sâmbătă, 24 martie 2012

Grecia, Peninsula Halkidiki: Ouranopolis

Ouranopolis este o mica localitate-port (fost sat pescaresc) in peninsula Halkidiki. Este localitatea de la granita cu Sfantul Munte Athos. De la Salonic pana aici sunt aproximativ 145 de km.
Dupa ce ai mers pe traseul sinuos, paralel cu plaja, drumul se termina brusc in localitatea care se intinde la picioarele Turnului Bizantin. De aici nu mai exista sosele, mai poti sa mergi doar pe Muntele Athos, cu vaporul.

Sunt aproximativ 100 de case, nu mai inalte de 2 etaje, cu acoperisuri rosii de tigla si balcoane din lemn.
In ultima perioada localitatea s-a dezvoltat ca si statiune turistica, existand deja numeroase hoteluri si pensiuni.

Numele Ouranopolis se traduce “Orasul ceresc” sau “Orasul cerurilor”. Pana in 1922, satul a facut parte din Muntele Athos.

Dintre cele trei brate ale peninslei Halkidiki, peninsula situata in partea de nord a Greciei (Sithonia, Kassandra si Athos), Ouranopoils se afla in punctul nordic al bratului Athos.
Am postat o poza cu harta peninsulei, in care se vede unde este siuat orasul pentru ca harta este tocita in acel loc (toti oamenii pun mana acolo ca sa marcheze locul in care se afla) J.
 
Turnul Bizantin (Turnul Prosphorion) este principalul reper al localitatii. Eeste, situat chiar pe malul marii, langa port, si a fost construit in secolul XIV.

Satul ofera peisaje minunate ce asteapta sa fie admirate si fotografiate: plaje argintii, apa extrem de limpede a marii, de un albastru-verzui terapeutic, zic eu. In plus, in luna mai cand am fost noi, totul era proaspat inverzit si inflorit, soarele arzator al verii nu apucase sa usuce inca vegetatia.

La distanta de 10 minute cu vaporul, se afla insula Amouliani care este locuita si pe care am inteles ca se afla niste plaje foarte frumoase. Insula poate fi admirata din mai multe puncte din oras.
         Insula Amouliani vazuta din balconul camerei noastre de hotel:
 


Din Portul Ouranopolis pleaca zilnic numeroase ambarcatiuni catre Muntele Athos. Calugari si pelerini pot fi vazuti in fiecare zi imbarcandu-se pentru Muntele Athos (Gradina Maicii Domnului) o zona interzisa femeilor.
Acestea se pot, totusi, bucura de croazierele care se fac cu vaporul de-a lungul partii vestice a muntelui. Manastirile de pe aceasta parte a muntelui pot fi admirate de la o distanta de cel putin 500 de metri.
Ouranopolis vazut din port:
 

 
Plimbari frumoase se pot face in zona portului si a Turnului Bizantin dar si  un pic mai departe, la aproximativ 2 km, pana la granita cu Muntele Athos si la ruinele unei manastiri din secolul al 12-lea, Manastirea Zygou. 
Plimbarea merita facuta chiar daca nu sunteti pasionati de vestigii istorice, intrucat peisajul pana acolo este superb (urmeaza sa postez ceva si despre plimbarea la ruinele acestei manastiri).

Nu exista cluburi de noapte sau discoteci si nici magazine nu sunt prea multe (sunt cateva in zona portului si vand de regula suveniruri (icoane, aur la metru, artizanat local).

Sunt, in schimb, o multime de terase, restaurante (taverne), cofetarii, cafenele si gelaterii (mi-a placut tot ce-am mancat pe acolo iar de prajituri, ce sa zic, imi lasa si acum gura apa).  
 
Prima data cand am mancat caracatita. Mi-a placut: 
 
Portocali in Ouranopolis (unii erau plini de fructe, altii, de-abia infloriti; mi-au placut in ambele variante, mai ales ca nu mai vazusem pana atunci):
 

 


           

           

 

 
Prin oras: 
 

 

 

 

 

 
In Grecia pisicile sunt foarte iubite si rasfatate iar ele profita din plin de asta: 
 

 

 

 

 
Orasul vazut din larg, de pe vapor (Turnul Bizantin se vede in zare, mic, mic):  
 
In port: 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Drumul de la hotel pana in port:  














In 2009, grecii construiau noi locuri de cazare. Nu stiu daca i-o fi lasat criza sa le si termine ...



