapt, o terasa cu multe scari si alei pentru plimbare, care ofera privelisti foarte frumoase asupra orasului. Aspectul de fortareata este doar decorativ.
Denumirea se pare ca provine atat de la o fosta comunitate de pescari care tria in zona, cat si de la o piata de peste care se tinea aici in perioada evului mediu.

duminică, 19 februarie 2012

Montreal, Cartierul Chinezesc (Chinatown, Le quartier chinois de Montreal)

Lista tuturor postarilor despre Montreal, o gasiti aici:

Originile acestui cartier din Montreal (care a devenit, chiar, obiectiv turistic) se pierd in trecut prin anii 1860 cand imigrantii chinezi au venit in Canada ca sa lucreze ca mineri sau constructori de cai ferate.

Pentru a se proteja de discriminarea rasiala, chinezii au preferat sa se adune intr-o enclava in care astazi locuiesc si alte comunitati sud-asiatice.

Budapesta, Hotelul Gellert

Este un hotel de 4 stele, foarte cunoscut in Budapesta atat ca loc de cazare cat si pentru baile sale termale. Iti atrage atentia prin arhitectura sa deosebit de frumoasa in stil Art Nouveau (Secession).
L-am admirat numai din exterior insa cunosc persoane care au experimentat o zi la Baile Gellert si care au fost pur si simplu incantate de interioarele hotelului si de baile termale.
Este unul dintre cele mai celebre hoteluri istorice din Europa si si-a castigat numele de “prima doamna a turismului maghiar”.

A fost construit intre 1916-1918 pe malul drept al Dunarii, la poalele dealului Gellert in apropiere de Podul Libertatii.
Este situat destul de aproape de centrul orasului.
De la Viena se poate veni la Hotelul Gellerrt si pe Dunare cu un vapor mai special numit Hydrofoil (cu perna de aer sau ceva de genul asta).

vineri, 17 februarie 2012

Montreal, Bazilica Sfantul Patrick (Saint Patrick’s Basilica)

Lista tuturor postarilor despre Montreal, o gasiti aici:
http://vulpitacalatoare.blogspot.ro/p/montreal.html

A fost ridicata intre anii 1843 – 1847 de membrii Ordinului Sulpicienilor (ordin fondat de preotii francezi), ca lacas de cult pentru comunitatea de romano-catolici vorbitori de limba engleza (in cadrul careia irlandezii erau foarte numerosi).
Este cea mai veche biserica romano-catolica de vorbitori de limba engleza, din Montreal.
 
In jurul anului 1817 a avut loc un val masiv de imigranti irlandezi iar Biserica Notre-Dame de Bonsecours (despre ea am scris aici), unde se adunau de obicei acestia, nu mai facea fata. 
La scurt timp dupa ce a fost deschisa in 1847, Biserica Sfantul Patrick din Montreal a devenit centrul spiritual pentru valul neasteptat de mare de imigranti care fugeau de foamete din Irlanda.



5 dintre preotii bisericii au murit in timp ce-i slujeau pe noii veniti care erau decimati de febra tifoida. 

Budapesta, parada de masini americane

1 mai 2007, Budapesta:


marți, 14 februarie 2012

Budapesta: Palatul Regal (Kiraly Palota), Castelul Buda (Budai Var), Palatul Buda

Am trecut toate denumirile sub care am intalnit acest palat, intrucat, trebuie sa recunosc ca, la un moment dat am crezut ca e vorba de obiective turistice diferite.
In 2007 cand am vizitat Budapesta, am facut “aroganta” de a pleca intr-o asemenea calatorie fara GPS.
Drumul de la Bucuresti pana la Budapesta l-am parcurs fara prea mari probleme de orientare insa, odata ce am ajuns la “portile” orasului a trebuit sa cerem ajutor pentru ca hartile noastre de pe laptop nu ne ajutau suficient. 
Stiam ca in centrul istoric al orasului se afla principalele obiective turistice si ne-am gandit sa incepem explorarea noastra turistica de acolo (desi nu ne asigurasem cazarea si eram destul de obositi dupa drumul lung facut doar cu o mica pauza, eram foarte nerabdatori sa vedem orasul). Asa ca, la un semafor, am intrebat un sofer cum putem ajunge in centrul istoric. 

Montreal, Biserica Catolica Sfantul Apostol Petru (Eglise Catholique Saint Pierre-Apotre, Church of St. Peter the Apostle)

Lista tuturor postarilor despre Montreal, o gasiti aici:
http://vulpitacalatoare.blogspot.ro/p/montreal.html

In postarea despre Cartierul Gay (Gay Village) am amintit despre o biserica foarte frumoasa pe care am vazut-o in acel cartier. Este vorba despre Biserica Catolica Sfantul Petru (Eglise Catholique Saint Pierre-Apotre).


I-am remarcat superbul turn din mai multe puncte din oras. Are 71,6 m si poate fi vazut de la distanta.

luni, 13 februarie 2012

Budapesta, Piata Eroilor (Budapest, Hosok tere), Heroes' Square

Este una dintre cele mai insemnate piete publice din Budapesta, un loc foarte frumos, dedicat marilor conducatori ai Ungariei. Este inscrisa in patrimoniul UNESCO din anul 2002 si reprezinta un important obiectiv turistic al orasului.
Monumentul a fost construit in 1896 pentru a comemora 1000 de ani de la sosirea maghiarilor in Bazinul Carpatilor si formarea statului maghiar. Impresioneaza prin marimea si numarul mare al statuilor infatisand personaje istorice.

sâmbătă, 11 februarie 2012

Montreal, Gay Village (Le Village Gai)

Lista tuturor postarilor despre Montreal, o gasiti aici:
http://vulpitacalatoare.blogspot.ro/p/montreal.html

Montrealul este recunoscut pentru toleranta pe care o manifesta fata de membrii minoritatilor sexuale (LGBT = lesbiene, gay, bisexuali, transexuali).

Asa se face ca orasul are unul dintre cele mai mari cartiere gay din America de Nord (unii spun ca ar fi cel mai mare). I se spune Gay Village, in franceza Le Village Gai sau, pur si simplu “Le Village”.
Acesta este, de fapt, o zona, rezidentiala, comerciala si turistica, situata destul de central in Montreal. Ea ocupa aproape 2 km pe o artera foarte importanta a orasului (Rue Saint Catherine) precum si stradutele adiacente acesteia.

Parlamentul din Budapesta (Orszaghaz, Magyar Orszaggyules)

Cladirea ridicata in Budapesta pentru a gazdui Parlamentului maghiar, este una emblematica pentru oras si, dupa parerea mea, cea mai frumoasa (cel putin la exterior, interiorul nu l-am vazut). De asemenea, este una dintre principalele atractii turistice ale capitalei maghiare.

Am vizitat Budapesta in 2007 intr-o mini vacanta de 1 mai si atunci am admirat cladirea asta superba din mai multe puncte ale orasului: de sus de la Palatul Buda, de la Bastionul Pescarilor, de pe Dealul Gellert (de langa Citadela) si din autocarul cu care am facut turul orasului. 
                  Aici, Parlamentul maghiar vazut de la Bastionul Pescarilor:



Este asezata pe malul stang al Dunarii si asta contribuie foarte mai mult la privelistea minunata cu care cladirea infrumuseteaza orasul. Desi fatada cea mai spectaculoasa este cea de pe partea cu fluviul, totusi, intrarea se face pe partea opusa, pe latura de est. In total, exista 27 de intrari (porti), 29 de scari interioare si 13 lifturi. 

vineri, 10 februarie 2012

Montreal, L’Eglise du Gesu (Biserica lui Iisus)

Lista tuturor postarilor despre Montreal, o gasiti aici:
http://vulpitacalatoare.blogspot.ro/p/montreal.html

Nu prea este vizitata de turisti, desi se afla destul de central in oras, mai exact, aproape de Bazilica Sf. Patrick si de Piata Artelor (Place des Artes). Eu am descoperit-o pur intamplator in plimbarile mele prin Montreal. Am gasit-o goala si am vizitat-o in largul meu, nestingherita de nimeni, la un moment dat, chiar mi-a fost un pic frica de atata liniste dar m-am gandit ca nu are ce sa mi se intample, inconjurata de atatia sfinti  :-).
A fost fondata de Ordinul Iezuitilor, ridicata de un arhitect irlandez (Patrick C. Keeley) si inaugurata la 3 decembrie 1865. Se numara printre cele mai vechi biserici baroce din Montreal.
Ordinul Iezuit este un ordin religios crestin apartinand Bisericii Catolice si aflat in serviciul direct al Papei, fondat de Ignatiu de Loyola (actualmente, Sfantul Ignatiu de Loyola) la Roma, in 1540.

joi, 9 februarie 2012

Budapesta, Statuia lui Zichy Nandor

Am dat intamplator de aceasta statuie, in plimbarile noastre prin Budapesta, in 2007. Nu stiu daca era chiar de 1 mai, in orice caz, in preajma acestei date.

Piateta asta mi-a atras atentia prin faptul ca facea nota discordanta cu restul zonelor din oras pe unde ne mai plimbaseram noi, pentru ca era foarte multa mizerie acolo iar mizeira parea ca fusesese facuta in mod deliberat, ca o forma de protest pe care noi nu-l intelegeam.

Intrucat ne-am lasat masina in apropierea acestei statui (piateta se numeste Lorincz Pap Square si se afla in districtul al VIII-lea al Budapestei), am avut ocazia sa o vedem atat pe la inceputul zilei cat si mai spre seara.

Am inteles ca personajul principal al grupului statuar este aristocratul si omul politic maghiar Zichy Nandor (1829 - 1911), un celebru conte ungur, erudit, care a fost si membru al Parlamentului maghiar. Am mai aflat ca o fosta reseditna de-a sa, un superb palat baroc, este acum un celebru hotel de lux in Budapesta, "Hotel Palazzo Zichy" 4*.

Alte date nu prea am gasit despre acest personaj, date care sa ma ajute sa-mi explic de ce monumentul dedicat lui se bucura de un asemenea tratament.

De dimineata, statuia arata asa:
Contele parea in regula insa unul dintre prietenii sai aflati un pic mai jos, purta o caciula care nu prea il avantaja. In jur, multa mizerie plus un fotoliu care, de fapt, facea parte tot din mizerie.

Budapesta, Biserica din pestera (Sziklatemplom), Cave Church


In materialele de informare turistica (ghiduri, pliante, internet) am gasit-o sub mai multe denumiri: Biserica din pestera, Capela din pestera, Biserica Sf. Ivan (Istvan), Biserica din Grota de pe Dealul Gellert.


In limba maghiara, se numeste Sziklatemplom, cuvantul “szikla” insemnand “stanca”.
Este vorba, deci, de o biserica amenajata intr-o stanca, mai exact intr-o pestera naturala din Dealul Gellert din Budapesta, deal situat in imediata apropiere a Hotelului si Bailor Gellert.

marți, 7 februarie 2012

Biodome de Montreal

Lista tuturor postarilor despre Montreal, o gasiti aici:
http://vulpitacalatoare.blogspot.ro/p/montreal.html

Biodomul este un spatiu expozitional amenajat in cladirea unde, in timpul Jocurilor Olimpice din 1976, era amenajat velodromul. Asadar, Biodomul se afla in Complexul Olimpic din Montreal, aproape de Gradina Botanica si de Insectar.


A fost amenajat intre anii 1989 si 1992. Pentru public este deschis din 1992.

luni, 6 februarie 2012

Montreal, Chapelle Notre-Dame de Lourdes (Our Lady of Lourdes Chapel)

Lista tuturor postarilor despre Montreal, o gasiti aici:
http://vulpitacalatoare.blogspot.ro/p/montreal.html

Trebuie sa recunosc ca nu ma asteptam sa gasesc la Montreal lacase de cult atat de multe si atat de impresionante din punct de vedere artistic.
Dupa surprizele placute pe care le-am experimentat cu Oratoriul Sf. Iosif, Bazilica Notre-Dame si Capela Notre-Dame de Bon Secours, am inceput sa ma interesez in mod deosemit de bisericile montrealeze. Si surprizele placute nu au contenit.

Chapelle Notre-Dame de Lourdes (Our Lady of Lourdes Chapel) este o biserica foarte frumoasa. Nu mai stiu cum am dat de ea, in ghidurile turistice nu prea apare. Cred ca de pe internet sau din pliantele pe care le-am luat de la punctele de informare turistica.


Biserica se afla in zona centrala a orasului, mai exact in ceea ce se numeste “Quartier Latin”, aproape atat de statia de metrou Beaudry cat si de Berri-UQAM.

Este o cladire de dimensiuni nu foarte mari, construita in stil bizantin in anul 1876 si deschisa pentru servicii religioase in 1881. Amestecul de arhitectura si arta ornamentala in stil romano-bizantin depasea tot ce exista in Canada in materie de arta religioasa, la vremea constructiei bisericii.
                  
Dimensiunile reduse ale bisericii sunt compensate de bogatele decoratiuni interioare.
  
Reprezinta cea mai mare realizare a arhitectului si artistului renumit in Canada, Napoleon Bourassa. Acesta este nepotul lui Louis-Joseph Papineau, “parintele” nationalismului quebechez.

duminică, 5 februarie 2012

Budapesta, Podul cu Lanturi (Szechenyi lanchid)

Imi plac orasele strabatute de rauri peste care sunt multe poduri. Podurile infrumuseteaza imaginea panoramica a unui oras, dandu-i un aer romantic. Budapesta este un astfel de oras. Are peste Dunare nu mai putin de 9 poduri, motiv pentru care i se mai spune si “Capitala podurilor”.
Cel mai celebru dintre podurile Budapestei este “Podul cu lanturi” (Szechenyi lanchid) care leaga cele doua parti ale orasului, Buda si Pesta, trecand prin kilometrul 0 al acestuia, Piata Adam Clark.

sâmbătă, 4 februarie 2012

Montreal, Strada Artistilor (Rue des Artistes)

Lista tuturor postarilor despre Montreal, o gasit iaici:
http://vulpitacalatoare.blogspot.ro/p/montreal.html

Este o strada micuta in centrul vechi, istoric si foarte turistic al Montrealului, si se desprinde din celebra Piata Jacques Cartier.
Piata Jacques Cartier este inima turistica a Montrealului, locul unde se afla o multime de terase, restaurante si artisti de toate felurile si, desigur, locul pe care nu cred ca-l rateaza vreun turist care viziteaza Montrealul. 
Pe straduta artistilor intalnesti in special pictori. Majoritatea lucreaza in timp ce-si asteapta clientii. Am remarcat tehnici diferite si foarte interesante de pictura abordate de acestia.
Mai exista si cateva tarabe cu diverse suveniruri. De obicei straduta artistilor este foarte aglomerata, eu i-am dat tarcoale de mai multe ori pana am prins-o mai libera ca sa pot sa fac cateva poze (desi undeva era un afis cu "fotografiatul interzis"). Rue des artistes din Montreal seamana un pic cu Lipsacani-ul nostru bucurestean. Mi-a placut aici, in special, atmosfera boema.  
                 

vineri, 3 februarie 2012

Zori de zi in drum spre Budapesta

Din nou poze de pe drum. De data asta sunt poze din 2007, cand ne-am hotarat in ultimul moment sa petrecem weekend-ul de 1 mai la Budapesta.
Drumul prin Romania l-am petrecut in timpul noptii iar in zori descopeream Ungaria infrunzita si inverzita, ca noi nu o stiam decat pe timp de iarna.
Ne-a placut. In primul rand pentru ca, odata ce iesim din Romania, drumurile sunt incomparabil mai bune fata de cele de la noi. Apoi pentru ca era o zi superba de primavara si totul arata proaspat, curat si foarte ingrijit. Si ne-a mai placut si pentru ca, pe marginea drumului, am vazut tot felul de animalute: arici, iepurasi, fazani, caprioare, de-am crezut ca traversam o rezervatie naturala.