Soferul nostru ne duce pe stradutele inguste ale orasului:


12 comentarii:

  1. Superba calatoria! Cred ca as fi facut mii de poze:). Numai bine iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu daca mii, dar am facut foarte multe poze! Ne-a placut foarte mult, ne-am indragostit din prima de Grecia!
      Toate cele bune si tie!

      Ștergere
  2. Grecia este sublima, nu cred ca m-as putea satura vreodata de ea. Am fost in Halkidiki, insa doar oe bratul Sithonia... plus o croaziera de "dat tarcoale" muntelui Athos :-P

    Iar caracatita m-a dat gata si pe mine, atat de mult incat m-am apucat si mi-am facut singura, acasa. Ceea ce pentru mine una care gatesc destul de rar si nu sunt vreo somitate in domeniu, e mare lucru :-D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si noi am "dat tarcoale" Muntelui Athos si am fost incantati. Urmeaza o postare despre acea croaziera.
      Despre Bratul Sithonia, ce sa zic, este superb! Am fost si acolo intr-un an si intr-una din zile am dat ocol bratului pe soseaua aceea circulara si, de asemenea, ne-a placut foarte mult. Asa este, Grecia este sublima, cum spui tu. Si inca nu am vazut decat o mica parte a ei!
      Ce pot sa spun din experienta persoanala esta ca peisajele in Grecia difera foarte mult primavara fata de cele din timpul verii. Am avut ocazia sa merg si in mai si in iulie-august si diferentele sunt spectaculoase. Primavara in Grecia este deosebita, sunt foarte multe specii de flori, arbusti si arbori care infloresc acolo, plus ca este inca extrasezon si preturile sunt mai mici.

      Caracatia mi-a placut insa nu m-am aventurat sa-mi fac si acasa :-)

      Ștergere
  3. Deci ti-a placut ! Ma bucur ! Caracatita se face in multe feluri, ce ai gustat tu acolo, e prajita pe carbuni. Of, mi-e dor de vara ...

    RăspundețiȘtergere
  4. Grecia este minunata, o tara de care m-am îndragostit instantaneu si iremediabil... Totdeauna mi-am zis ca o vacanta în Grecia înseamna în primul rând o descindere pe o insula, dar din relatarile acestea ma conving ca si Halkidiki este o zona superba. Aceste imagini sunt de la excursia de 1 Mai?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, in 2009 am petrecut cateva zile in Grecia, in preajma datei de 1 mai. Era prima data cand mergeam in Grecia. Si noi ne-am indragostit "instantaneu si iremediabil" de aceasta tara. Tot ce am postat pana acum din Grecia, este din acea mini vacanta. Primavara decorul difera dramatic de cel din timpul sezonului de plaja (iulie-august) in sensul ca totul este verde si proaspat si plin de flori. In lunile de canicula vegetatia se mai usuca. Daca nu as fi trait experienta de la inceputul lunii mai, poate ca nici nu as fi banuit cum arata o primavara in Grecia!

      Ștergere
  5. Pe aici am trecut si eu cu ai mei prin 98-99. Stiu ca am stat vreo 2-3 zile. Atunci era si mai putin popor in zona. :) valuta pe acolo era dolarul :)) in caz de nu aveai drahme. Pacat ca imi mai aduc aminte putin din aceea perioada faina. Am facut turul Greciei intr-o luna :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Turul Greciei intr-o luna, suna minunat!!

      Daca vrei sa-ti "improspatezi memoria" si sa experiemntezi o primavara in Grecia, vezi ca zicea Cora de niste oferte foarte atractive pentrul luna mai, uite aici:

      http://vulpitacalatoare.blogspot.com/2012/03/grecia-peninsula-halkidiki-plimbare-in.html?showComment=1335033936187#c8739323827114113776

      Ștergere
  6. Foarte frumos! In august urmeaza sa trecem si noi prin Ouranopolis. Vroiam sa intreb cum stau cu locurile de parcare? Sunt cu plata? Si fara? Ceva agentii de turism se gasesc? Dar puncte cu activitati acvatice ( parasailing, scuba, etc) ? Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adele, eu am fost la Ouranopolis in 2009. Pe langa ca nu prea imi mai amintesc detalii de genul celor la care te referi tu, e foarte posibil ca, intre timp, lucrurile sa se fi schimbat si n-as vrea sa te induc in eroare!
      Multumesc pentru interesul pe care il manifesti pentru blogul meu si te astept sa descoperi si alte pagini!

      Ștergere

Condica de sugestii si reclamatii: